Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

2021. október 6. 20:00
172 évvel ezelőtt október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es szabadságharc katonai vezetőit és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt. Rájuk emlékeztek szerdán Veszprémben.

A város központi megemlékezését az aradi vértanúk Török Ignác utcai emlékművénél rendezték meg. Itt Brányi Mária alpolgármester arról beszélt, hogy a nemzeti gyásznapok, az áldozathozatalok, a szívünket megrendítő szép példák éppoly fontosak, mint a nemzeti ünnepeink. Ahogy a születés öröme és az elmúlás fájdalma az ember, úgy a nemzet életében is jelen vannak, a halál  és a gyász pedig még fájdalmasabb, hanemcsak személyes, hanem nemzeti tragédia történt. 

Az alpolgármester arra intett, vegyünk példát 1848-49 hőseiről, és szakítsunk azzal az elképzeléssel, hogy az ország sorsáról való döntést másokra bízzuk, a megoldást felülről, kívülről várjuk. Küldetésünk van, amelyben személyes szerepet kell vállalnunk. Kövessük a szabadságharc hőseinek példáját, hogy az utókor majd rólunk is tisztelettel emlékezzen meg!

Az önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnélAz önkormányzat nevében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő helyeztek el koszorút az emlékműnél

A nap során több intézményi és városrészi megemlékezést is tartottak. Kádártán Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor, Gyulafirátóton Horváth Viktória, a Gyulaffy László Általános Iskola pedagógusa mondott ünnepi beszédet. Délelőtt a Pannon Egyetemen dr. Molnárné dr. Barna Katalin rektorhelyettes emlékezett a szabadságharc hőseire.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  tegnap 16:20 Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tegnap 16:07 Dr. Czinkotay Frigyest nevezték ki a megyei kórház élére Dr. Czinkotay Frigyest nevezték ki a megyei kórház élére Dr. Czinkotay Frigyes vezeti a Csolnoky Ferenc Kórházat július 15-től.  tegnap 16:35 Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye? Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye? Egy 19. századi bulvárhír miatt indult el rohamos léptekben a balatoni vitorlázás fejlesztése, amit aztán a két világháború és a tó gazdasági és társadalmi átalakulásai sem törtek meg. Éppen kilencven évvel ezelőtt pedig elrajtolt az első olyan tókerülő verseny, ami mára Európa egyik legnevesebb vitorlás viadala lett és mindenki csak úgy emlegeti, hogy Kékszalag. De pontosan kik voltak az úttörők a balatoni vitorlázásban és miért éppen kékszínű az a szalag. Történeti cikkünkben ezeket is elmondjuk. tegnap 14:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.