Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy francia késmanufaktúra remekei

2021. október 18. 13:39

A legelső Laguiole kést 1829-ben készítették egy francia kis faluban, Laguiole-ban. Azóta már a világ számos pontján gyártják, de csak egyetlen cég van, ahol kizárólag kézi manufaktúrában állítják elő, ezzel egyedivé téve minden darabot.

A Laguiole kések története

Laguiole egy apró falu Aveyron megyében Franciaországban, nem messze a Földközi-tengertől. Az 1800-as évek elején az egymástól távol eső tanyákon élő embereknek már volt egy jellegzetes fixpengés kerek, fa nyélbe illesztett, keskeny pengéjű késük, a Capuchadou, amit az 1820-as évek végétől a Laguiole váltott fel. 

Hogyan alakult ki ez az új késtípus? A lakosok közül sokan jártak vendégmunkásként Katalóniába dolgozni, ahonnan hazavitték a hagyományos spanyol késeket, a navajákat. Ez ihlette meg a fiatal Pierre-Jean Calmels-t, aki - egyesítve a Capuchadou és a navaja kések jó tulajdonságait és stílusát -, 1829-ben elkészítette a legelső Laguiole-t. 

A kezdetben még szerény, egyszerű munkakés az évek során fokozatos fejlődésnek indult, majd országszerte annyira ismertté és népszerűvé vált, hogy a kovácsmesterek nem győzték kielégíteni az igényeket. Mivel a helyiek tartózkodtak minden technikai újítástól, és gépesítéstől a közeli Thiers - Franciaország másik “késes” központja, ahol már modern gyártóeszközökkel is rendelkeztek - átvette a kések mennyiségi gyártását.

Laguiole en Aubrac - egy késmanufaktúra remekei

A Laguiole késeket számos helyen gyártják, de csak egy helyen, a Laguiole en Aubrac-nál készítik kézi manufaktúrában. A munkafolyamatok minden mozzanatát kézzel végzik: a kovácsműhelyben kézzel kovácsolva előállítják a kést alkotó összes fémelemet, kézzel formázzák, beállítják, polírozzák, díszitik. Egy egysoros hátoldali rugódíszítéses késen 109, egy háromsoroson 216 gyártási mozzanatot hajtanak végre, és ezzel egy teljesen egyedi, különleges remekművet hoznak létre.

Milyen anyagokat használnak?

A pengékhez könnyen élezhető hagyományos szénacélt és 12C27 Sandwik rozsdamentes acélt, a markolathoz pedig igazi fa ritkaságokat: puszpángot, diót, szilvát, borókát, kőrist, magyalt, vadcseresznyét, tiszafát, ébent használnak. A cég nem csak zsebkéseket, hanem evőeszközkészleteket, tálalóeszközöket is készít.

Miről lehet felismerni ezeket a késeket? 

A francia késgyártás szimbólumaként is emlegetett Laguiole kések kézi manufaktúrában való elkészítése lényegesen eltér a tömeggyártástól. Az Extrametál.hu Laguiole en Aubrac termékein ugyanis a kések hátoldalán egy méhecske látható díszítőelemként, illetve hosszan futó szimpla, dupla vagy tripla soros rugódíszítés van. A kés markolatán egy hagyományos pásztor-kereszt motívum is található, a felhasznált anyagok pedig természetesek. 

Miért érdemes ezeket a termékeket választanod?

Mert ismered a pontos származási helyet, egyedi, kézzel készített különlegességek, a kések mellé eredetiségigazolás és garancia is jár.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.