2021. december 6.
//
Miklós névnap

A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban

2021. október 23. 19:09
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.

Ovádi Péter parlamenti képviselő beszédében arra kérte az ünneplőket: éljék bele magukat 1956 szereplőinek helyzetébe. Mint mondta, utólag könnyen alkotunk véleményt, hiszen ismerjük a történések minden mozzanatát, de vajon mit tettünk volna akkor, ott, amikor nem tudhattuk, milyen következményei lesznek a döntéseinknek, milyen irányba fordul az ország sorsa? Kijelentette: nem szégyen, ha e gondolatok hatására megremeg a lábunk, és valószínűleg az akkori elődeink is hasonlóképp éreztek.

A képviselő szerint az akkori cselekvőknek a néplélek adott erőt, amit “legegyszerűbben úgy lehet leírni, mint azt az érzést, amikor egyedül, önmagunk vagyunk, mégis azt érezzük, hogy támogató tömegek vesznek körül minket. A tömegnek pedig nincs ellenfele, ha minden egyes tagja egy irányba, egyszerre mozdul”. 1956-ban ez történt, a magyarság egységesen mondott nemet az elnyomásra, a szocialista rendszer zsarnoki uralmára, a néplélek vezette és összekötötte őket a paraszttól a munkáson át a tanárig a közös cél: a szabadság érdekében.

“Az 1956-os forradalom megmutatta az egész világnak, hogy mi történik akkor, ha szolgaként bánnak egy olyan néppel, aki a szabadságra született.”

A szónok Brusznyai Árpádot, a forradalom veszprémi mártírját idézte:

 

Szenvedéseink a jövő boldogságában majd feloldódnak.

 

Egy olyan ember írta ezt, akit életfogytig tartó börtönre, majd később Pap János akkori megyei párttitkár közbenjárására halálra ítéltek és kivégeztek annak ellenére, hogy forradalmár társaival heves vitára kelve érvelt az erőszak ellen, a békés felkelés mellett. A reményt azonban nem lehetett kiölni a magyarok szívéből, és a rendszer, ami 1956-ban halálos sebet kapott, évtizedekkel később végül megdőlt. A rendszerváltás magával hozta azt is, hogy a történelem mérlegre állította a szocialista rendszer bűnöseinek tetteit.

“Legyen ez október 23-a üzenete mindannyiunknak, egy olyan üzenet, ami büszkeséggel tölt el bennünket, ha a forradalmunkra gondolunk és bátorsággal, valamint pozitív jövőképpel kecsegtet” - zárta gondolatait Ovádi.

A beszéd után az önkormányzat, a pártok, a fegyveres testületek, az intézmények és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a Megyeház téri emlékműnél. A műsorban közreműködött Csík János, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Csadi Zoltán, Veszprém Város Vegyeskara valamint a  Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dózsa utcai épülete előtt már karácsonyi pompájában áll a fenyőfa.
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly címzetes apát gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján szombaton az Óváros téren.
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.