Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Művészeti alkotások költöztek a pláza üresen álló üzlethelyiségébe

2021. október 30. 4:00
Az ingyenes tárlat a Balaton-felvidék által megihletett fiatal művészek és kreatív csoportok alkotásait mutatja be.

Péntek óta látogatható a Balaton Pláza egyik üresen álló üzlethelyiségében egy, a HybridCycle és a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa projekt együttműködésében megvalósított, több hetes alkotótábor alatt született műveket bemutató kiállítás.

-Az itt kiállított alkotásokat fiatal hazai művészek készítették Mindszentkállán és Köveskálon egy háromhetes rezidenciaprogram keretében. A nyári projektmunkák fő fókusza a fenntarthatóságon, a körforgásos gazdaságon a szemléletformáláson és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatásán és támogatásán volt, így a művészek és kreatív csoportok ezen témákra reflektáltak alkotásaikon keresztül -mondta a péntek délelőtti megnyitón Erdélyi Szabolcs, a Hybrid Cycle Kft. tulajdonosa. A plázában nyílt tárlaton összesen hat képzőművész- Sivák Zsófia fotográfus,  Balogh Kristóf képzőművész, Peredi Dorottya formatervező, Lengl Orsolya festőművész, a Tangly Hans csoport és Kudron Anna munkájával ismerkedhetünk meg.

A tárlat két hétig biztosan a bevásárlóközpontban marad, ezt követően a budapesti Allee-ban csatlakozik egy nagyobb volumenű kiállításhoz. A nyári alkotótáborban született műveket 2023-ban egy utazó kiállítás keretében 10 másik, múlt- és jövőbéli Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert településen ismerheti meg a nagyközönség.

Porga Gyula polgármester a megnyitón az EKF programmal kapcsolatban kiemelte, a projekt során célként fogalmazták meg a művészetek közelebb hozását az emberekhez, így a korábbi Jutasi úti lakótelepi szabadtéri mozizások és installációk felállítása után az üres üzletbe költöztetett tárlat is ezt az elképzelést támogatja, - hisz itt frontálisan lehet találkozni az alkotásokkal. Az EKF másik célja, ami szintén megvalósul a mini kiállításon- mondta-, hogy lebontsák a közigazgatási falakat, és együtt jelenjen meg a régió kultúrája.

Porga Gyula polgármester és Erdélyi Szabolcs cégtulajdonos mellett Peredi Dorottya formatervező is beszélt a megnyitón.Porga Gyula polgármester és Erdélyi Szabolcs cégtulajdonos mellett Peredi Dorottya formatervező is beszélt a megnyitón.

A művészeti táborban is alkotó Peredi Dorottya formatervező a kiállításról úgy fogalmazott, hogy fontos témákat mutat be, mert a Balaton szépségére és annak megóvására hívja fel a figyelmet.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. 2024. július 19. 16:02 Párizsi csajok Mindszentkállán Párizsi csajok Mindszentkállán ,,78 évem ráment, hogy megpróbáltam megérteni a Nőket. Rájöttem, hogy ez képtelenség. Tehát további 79-et szánok rá.” 2024. július 3. 12:19 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. 2024. június 21. 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.