2021. december 6.
//
Miklós névnap

A város szaga

2021. október 24. 11:00
A szagok most, a szeptember végével fokról fokra záródnak be, ahogyan minden évben. Ami április-május idején oly gazdagon bomlott szét, a mind hűvösebb reggelekkel visszatakargatja magát a termekbe, szobákba, belsőséges zugokba. Kilián László írása.

De akkor ilyenkor és máskor hogyan is lehetne szaga a városnak? Persze itt a szagról úgy beszélek, hogy abba beletartozik az illat is – a régiek úgy mondták: jószagú. Mégis. Hogyan lehetne a városnak, Veszprémnek szaga?

Hát úgy, hogy a megfelelő időpontban ki kell menni az utcára, ki még az ősznek ellenére is és szaglászni, szimatolni. Mit hord szél vagy szellő a hátán az utcákon, tereken?

Megtéveszt, ha hiszünk a napszakokkal tapasztalható ebbéli hatásoknak. A reggeli étkezdeinduláskor menetrendszerű hagyma dinsztelés, hagymapirítás kesernyés vagy állott verejték szagának, a pékségek vagy cukrászdák cukormáz-kipárolgásainak. Az ebédidő szósz, fűszeresen pácolt hús, pizza-aroma étvágygerjesztő csalafintaságának. Vagy a desszertidő kávés-fagyis bódulatának.

Ezek csak az adott időszak vagy az épp bejárt utcaszakasz puszta élményszilánkjai.

Különben is az egész város teljesebb – hovatovább egészebb – szimatolnivalót feltételez. Benne kell legyenek a lakótelepek, a belváros és a kertesházas övezetek is. A határ és a központ szűkebb, kényelmesebb lépcsői ugyancsak.

Azzal csak egy lépéssel jutunk közelebb a válaszhoz, ha felfedezzük: a kinti és a benti légáramok titkos és titokzatos felelősei a facsoportok, fasorok és ligetecskék, parkok. Ezeknek a juharoknak, hársaknak, kőriseknek és vadgesztenyéknek sóhajtozásai, szélfésülő hajladozásai, ingásai szórnak olyat, ami a város szagává szervesülhet egybe. Persze jut szerep a sok fenyőnknek, nyírünknek meg a ritkább bálványfáknak, magunkhoz édesgetett tölgyeknek vagy kínai páfrányfenyőknek.

Hiszen a lélegzőknek ugyanakkora feladat jut szagot-illatot alakítani, mint a szeleknek.

Megyünk az utcán, szaglászunk. Sokat és sokáig, hogy hazaérve egybegyűjtsük a ma és a múlt hét meg az előző évszakok orral összegyűjtött élményét, összeszedegetett tapasztalatát.

A város szaga emlékezetből és örökségből van. Így volt, így lesz.

Valójában csak késő este vagy korai órán találja meg, aki keresi. Három nehéz és rejtőzködésre rendelt összetevőből keveredett eggyé a századok során. Az elsőt azok a Bakonyerdő alján igyekvő szelek hozzák le ide a völgyekbe, a várdombhoz, amelyet ott fönt kaptak fel. Mézgáknak, gyantának, kevéske, derengőn érezhető tömjénnek van ilyen szagaromája. Bújkál benne a régesrégi cseresznyetermések illatérzete. A második a közeli határból idesodródott hajdani későtavaszok eldurvult liliomillata, ami azokról a sárgálló táblákról keveredett bele az itteni egyedi szagkevercsbe. Nevezzük nevén, a repcevirágzás súlyos áramaitól való. A harmadik a Bakony peremeiről való, ahol a karsztbordák, kőzetkitűrődések élén és hajlataiban az enyhén szeszes és fanyarkás csenkeszfüvek sóhaja kel útra, hogy aztán komótosan idejusson a városba, hozzátenni a magáét a veszprémi odőrhöz. Ebben sejthetjük meg, hogyan dől szét, ami nehéz. Az épp csak száradni kezdett széna a délre, keletre lejtős mezőcskék, kiterjedtebb tisztások kaszált füve hordozza az erdő hol száraz, hol hólétől átázott avarjának üzenetét, de ezen unos-untalan átüt a szomjas karszt mohósága, vágyakozása szülőanyja után, ami az ősi korok Pannon-tengere volt.

Mintha ezek mind vendégek volnának csupán. Pedig valamennyi Veszprémben álló fa és cserje kérgébe rejtették magukat, várva, mikor juthatnak vissza az itt élő lelkes teremtményekhez, hozzánk.

Kilián László
Domján Attila

További cikkek

Kék a Buhim árja?
Kék a Buhim árja?
Az őszből vagy novemberből rendre muszáj kikukucskálni – fel a kánikulára, le a zimankóra.
Jól képzett utódok mellett is: jó az öreg a háznál!
Jól képzett utódok mellett is: jó az öreg a háznál!
Ezt a népi bölcsességet leginkább agrárkörökben szoktam hallani. Például amikor az idős gazda már napokkal előre jelzi a teendőket, azokat, amiket a várható időjárás sürget, vagy éppen bizonyos károkozók megjelenése. Lehet, hogy tanácsaiban valóban közrejátszik a közelgő időjárásváltozás miatt erősödő reuma jóslása, de gyakran csak arra fogja, hogy az utódok szemében mondandója ne tűnjön okoskodásnak. Így megy ez: az elődök a tapasztalatot hozzák, az utódok pedig az új technikát, technológiát, marketinget. – Generációváltás van az agráriumban – hallottuk Veszprémben az agrárminisztertől is, miután olyan szakemberek, gépek, rendszerek jelentek meg a gazdaságokban, amelyek segítségével ismét Európa éléskamrájaként emlegethetnek majd bennünket. Barta Éva Írása.
Tipping point
Tipping point
Tipping point, vagyis fordulópont. Ami után már semmi sem lehet ugyanaz. Ami után már önjáróvá válnak a folyamatok, nincs többé hatalmunk fölöttük. Molnár Sándor írása.
Láthatatlan végrendelet
Láthatatlan végrendelet
Beszéljük meg a végrendeletemet – állt elénk apám, úgy a hatvanas évei közepén. Mi őt olyan erős, a vassal foglalkozó műszaki embernek láttuk mindig, akin a betegség, sőt a halál sem foghat ki. Talán ezért nem vettük észre az arcán átfutó árnyakat sem… Barta Éva írása.
Előválasztás után...
Előválasztás után...
Számomra nem volt váratlan MZP (Márki-Zay Péter) győzelme Karácsony visszalépését követően, miképp Csonka Balázs (DK) győzelme sem volt kiszámíthatatlan. Sőt meglepődve vettem tudomásul, hogy ez még a helyi kormánypártiak és DK-sok közt sem volt egyértelmű. Logikailag is ennek kellett történnie. - Adamecz Zoltán véleménycikke az előválasztásról és az előttünk álló időszakról.