Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészeti alkotások költöztek a pláza üresen álló üzlethelyiségébe

2021. október 30. 4:00
Az ingyenes tárlat a Balaton-felvidék által megihletett fiatal művészek és kreatív csoportok alkotásait mutatja be.

Péntek óta látogatható a Balaton Pláza egyik üresen álló üzlethelyiségében egy, a HybridCycle és a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa projekt együttműködésében megvalósított, több hetes alkotótábor alatt született műveket bemutató kiállítás.

-Az itt kiállított alkotásokat fiatal hazai művészek készítették Mindszentkállán és Köveskálon egy háromhetes rezidenciaprogram keretében. A nyári projektmunkák fő fókusza a fenntarthatóságon, a körforgásos gazdaságon a szemléletformáláson és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatásán és támogatásán volt, így a művészek és kreatív csoportok ezen témákra reflektáltak alkotásaikon keresztül -mondta a péntek délelőtti megnyitón Erdélyi Szabolcs, a Hybrid Cycle Kft. tulajdonosa. A plázában nyílt tárlaton összesen hat képzőművész- Sivák Zsófia fotográfus,  Balogh Kristóf képzőművész, Peredi Dorottya formatervező, Lengl Orsolya festőművész, a Tangly Hans csoport és Kudron Anna munkájával ismerkedhetünk meg.

A tárlat két hétig biztosan a bevásárlóközpontban marad, ezt követően a budapesti Allee-ban csatlakozik egy nagyobb volumenű kiállításhoz. A nyári alkotótáborban született műveket 2023-ban egy utazó kiállítás keretében 10 másik, múlt- és jövőbéli Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert településen ismerheti meg a nagyközönség.

Porga Gyula polgármester a megnyitón az EKF programmal kapcsolatban kiemelte, a projekt során célként fogalmazták meg a művészetek közelebb hozását az emberekhez, így a korábbi Jutasi úti lakótelepi szabadtéri mozizások és installációk felállítása után az üres üzletbe költöztetett tárlat is ezt az elképzelést támogatja, - hisz itt frontálisan lehet találkozni az alkotásokkal. Az EKF másik célja, ami szintén megvalósul a mini kiállításon- mondta-, hogy lebontsák a közigazgatási falakat, és együtt jelenjen meg a régió kultúrája.

Porga Gyula polgármester és Erdélyi Szabolcs cégtulajdonos mellett Peredi Dorottya formatervező is beszélt a megnyitón.Porga Gyula polgármester és Erdélyi Szabolcs cégtulajdonos mellett Peredi Dorottya formatervező is beszélt a megnyitón.

A művészeti táborban is alkotó Peredi Dorottya formatervező a kiállításról úgy fogalmazott, hogy fontos témákat mutat be, mert a Balaton szépségére és annak megóvására hívja fel a figyelmet.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A faragás tizenkilenc árnyalata A faragás tizenkilenc árnyalata A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében. 2024. április 13. 19:55 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Tihanyban az egyik házból alternatív univerzum nyílik egy világba, ahol minden legó Tihanyban az egyik házból alternatív univerzum nyílik egy világba, ahol minden legó Egy nyolcéves kisfiú fejéből pattant ki pár éve az ötlet, hogy házuk tetőtéri részén miért nem rendeznek be egy legó univerzumot. A gyermeki ötletből aztán nagyon hamar valóság lett, ma pedig egy tihanyi házban megelevenednek többek közt a Harry Potter, a Star Wars szereplői, vagy egyszerű mindennapi élethelyezetek is, mind-mind legóból. 2024. április 4. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.