Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meg kell hallani a történelem szavát

2021. október 9. 4:00
A kényszermunka táborokba elhurcoltakra emlékeztek meg péntek délelőtt a Gulág emlékműnél.

A megemlékezésen Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, minden ilyen rendezvényre azért van szükség, hogy emlékezzünk és emlékeztessük az embereket a múltra. „A magyar társadalom nagy része ma elfelejti, hogy 1944 őszétől kezdve mi történt több mint 800 ezer ártatlan magyarral, hogyan hurcolták el őket a lágerekbe, hogyan végezték ki őket és nyomorították meg több millió itthon maradt magyar életét és hogy milyen kevesen tértek közülük vissza.

S hogy miért kell emlékeztetni erre az embereket? Németországban a nürnbergi per során a náci bűnösöket elítélték, majd egy emberöltővel később életnagyságú Lenin-szobrot avattak. A múlt itt van előttünk és bekopogtat az ajtón” – figyelmeztetett Menczer.

Az elnök felidézte, a II. világháborúnak és az azt követő megtorlásoknak minden 2. magyar család áldozatául esett, ma azonban erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, mert nem divat róla beszélni. Holott nagyon fontos lenne, hogy a felnövekvő nemzedékek is meghallják a múlt szavát, tisztába kerüljenek a 20. század legborzalmasabb korszakával, hogy a jövőjükről józanon tudjanak dönteni. Mert csak akkor tudjuk fenntartani a szabadságot, csak akkor lesz jelenünk és jövőnk, ha a múltunkat ismerjük, az emlékezetet fenntartjuk.

A rendezvény végén az összegyűltek elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait, köztük Porga Gyula polgármester az önkormányzat részéről.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.