Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyugat-európai szintre növelné az állampolgári részvételt Veszprém

2021. november 6. 15:59
Kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek az önkéntesség témakörében Magyarországon. A résztvevők szombaton Veszprémbe látogattak, hogy megismerkedjenek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program önkéntességet ösztönző elemeivel.

A résztvevőket dr. Navracsics Tibor, az EKF-program megvalósulásáért felelős kormánybiztos köszöntötte. Elmondta: Veszprém a Közép-Európai régió egyik kiemelkedő kulturális központja, amely méltán nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra. E megtiszteltetésnek megfelelve igyekszünk a fenntarthatóságot és az önkéntességet középpontba helyezni a programok tervezésekor. Ezen a téren még van hova fejlődni: az Európai Unió nyugati és keleti tagállamai között nagy különbség mutatkozik az állampolgárok részvételi hajlandóságát tekintve, a veszprémiek célja pedig az, hogy növeljük az önkéntesség, az aktív állampolgári részvétel arányát, és behozzuk a lemaradásunkat Nyugat-Európához képest. 

Veszprém regionális szemléletben gondolkozik, a települések közötti együttműködést szeretné erősíteni, új lehetőségeket teremtve az önkéntesség által. 2023-ban pedig új szintre emelnénk az együttműködéseket: Európa más városaival és régióival együtt tervezünk önkéntes projekteket – vázolta a terveket Navracsics.

A konferencia veszprémi programját Porga Gyula polgármester nyitotta meg. Elmondta: Veszprémben meg tudtuk nyerni a civil világot, a vállalkozókat az ügynek nemcsak a városban, de a több mint száz résztvevő településen is. A nagy évre készülve erős bizalmi hálót alakítottunk ki a partnereinkkel, de az is fontos, hogy a program végére is életben tartsuk ezt. 

A polgármester felvázolta, hogy Veszprémben elsősorban az idősek körében nagy hagyománya van az önkéntességnek, a középiskolások számára kötelezően teljesítendő önkéntes óraszámot írtak elő; a két korosztály közötti korcsoportok azonban kevésbé aktívak. A szervezők abban bíznak, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program révén számukra is vonzóvá tehető az önkéntesség, hiszen a közösségi létezésnek az életminőségre is nagy hatása van; ebben szeretnénk látható eredményeket és előrelépést elérni – hangsúlyozta Porga.

A konferencián az Európa Kulturális Fővárosa programot Jelinkó Mónika közösségi bevonásért felelős vezető ismertette. Az Önkéntesség Magyarországi Évéről Rózsás Ildikó régiós koordinátor beszélt, majd bemutatkoztak az EKF-hez kapcsolódó önkéntes szervezetek: a Pannon közTÉR, a CoolLaunch, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület és a Ragyogók.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  ma 12:56 Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.