2021. december 6.
//
Miklós névnap

Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében tartott megemlékezést csütörtök délután.

Immár 29. alkalommal tartott megemlékezést és koszorúzást a rendőrség épületében a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott csütörtök délutáni rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos mondott beszédet. Mint mondta, a forradalmat olyan egyszerű emberek hajtották végre, akikben akkoriban a szabadságvágy, a bajtársiasság, egy igazságosabb élet reményében felbuzgott valami olyasmi, ami egyik napról a másikra hősökké tette őket.

Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.

"Egyszerű civil emberek voltak, akik szembe mertek nézni a vörös hadsereg félelmetes erejével, a szovjet tankok lőtornyaival azért, hogy hazájukért, a szabadságukért harcoljanak. Akkoriban Veszprém utcáin is eldördültek a fegyverek. Nem egy honfitársunk esett össze, amikor a kalasnyikovból kilőtt golyó elérte a testét, de a forradalom hevében itt is voltak olyan felmenőink, akik a golyózápor közepette is harcoltak tovább, mentették és ápolták a sebesülteket, sokszor saját életüket is kockáztatva"-emlékeztetett.

Kiemelte, a forradalom tettei „olyan erkölcsi alapon nyugszanak, amelyekhez nem kell forradalomnak kitörnie, hogy jelen legyenek a közösségünkben. Bebizonyították, hogy egyszerű civil emberként is élhetjük úgy az életünket, hogy abban a becsület, az igazság, az egymás megsegítése és nem utolsó sorban a méltóság kiemelt helyet kapjon”-mondta.

A rendezvényen Pintér Zselyke Ida, a Csopaki Református Általános Iskola tanulója működött közre, ő Varga Zsolt A pesti srácok című versét szavalta el.

A megemlékezést koszorúzás zárta.A megemlékezést koszorúzás zárta.

A megemlékezésen a városi és a megyei önkormányzat mellett a megyei rendőrkapitányság, valamint az ’56-os szervezet, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Mi Hazánk Mozgalom helyezett el koszorút.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Amikor a virág és a némaság erősebb volt, mint a fegyverek
Amikor a virág és a némaság erősebb volt, mint a fegyverek
Minden évben megemlékezünk hősies tettükről, hogy mekkora bátorság volt az 1956-os forradalom leverése után kimenni az utcára és felemelt fejjel tüntetni, mégis csak akkor érthetjük meg igazán, ha személyesen halljuk a résztvevők beszámolóját. Hoffmann Lászlóné Kelemen Anna a veszprémi néma nőtüntetés egyik legfiatalabb résztvevője volt, helytállása pedig 65 év elteltével is lenyűgöző.
Az ’56-os deportáltakra emlékeztek
Az ’56-os deportáltakra emlékeztek
Az egykori Várbörtön falán elhelyezett tábla előtt tisztelegtek, koszorúztak, melyet az 1956-ban elhurcoltak emlékére állítottak egykor.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.