Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Képes-e kezelni a társadalmat érintő problémákat a Facebook?

2021. október 11. 4:20
A közösségi oldal múltheti leállása ismét ráirányította a figyelmet a cég balhéira. A szivárogtató szerint a vállalatnál tudnak mindenről, de nem tesznek semmit. Vajon lesz-e hosszútávú változás? Kommentár.

Egy hete már annak, hogy a Facebook negyednapos leállása minimum megbénította azt a 3 milliárd embert a Földön, aki a platform, vagy valamelyik termékük, a Messenger, a Whatsapp vagy az Instagram felhasználója. De nem csak itt volt baj, hisz jelzések érkeztek arról is, hogy a német központú T-mobile, valamint az amerikai Verizon és az AT&T telekommunikációs vállalatok szerverei is leálltak. A stopnak egyesek szerint köze volt ahhoz, hogy egy volt Facebook-alkalmazott, Frances Haugen közvetlenül a leállás előtt az amerikai CNBS televízióban több ezer oldalnyi belsős dokumentumra hivatkozva nyilatkozott arról, hogy bár a techcégnél tudnak róla, hogy mennyi káros hatást gyakorolnak a társadalomra világszerte, mégis igyekeznek azt eltüntetni. Azóta azt kommunikálták, technikai hiba állt a szünet mögött.

(Csak megjegyzésként: üdítő volt látni, hogy sokakat mennyire megihletett a Facebook-mentes élet. A 6 órás szerverleállást követően beindult a mémgyár, és sorra születtek posztok arról, hogy ki mit csinált helyette, vagy mit kellett volna. Ezek jó része vicces, mégis fájdalmasan igaz.)

Az nem állítható, hogy a Facebook egy gonosz cég, ám azt érdemes észben tartani, hogy nem is egy jótékonysági szervezet, hanem egy profitorientált vállalkozás, mely mára akkorára nőtt, hogy az egyénen túl az egész társadalomra hatással van.

Frances Haugen korábban névtelen szivárogtatóként, majd magát a televízióban felfedve és a Szenátusban is beszélt többek között arról is a múlt héten, hogy miként tekergették korábban az algoritmusokat úgy, hogy több bevételre és profitra tegyenek szert. A Facebooknál rájöttek ugyanis, hogy minél több gyűlölködő tartalomnak engednek teret, annál több az interakció, ami által még több hirdetést tudnak eladni és pénzt keresni. Állítja a Capitolium tavalyi ostromáért is részben a Facebook volt felelős.

Az amerikai cég 37 éves volt termékmenedzsere múlt héten azt is megfogalmazta, hogy a Facebooknak nem éri meg az álinformáció ellen küzdő algoritmusokat lefordítani annyi nyelvre, ahány országban jelen van a szolgáltatás, mert kisebb piacokon nem térülne meg a befektetés- állítja. Az is elmondta: a közösségimédia-óriás létrehozta XCheck nevű felhasználói rétegét, amelynek profiljait alig moderálták, és többen visszaéltek ezzel. A korábbi alkalmazott szerint a vállalat mára erkölcsi csődbe jutott, hisz a vezetők tudják, mi lenne a megoldás, de nem hajtják végre a módosításokat, mert a cég csillagászati profitját fontosabbnak tartják az embereknél.

Haugen nem csak most, hanem szeptemberben is szivárogtatott a sajtónak. A Wall Street Journallal például azt is megosztotta, hogy a Facebooknál tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy az Instagram rossz hatással van a fiatalokra és hogy testképzavarokat okoz főleg a fiatal lányok körében, mégsem tesznek semmit, sőt, sok esetben igyekeznek azokat eltüntetni, és a nyilvánosságnak szöges ellentétét állítani. Zuckerberg reagált Haugen vádjaira, és egy posztban azt írta: nem igaz, hogy a profitot előbbre sorolják a felhasználóknál, és szerinte a korábbi alkalmazott csak kontextusból ragadott ki néhány belsős kutatást azért, hogy negatívan tüntesse fel a céget.

Egy biztos: a mérgező munkahelyi légkör, az alvállalkozók kizsigerelése, és a tartalomszűrők poszttraumás stressze csak néhány további ügy azok közül, amelyekről az elmúlt években számoltak be a volt dolgozók vagy a cég partnerei. Pedig hol van már a Cambridge Analytica botrány! A Facebook rendre tagadja a súlyos vádakat, néha kicsit  változtat, de valahogy mindig kibújik a felelősség alól. Miközben úgy tűnik: tudnak minden problémáról. De lehet, hogy nem is tudják kezelni a kialakult helyzeteket.

Ha tippelni kéne, a mostani szivárogtatásnak sem lesz sok hatása. A platform köszöni szépen, jól van, él és virul, és továbbra is azt tesz, amit akar. Mára államok feletti befolyással rendelkezik, ami egyre többeknél veri ki a biztosítékot. Így nem csoda, hogy sokan követelik Zuckerbergék korlátozását. Egyesek a cég feldarabolását, míg mások egy, a kormányokból álló nemzetközi kontroll-szervezet létrehozását sürgetik. Vajon meglépik valaha bármelyiket is? Valamit muszáj lesz tenni, mert állítólag most már dokumentumok is bizonyítják: a fejesek is tudnak azokról a globális problémákról, melyekkel rombolják a társadalmat.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.