Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában

2021. október 29. 12:54 // Forrás: mti
A kormány partnerként és barátként is tekint a nemzetiségekre - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az Országházban, amikor kihirdették a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatását. Térségünkből öt kistelepülés is érintett.

Soltész Miklós a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatásának kihirdetéskor tartott ünnepségen elmondta: a kormány és a nemzetiségek olyan összefogásáról van szó, amely a nemzetiségek részéről a felelősségvállalást, a kormány oldaláról pedig a feltételek biztosítását jelenti.

A nemzetiségek 2010-ben megkapták a lehetőséget a megmaradásra és az erősödésre is, ami "hihetetlen felelősséggel jár", de egyben lehetőség is - emelte ki. Az államtitkár közölte: jövőre 67 nemzetiségi köznevelési intézményt támogatnak 1,719 milliárd forinttal, ebből felújításokat, bővítéseket, korszerűsítéseket valósíthatnak meg nemzetiségi bölcsődék, óvodák és iskolák.  

Az érintett 51 fenntartóból 47 német, 1-1 horvát és román, 2 pedig szlovák helyi nemzetiségi önkormányzat.

Soltész Miklós szólt arról, hogy 2010-ben a helyi nemzetiségi önkormányzatok még öt intézményt tartottak fenn, most már 72-t. Az országos és a helyi önkormányzatok 2010-ben együttesen 12 intézményt, most már 100-at tartanak fenn.

A támogatás összege 2010-ben 123 millió forint volt, és tíz év alatt 550 beruházást támogattak több mint 12,5 milliárd forintból - mondta. Az államtitkár a jövő évi választásokkal kapcsolatban a nemzetiségek jelen lévő képviselőinek figyelmébe ajánlotta, hogy "a kiszámíthatóságnál nincsen jobb". Ha van egy szövetséges (...), "annál nincsen jobb" - hangsúlyozta.

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője emlékeztetett: 2014-ben volt először lehetőség arra, hogy a nemzetiségek parlamenti képviseletet kapjanak. A nemzetiségek jogairól szóló törvény 2020-as módosítása után nemcsak a vagyonkezelői, hanem a tulajdonjogot is átveszik az intézményfenntartó helyi nemzetiségi, illetve az országos önkormányzatok - mondta, hozzátéve, ez 80 százalékban már sikerült is.

Veszprém környékén öt település is érintett volt, akik közül a következő évben:

  • a Bakonynánai Német Nemzetiségi Önkormányzat 10 millió forintból,
  • a Kislődi Német Nemzetiségi Önkormányzat közel 16 millió forintból,
  • a Márkói Német Nemzetiségi Önkormányzat 20 millió forintból,
  • az Úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat több, mint 30 millió forintból,
  • a Városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzat több, mint 52 millió forintból újíthatja meg köznevelési intézményeit. A választókerület 5 települése így ismét hatalmas összeggel, több mint 100 millió forinttal gazdagodott.

A támogatáshoz Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is gratulált személyesen a Parlamentben. Mint közösségi oldalán is írta: büszke szeletei a nemzetiségek térségünknek, hiszen színesítik, nemzetiségi öntudatukkal erősítik azt. 1000 éves kultúránk gazdagságában hatalmas érdemeik vannak, hiszen a magyar hagyományok mellett legalább olyan elhivatottan őrzik nemzetiségi kultúrájuk értékeit is.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. ma 9:11 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. tegnap 19:20 Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot iráni drón- és rakétatámadás Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Iránból több száz drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka óta. A légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. 2024. április 14. 10:36 Gyümölcsöt terem a plébánia kertje Gyümölcsöt terem a plébánia kertje A tényleges szüretre ugyan még várni kell pár évet, de az alapok már adottak hozzá. 2024. április 13. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.