Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

Bemutatták Európa Kulturális Fővárosa színházi programját

2021. október 20. 13:57
Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Veszprém-Balaton 2023 a Kunszt dizájnbolt- és kávézóban, melyen a jövő évi és a 2023-as főbb színházi eseményekről számoltak be.

Varga Richárd, az EKF2023 kulturális projektmenedzsere ismertette a jelenlévő – főként – színházi vezetőknek, hogy hogyan néz ki az elkövetkezendő időszak, ami a színházat illeti, de előtte a Kabóca Bábszínház művészei lepték meg a közönséget egy kis bemutatóval, miközben a sajtótájékoztató alatt kiderült, cél, hogy a bábszínház a gyerekeken túl a felnőtt korosztályt is megszólítsa.

Számos rendhagyó megmozdulás, új műfaj, hiánypótló projekt közelít a közönséghez, többféle célcsoportot megfogalmazva. A legfőbb célkitűzés, hogy a sokszínű palettából mindenki találjon olyan színházi projektet, előadást, amely számára új, ugyanakkor befogadható.

Éppen ezért számos, mondhatni extrém műfaj is megjelenik majd, miközben az EKF elsősorban a helyi színházi intézményeket kívánja támogatni.

További cél a fentarthatóság, vagyis hogy az újonnan megjelenő műfajok, projektek ne csupán egyszeri látványosságok legyenek.

A Kabóca Bábszínház művészeiA Kabóca Bábszínház művészei

Az egyik – hiánypótló – projekt a Pannon Színitanoda, vagyis a Paszta, melyet Komáromi Sándor, a Pannon Egyetem dráma- és színházismeret szakjának mesteroktatója, a Teleszterion Kulturális Egyesület vezetője és a Soproni Színitanoda alapítója koordinál. Három korcsoportban indulnak a tanoda foglalkozásai, kurzusai: általános iskola alsótagozat, általános iskola felsőtagozat és középiskolai korcsoport.

További – szintén már létező és működő – kezdeményezés a Veszprémi Petőfi Színház a háttérmunkákat bemutató középiskolai korosztályt megszólító Ifiakadémiája. Szintén az Oberfrank Pál vezette társulat egyik már nagy sikerrel bejáratott fesztiválja a Lélektől lélekig Fesztivál, melyet az EKF2023 kommunikációs oldalról támogat. A Rátonyi Róbert Operettfesztivál az eddigiekben a Színházkertbe, illetve a Kossuth Lajos utcára vitte ki a műfaj legnevesebb hazai előadóit. A Veszprémi Petőfi Színház a 2023-as évben egy lényegesen nagyobb szabású programot tervez: A fesztivál gyakorlatilag Veszprém egészét helyszínként kezelné, a Színházkert mellett a Vár, a Kolostorok és kertek és a megyeszékhely utcái is megtelnének az operett műfaja köré épülő programokkal.

Varga RichárdVarga Richárd

A Pannon Várszínház Mágikus Hetes című előadássorozata a zsenik másságára, illetve a fogyatékkal élő kiválasztottakra fókuszál. Olyan előadásokat láthatunk a program keretében, mint az Amadeus, a Hamlet, vagy éppen a Bűn és bűnhődés. A Vándorfi László vezette társulatnál maradva:

A Pannon Várszínház 2021-ben meghívásos pályázatot ír ki, a kortárs magyar irodalom jeles képviselőit megszólítva, Petőfi Sándor Karaffa című drámatöredékének befejezésére.

A pályázatot 2022-ben bírálja el a szakmai zsűri, és a 2023-as évben mutatja be a színház a nyertes művet. A beérkezett pályaművek a Kalligram Kiadó gondozásában egy drámakötetben jelennének meg.

Rendhagyónak mondható műfaj, a börtönszínház is előtérbe kerül, Madách Imre Az ember tragédiája című darabjának előadását a veszprémi börtön színjátszói állítják színpadra.

Nem csupán a kulturális főváros cím miatt lesz különleges a 2023-as év, de néhány nagyobb évforduló külön irodalmi és színházi tematikát ad majd az évnek: A színházi koncepció kiemelten kezeli a 2023-as Petőfi bicentenáriumot. Ennek megfelelően a helyi színházi élet szereplői Petőfi élete és munkássága köré szerveződő előadásokkal is készülnek. A produkciók egyik fontos célja, hogy jobban megismertessék Petőfit.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04 Felavatták a Bakody-Benczédi Barátságpadot Felavatták a Bakody-Benczédi Barátságpadot A Veszprémi Petőfi Színház épülete előtt adták át a Mindent meg lehet beszélni Bakody-Benczédi Barátságpadot, tisztelegve ezzel is Bakody József és Benczédi Sándor előtt. 2024. június 6. 11:21 Idén is minden korosztályra gondol az Operettfesztivál Idén is minden korosztályra gondol az Operettfesztivál A Veszprémi Petőfi Színház idén hetedik alkalommal rendezi meg június 20-23. között a Rátonyi Róbert Operettfesztivált, amely a város különböző pontjain ad majd izgalmas programkínálatot a műfaj kedvelőinek. 2024. május 27. 21:47 Görbe Nóra: Eddig csak kifelé éltem, most szinte csak befelé figyelek Görbe Nóra: Eddig csak kifelé éltem, most szinte csak befelé figyelek Bizonyára sokan emlékeznek a népszerű magyar televíziós filmsorozatra, a Lindára, ami az 1980-as években futott, és azonnal hatalmas sikert aratott. A címszereplő Görbe Nóra megkeresésünkre visszaidézte a legendás korszakot, de mesélt arról is, milyen mértékben bélyegezte meg a szerep, s hogyan élte meg a sorozat sikerének társadalmi hatásait. Görbe Nóra ma nagy utazó, ahogy megtudtuk, még az sem kizárt, hogy idén ősszel a tengeren túlra költözik, noha megtapasztalta, a távolban sem minden fényes és felhőtlen. 2024. május 18. 22:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.