2022. július 6.
//
Csaba névnap

Helyettes államtitkár: Magyarország 2030-ra regionális agrárnagyhatalommá válhat

2021. november 4. 16:02
MTI, Vehir.hu
Ahhoz, hogy Magyarország az évtized végére regionális agrárnagyhatalommá váljon, a soha nem látott nagyságú forrásmennyiséget és a külpiacokat is segítségül kell hívni- mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Veszprémben.

Bencsik Dávid, az agrárexport fejlesztését támogató országjárás Veszprém megyei állomásán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország a rendszerváltozás óta sok időt vesztett, hogy felzárkózzon az európai élvonalhoz: a nagytőke a bizonytalanságot kihasználva lerohanta Magyarországot és függővé tett minket. Felvásárolta, majd rögtön fel is számolta az akkor még tőkehiányos hazai versenytársakat, így Nyugat Európa lerakodótelepévé váltunk.

Ma viszont történelmi lehetőség van arra, hogy regionális agrárnagyhatalommá váljunk akár tíz éven belül, hisz

korábban soha nem látott forrásmennyiség, 4260 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre és az élelmiszeripar fejlesztésére a következő hét évben.

Ez azért lehetséges, mert az uniós forrásokat a kormány 2021-től a korábbi évek 17,5 százalékos nemzeti társfinanszírozása helyett 80 százalékkal egészíti ki. Azt is hozzátette: a fejlesztésekhez a külpiacokat is igazítani kell, ezért a minisztérium számára nemzetgazdasági érdek az agrárexport dinamizálása.

Az Agrárminisztérium célja, hogy ne nyersanyagot, hanem tudást, technológiát, feldolgozott terméket exportáljon Magyarország - mondta. Közölte: a magyar agrárexport 82,5 százaléka jelenleg európai uniós országokba irányul, ezt az egyoldalúságot az egyensúly felé kell mozdítani a déli és keleti piacok bevonásával.

A magyar agrárium erősségei között említette, hogy egyike a világ három legnagyobb vetőmagexportőr országának, és húsipara is jelentős. A borászatban - melyben Veszprém megye is érintett a területén levő négy borrégióval - azonban az az ellentmondás figyelhető meg, hogy bár a magyar borok sok díjat nyernek a világban, az értékesítési oldalon ez nem érzékelhető, ezért új külpiaci szemléletet kell kialakítani.

Magyarország 2020-ban 131 millió liter bort exportált szemben Ausztria 67 millió literével, ám míg a magyar export értéke 122 millió euró volt, ez csak kétharmada az osztrák 187 milliós kivitelnek - mutatott rá a helyettes államtitkár. A cél a hatékonyság, a feldolgozottsági szint növelése, az új digitális technológiák elterjesztése és az agrártársadalom megerősítése - foglalta össze Bencsik Dávid.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke a megye agráriumát és élelmiszeriparát jellemezve arról beszélt, Veszprémben nincsenek húzóágazatok, helyette a sokszínűség figyelhető meg. A borászat és a húsipar mellett az élőállat - például a bárány – export jelentős Olaszország irányába.

Ovádi Péter, Bencsik Dávid és Sövényházi Balázs a z agrárexport fejlesztését támogató országjárás Veszprém megyei állomásán tartott sajtótájékoztatón.Ovádi Péter, Bencsik Dávid és Sövényházi Balázs a z agrárexport fejlesztését támogató országjárás Veszprém megyei állomásán tartott sajtótájékoztatón.

Úgy látja, a megyében a logisztika jelent kihívást, hogy az agráriumban és az élelmiszeriparban dolgozók miként tudnak megjelenni az exportpiacokon.  Az export növeléséhez fontosnak nevezte a termékek homogenitását, hogy a gazdák meg tudjanak állapodni a nagy mennyiségben termelt fajtákban.

Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos szerint az együttműködésekben és az összefogásban van az erő. A Bakony Expo és a nemrég visszatért Óváros téri piac azt mutatja, hogy a környékben minőségi termékeket állítanak elő, és erre van is kereslet.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

A közös agrárpolitikáról tartottak fórumot Veszprémben
A közös agrárpolitikáról tartottak fórumot Veszprémben
Az agráriumban a 17,5 százalékos nemzeti társfinanszírozást 80 százalékra emeli a kormány, így 2023-27 között 7600 milliárd forint jut a vidék megerősítésére – hangzott el csütörtök este az Agórában.
Agrárminisztérium: rendkívüli támogatást kapnak a sertéstartók
Agrárminisztérium: rendkívüli támogatást kapnak a sertéstartók
Az Agrárminisztérium (AM) 4 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskocatartók számára - jelentette be Nagy István miniszter.
Jól képzett utódok mellett is: jó az öreg a háznál!
Jól képzett utódok mellett is: jó az öreg a háznál!
Ezt a népi bölcsességet leginkább agrárkörökben szoktam hallani. Például amikor az idős gazda már napokkal előre jelzi a teendőket, azokat, amiket a várható időjárás sürget, vagy éppen bizonyos károkozók megjelenése. Lehet, hogy tanácsaiban valóban közrejátszik a közelgő időjárásváltozás miatt erősödő reuma jóslása, de gyakran csak arra fogja, hogy az utódok szemében mondandója ne tűnjön okoskodásnak. Így megy ez: az elődök a tapasztalatot hozzák, az utódok pedig az új technikát, technológiát, marketinget. – Generációváltás van az agráriumban – hallottuk Veszprémben az agrárminisztertől is, miután olyan szakemberek, gépek, rendszerek jelentek meg a gazdaságokban, amelyek segítségével ismét Európa éléskamrájaként emlegethetnek majd bennünket. Barta Éva Írása.
Megnyitotta kapuit a Bakony Expo
Megnyitotta kapuit a Bakony Expo
A vadak a hétvégén zajló, pénteken megnyílt Bakony Expo központi témája.
A gyümölcsök még évekig drágulnak
A gyümölcsök még évekig drágulnak
Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben. Korszakhatárhoz ért a gyümölcstermesztés: jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években - derül ki az Agroinform.hu kedden megjelent elemzéséből.