2021. december 6.
//
Miklós névnap

Több fejlesztés várható még a 8-as főúton

A főút négysávosítása és a 82-es úttal való összekötése mellett tervben van többek között egy gyulafirátóti elkerülő építése, valamint a Füredi és Pápai út csomópontjai közötti szakasz négynyomúsítása.

Gazdasági törekvések kapcsán évek óta visszatérő felvetés az úthálózat fejlesztése, elsősorban a 8-as számú főút még hátralévő szakaszainak négysávosítása. Bár az Almádi úti csomópont átalakításával az egyik akadályt már sikerült elhárítani, a főúton még van mit fejleszteni, éppen ezért hirdetett fórumot csütörtökre a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ahol a jövőbeli infrastrukturális fejlesztések ismertetése után a helyi gazdasági szereplőknek lehetősége nyílt igényeik közvetítésére.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, Veszprém a Magyar Városok Program keretein belül több nagyívű infrastrukturális fejlesztést is megfogalmazott, mint a 8-as és a 82-es összekötése, az új völgyhíd megépítése vagy éppen a belterületi utak fejlesztése. Mindez azért is örömteli, mert egy város, térség élhetőségét mindig nagyban meghatározza az elérhetősége – fogalmazott a képviselő.

Az úthálózat fejlesztése ugyanakkor nemcsak a mindennapi ingázás vagy a dugók lecsökkentése miatt fontos, de nemzetgazdasági szempontból is. Egy éve jött létre a megyénket is magába foglaló Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna, amely Budapest után jelenleg Magyarország legfejlettebb régiója: gazdasági, kulturális és turisztikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű, a régió pedig képes kitermelni saját maga költségeit, sőt hozzájárul az európai és a magyar nemzetgazdaság növekedéséhez is. Dr. Navracsics Tibor, a zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint egy veszély azonban a régióra is leselkedik: ha nem engedik fejlődni.

A régió közlekedési infrastruktúrája súlyosan elhanyagolt, ami nem csak az itt élő mintegy 2 millió lakost akadályozza meg egymás elérésében. A közúthálózat visszamaradottsága élet- vagy balesetveszélyessé, de minimum lassúvá teszi a tőke, a vállalkozások és a munkaerő áramlását és hátráltatja a régiót abban, hogy felvegye a versenyt a rohamtempóban fejlődő szomszédos pozsonyi és burgenlandi régiókkal.

Ahhoz, hogy ez megváltozzon, elsősorban a fő közlekedési tengelynek számító M1-es, a 8-as és 84-es utakat kell biztonságosabbá tenni. Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár ismertette, a kormány jelenleg is ezen dolgozik, hiszen fő céljaik között szerepel az autópályák meghosszabbítása az országhatárokig, a megyei jogú városok bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba, valamint az, hogy Magyarország minden településéről harminc percen belül elérhető legyen egy gyorsforgalmi út.

Ami a 8-ast illeti, 2003-tól kezdve eddig tizennégy nagyobb fejlesztést hajtottak végre a 190 km hosszú főúton: ezek között szerepelt többek között az inotai, a várpalota és a márkói elkerülő megépítése, a Balatonfűzfő-Litér csomópont fejlesztése. Jelenleg is zajlik a Veszprém déli elkerülő fejlesztése, illetve a 8-as és 82-es utak összekötése, amelynek várhatóan jövő év végéig fog elkészülni, míg előreláthatóan 2023 első negyedévében a litéri és füredi csomópontok közötti szakasz 2×2 sávossá alakítása is befejeződik. Az államtitkár szerint utóbbi valószínűleg komoly segítséget fog jelenteni abban, hogy csökkentsék a dugókat a Balaton irányába.

A füredi csomópont építése jelenleg is zajlikA füredi csomópont építése jelenleg is zajlik

De nagy előrelépést jelenthet a füredi és a csatári csomópont (8-as út – Pápai úti kereszteződés) közötti szakasz négysávossá alakítása, melynek előkészületei már megtörténtek, 2022. I. negyedévében pedig várhatóan megkapja az építési engedélyt is. Szintén zajlanak az előkészületei a Herend és Devecser közötti szakasz négysávosításának, az építési engedély 2023 második felében várható, valamint a jelenleg rendkívül balesetveszélyes székesfehérvári Auchan csomópont fejlesztése, ahol lámpás turbókörforgalmat alakítanának ki.

Dr. Mosóczi László a jövőbeli tervek kapcsán szólt arról is, hogy reményeik szerint az évtized következő felében megépülhet egy gyulafirátóti elkerülő, amely a 82-es utat kötné össze a már elkészült Balatonfűzfő-Litér csomóponttal, illetve egy Pannonhalma elkerülő és a Zalaegerszeg és Balaton közötti pályaszakasz kiépítése is tervben van.

Biztató, hogy néhány másodrendű főút burkolatát már a közeljövőben megerősítenék: első körben a Veszprémet és Balatonfüredet összekötő 73-ast, ahol párhuzamos kerékpárutat alakítanak ki, valamint Füred térségében a 71-esen egy új Germering csomópontot alakítanak ki. Továbbá új burkolatot kap a 77-es Veszprém-Monostorapáti szakasza két ütemben: a Veszprém és Nagyvázsony közötti 16 km-es szakaszt 2×2 sávossá teszik a felújítás során, míg a Nagyvázsony és Monostorapáti közötti szakasz marad 2×1 sávos, azonban itt ahol lehet, párhuzamosan kerékpárutat is kialakítanak.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dózsa utcai épülete előtt már karácsonyi pompájában áll a fenyőfa.
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly címzetes apát gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján szombaton az Óváros téren.
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.