Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

November 4-én a forradalom leverésével elkezdődtek a szocialista rendszer végnapjai is

2021. november 4. 21:24
November 4. nemzeti gyásznap, a szovjet csapatok ekkor indítottak offenzívát a magyarok ellen és verték le az október 23-án kitört forradalmat. Az évforduló alkalmával Veszprémben is tartottak megemlékezést, a forradalom mártírja, Brusznyai Árpád emléktáblájánál a Várban, ahol Ovádi Péter, országgyűlési képviselő azt mondta: a forradalom leverésével elkezdődtek a szocialista rendszer végnapjai is.

A megemlékezést hagyományosan a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete rendezte, amelyen helyi kormánypárti képviselők és jobboldali politikai szervezetek is megjelentek a többi civil megemlékező mellett.

Az alkalomhoz illő gondolatait Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg a megjelentek előtt, aki Brusznyai Árpád életét, valamint tragikus halálát és annak körülményeit idézte fel.

Mint mondta, Brusznyai a veszprémieknek egy szimbólum, ami a becsületet, a bátorságot és a halálig tartó bizakodást jelenti.

Utóbbi, azaz a bizakodás tekintetében kifejtette, a középiskolai tanár még börtöncellájában is hitt abban, hogy az igazság felülemelkedik a hazug rendszer, miközben Papp János, a kommunista rendszer párttitkára már diktálta a Legfelsőbb Bíróságnak a halálos ítéletét.

Ovádi Péter rávilágított arra, hogy Papp János kegyetlensége mellett egyáltalán nem ismerte az emberi méltóság és az erkölcs legapróbb érzetét sem. Azt gondolta, hogy pusztán erőszakkal és megfélemlítéssel kiírtja majd az emberekből a forradalmi lángot.

A két forradalmi alakot párhuzamba állítva kifejtette,

...a pusztán a gyűlöletből hozott döntések reális jövőkép nélkül milyen útvesztőbe, milyen erkölcsi és morális romlásba tudnak vezetni. Ellentétben azzal, amikor tiszta és egyértelmű elvek mentén hozzuk meg a döntéseket, még azokban az időkben is, amikor nem a legkönnyebb dolog megtenni azt.

Végül hozzátette,

November 4-ére tekinthetünk úgy is, mint a forradalom leverésére és a magyar nép egyik legsötétebb korszakán beköszöntére. De tekinthetünk úgy is, mint a szocialista rendszer végének kezdetére. Hiszen 1956 után már semmi nem volt ugyanaz. A rendszer kimutatta foga fehérjét, ez a nép pedig hasonlóan, mint ahogy Brusznyai tette a börtönben, kitartott. Kitartott az utolsó pillanatig, amíg a rendszerváltással össze nem omlott a zsarnoki rendszer.

A képviselő beszédét követően a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezetéből két fiatal felolvasta egyenként a forradalom veszprémi halottjainak nevét, majd vitéz Juhász Antal szavalta el a Parancsnok úr című verset. A megemlékezésen továbbá Buch Tibor, színművész énekelt, ezzel is emelve az ünnepség méltóságát.

Végezetül a megjelentek megkoszorúzták, valamint gyertyákat és virágokat helyeztek el Brusznyai Árpád emléktáblájánál.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik. tegnap 11:34 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. 2024. április 21. 16:14 Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Csütörtök délután hivatalosan is átadták a Görgey Artúr utcai kutyafuttatót. Az eseményen megtekinthettük, amint a kutyusok felavatják a futtató eszközeit. 2024. április 12. 22:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.