Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az állam is támogatja az elavuló 3G-s telefonok cseréjét

2021. október 7. 11:11 // Forrás: MTI
Mobilkészülékcsere-támogatási program indul 5 milliárd forintos kerettel: 2022 februártól bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphat mindenki, aki 4G vagy 5G képes készülékre cseréli régi 3G-képes mobilkészülékét - jelentette be Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A lényeg röviden

  • 2022-ben a szolgáltatók elkezdik lekapcsolni az elavultnak számító 3G-hálózatot, ezután már csak a 4G és 5G mobilinternet-hálózatok lesznek elérhetők
     
  • Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki legfeljebb 2G- vagy 3G-képes készülékkel rendelkezik, készülékenként bruttó 20 ezer forintot, de legfeljebb az új készülék kereskedelmi árát igényelheti támogatásként, ha elavult készülékét olyan 4G- vagy 5G VoLTE-képes készülékre cseréli, amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint.
     

Karas Monika kiemelte: a digitalizációnak nem lehetnek vesztesei, az okostelefonnal elérhető szolgáltatások egyre nélkülözhetetlenebbé válnak. A programot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) közösen valósítják meg, azt az NMHH költségvetéséből finanszírozzák, a netrefel.hu oldalon lehet minden részletes feltételt megtalálni. A hatóság adatai szerint mintegy 500 ezer készülék lehet érintett, amelyek 3G hálózatot használnak.

Karas Monika kiemelte: küldetésüknek tekintik, hogy a digitális javakhoz minél szélesebb körben férjenek hozzá a társadalom tagjai, iskolázottságtól, vagyoni helyzettől, életkortól, és lakóhelytől függetlenül. Szabályozó hatóságként kötelesek figyelni azokra, akiknek a készüléke nem képes a 4G vagy 5G hálózathoz csatlakozni, mivel a 3G küszöbön álló kivezetése miatt elesnek attól, hogy a telefonjukkal mobilinternetezzenek - ismertette, hozzátéve: a készülékcsere azonban sokaknak erőn felüli terhet jelentene, erre kínál újszerű, példanélküli megoldást az állami támogatási program.

(Illusztráció: Eirik Solheim on Unsplash)(Illusztráció: Eirik Solheim on Unsplash)

Bartolits István, az NMHH főosztályvezetője rámutatott: a 4. generációs LTE-rendszer már adatátvitellel működik, 2012-ben vezették be itthon, az első európai hálózat 2009-ben indult. Mára a hazai adatforgalom 94 százaléka a 4G hálózaton bonyolódik, 2020-ban pedig megjelent az 5G. A 3G rendszerek lekapcsolását Európában több szolgáltató megkezdte, mivel a forgalom kis része bonyolódik ezen, a szolgáltatók a felszabaduló spektrumot az 5G-re tudják használni.

A Vodafone az MTI-vel közölte: a 3G kivezetés módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogják meghozni. A Magyar Telekom szeptember végén jelentette be: 2022 második félévétől nem tartja fent tovább 3G hálózatát, a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. Magyarországon a teljes mobilnet forgalom 95 százaléka már jelenleg is 4G/LTE hálózaton zajlik. Az ügyfelek hangforgalmának 44-45 százaléka már 4G hálózaton folyik - ismertették. A tájékoztatás szerint a Telenor Magyarország 2022 júniusától kezdi meg a 3G technológia kivezetését, amely területileg fokozatosan fog történni. Elsőként a nem lakott területeken, majd azokon a helyeken, ahol kisebb a technológia kihasználtsága. 

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.