Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Erdély történelmi magyar épületei elevenednek meg Veszprémben csütörtökön

2021. október 26. 12:50
Az erdélyi történelmi épületek világába vezet el a Komjáthy Kör legújabb rendezvénye október 28-án, csütörtökön az Utas és Holdvilág Antikváriumban. Egykori magyar kastélyok, várak és temetők képi formában is megelevenednek, valamint a Vitézi Rendről is hallhat majd érdekességeket a közönség.

Kovács Jenő a Vitézi Rend Vas- Zala-Veszprém megyei törzskapitánya. Önmagában már ez a cím valakinek a neve előtt, mint „vitéz” a XXI. században felvet kérdéseket, ahogy az is, hogy ki lehet vitéz és mit csinálnak azok az emberek, akik öröklés útján rendelkeznek ezzel címmel és ápolják annak hagyományait.

Október 28-án, csütörtökön a Komjáthy Kör legújabb rendezvényén ezekre a kérdésekre is fény derül, amelynek immáron hagyományosan az Utas és Holdvilág Antikvárium ad otthont este 6 órától.

Vitéz Kovács Jenő azonban elsősorban nem a Vitézi Rendről készül előadással, sokkal inkább egy erdélyi utazásról, amelyen Hunyad és Alsó-Fehér vármegyék magyar történelmi és építészeti hagyományait fogja bemutatni az érdeklődők előtt.

A vetítéssel egybekötött előadáson feleleveníti Erdély történelmi épületeit, amelyek nagy részét ő maga a csapatával mentett meg a pusztulástól, vagy védte meg a további romlástól. Kastélyok, várak, vagy egykori magyar temetők mind-mind olyan történelmi emlékekkel rendelkeznek, amelyeket ugyan kikezdett az idő vasfoga, de mégsem visszafordíthatatlanul, Kovács Jenő pedig most a veszprémi közönséggel is ismerteti Erdély ezen értékeit.

Mint portálunknak előzetesen elmondta, olyan területen fekszenek ezek az épített örökségek, amelyeken sokszor csak átszáguldunk a román autópályán, nem ejtjük útba őket, pedig, ha csak egy napra megállnánk, hogy megismerjük magyarságunk egykor fényes, ma már megkopott értékeit, szellemileg sokkal gazdagabban térnénk vissza erdélyi utazásunkról.

Az előadó, aki civil foglalkozását tekintve ugyan mérnök, mégis lexikonokat megszégyenítő történelmi és irodalmi ismeretekkel rendelkezik erről a környékről, ahogy ő fogalmazott, szenvedélyből kutat és dolgozik a két kezével is azon, hogy ezek az erdélyi emlékek még sokáig fennmaradjanak az utókornak.

Számos állami elismeréssel tüntették már ki, ő maga mégis a Julianus-díjra a legbüszkébb, amit Csíkszeredán kapott a magyarság ügyének, a magyar emlékek ápolásáért.

Az Utas és Holdvilág Antikváriumban az előadóval Kohár Kolos fog beszélgetni, a részvétel pedig mindenki számára ingyenes.

vehir.hu
további cikkek
Megkopott, de máig élő történetek Erdélyből Komjáthy Kör Megkopott, de máig élő történetek Erdélyből Olyan erdélyi épített örökségeket és már-már elfeledett történeteket is megismerhetett a veszprémi közönség, amelyek a Komjáthy Kör rendezvénye nélkül valószínűleg sohasem váltak volna ismertté több száz kilométerrel arrébb Erdélytől, Veszprémben. 2021. november 2. 4:00 Különböző életutak, amiket összeköt a veszprémiség és a zene Különböző életutak, amiket összeköt a veszprémiség és a zene Kultúra, zene és ízig-vérig veszprémiség. Ezek voltak a hívószavai pénteken az Utas és holdvilág antikváriumba szervezett zenés, kulturális estnek, amelyen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Mártony Zsuzsanna zeneterapeuta léptek fel, majd ültek le beszélgetni szerteágazó témákról. A Komjáthy Kör második ilyen rendezvénye megtöltötte az antikváriumot érdeklődőkkel. 2021. szeptember 28. 16:27 Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken Mártony Zsuzsanna magánénekes, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szakács Tibor trombitaművész közösen lépnek fel az Utas és Holdvilág Antikváriumban pénteken. 2021. szeptember 23. 10:34 Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet Utas és holdvilág Antikvárium Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából. 2021. szeptember 21. 3:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.