Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tánc fesztiválja 2008: Kapunyitás / Elkezdődött a Tánc Fesztiválja

2008. május 21. 0:59
Fesztiváli felvonulással, színes zenés-táncos kavalkáddal vette kezdetét a 11. Tánc Fesztiválja Veszprémben. Délután 4 órától a helyi és megyei táncegyüttesek mutatkoztak be a SÉD Filmszínház előtti téren, majd gólyalábakon megérkeztek a Langaléta Garabonciások, akik a vásári komédiák hangulatát hozták el a fesztiválra. A gyerekeket elvarázsolták az óriások. A bátrabbak maguk is a produkciók szereplőivé válhattak. A Co.ffein projects táncosai kitűnő belépőt adtak a kortárs művészetek világába-melyben az elkövetkező napokat eltöltheti a közönség.

A Co.ffein Projects egészen fiatal csapat, öt táncos, Várnagy Kristóf, Dobi András, Kolozsi Viktória, Baranyai Balázs és Schnentz Johanna újszerű ötlettel álltak elő. Mindannyian Frenák Pál tanítványai, akik a több éves közös munka után megalakították saját társulatukat, minden eddigitől eltérő célkitűzéssel és eszközrendszerrel. A mai rövid bemutatkozójuk tökéletesen tükrözi az egyedi szándékot: spontán, a nézőkkel, az utcán járókelőkkel és a közelükben található tárgyakkal közösen, az adott pillanatban szülni meg egy produkciót. Kedvesen pimasz játékukra nem lehet nem odafigyelni, felráz, provokál. A fiatalokkal több alkalommal találkozhatunk még a fesztivál ideje alatt.

A szabadtéri fesztiválnyitót két nagy produkció követte a SÉD színháztermében. A Közép-Európa Táncszínház Karaván, illetve a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Numquam című koreográfiája más-más szemszögből az emberi sorsot vetítette elénk.


Karaván

Hámori József a Földön túli tisztaságba, az éteri fénybe emel. A karaván a csendből, a mozdulatlan sötétségből indul el lassú léptekkel az önfelismerés felé. A Karaván szó szerinti jelentése, selyemúton zarándokló csoport, de eszünkbe juttatja a sivatagban az oázis felé menetelőket is. A produkció valóban egy zarándokút, táncosnak és nézőnek egyaránt. Ezen az úton saját helyünket keressük a társadalomban, a világban, elfogadva s legyőzve önmagunkat. Az előadás első felében néma csend, pusztán a mozdulatok és a sóhajok zenéje. Lassan életre kel a színpad, az egyedi mozdulatok közös tánccá érnek össze. Párokat látunk összekapcsolódva, mégis egymástól függetlenül, egységben mégis szabadon, kik egymástól nyernek erőt, átveszik egymás mozdulatait, mégis mindenki a maga táncát járja. Vonzás és taszítás, egység és magány. Néha úgy nézünk egymásra, mint tükörre, mások szemében ismerjük fel önmagunkat. De ha már megtaláltuk önmagunkat, vajon a saját utunkat járjuk tovább, egyedül, vagy beolvadunk a tömegbe, s részesei leszünk egy egységnek? Egyén vagy közösség dilemmája, olykor feszülő ellentétek, ezt sugallja a kettős színvilág, a fekete-fehér ruhák, a sötétség és fehér égi fény is.



Hámor József ihletadója régi barátja Fejes Ádám. A koreográfus a Karaván premierjét megelőzően úgy fogalmazott, ezzel az előadással a közös szakmai múlt felidézése, továbbgondolása és új kontextusba helyezése a célja.

 

Numquam

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Numquam című koreográfiája az ember sorsának elfogadása. Soha. Vagyis sosem törünk meg? Katona Gábor, Harangozó-díjas koreográfus előadása a szimbólumokra épít. Kötél-kötelék, vödörbe, avagy homokba dugott fej, vödör, mint bilincs, béklyó. Katona Gábor finom líraisággal, a legbátrabb őszinteséggel ábrázolja férfi és nő viszonyát, az egymásra találást, a párharcot, melyben valamelyik fél mindig megtörik, majd sorsa ellen lázad. A kapcsolatok és az emberi lélek legmélyére matat, és felszínre hozza a legszélsőségesebb, olykor gyengéd, olykor kegyetlen érzelmeket. A produkció eszembe juttatja Szabó Lőrinc Semmiért Egészen című versét, a férfi szinte ellenállhatatlan kisajátító önzését. Először behálózza a nőt, majd rabjává, robotjává teszi, míg azt hiszi éli szabad életét, de fordul a kocka, és orránál fogva vezetett bábbá válik. Eszközök vagyunk egymás kezében. Katona és táncosai felvállalják a gyötrelmeket, próbálnak kitörni sorsuk mókuskerekéből, de csak úsznak tovább az árral, mint hal a folyóban, vagy aranyhal az akváriumban, miközben férfi és nő mindent elkövetnek egymás ellen és egymásért, amit csak elkövetni lehet, felvonultatva a legnagyobb szélsőségeket. Az előadás egyik legemberibb motívuma, találkozás a könnyek tengerével, felismerjük mit tettünk a másikkal, s porrá törnénk tetteink következményét. A könnycseppek a vödörben drágakövekké válnak, melyet főhősünk addig püföl, míg kiadva magából minden dühöt, vádat és önvádat, megbékélésre lel. Az elfogadáshoz, hogy a párok eggyé váljanak, segíteniük kell egymásnak. Meg kell békélnünk egymással és önmagunkkal. Valójában erről a harcról szól az egész életünk, nem csak párkapcsolataink, hanem minden nemű emberi kapcsolataink. Elfogadás az élet elsőszámú törvénye. A táncprodukciót még közelebb hozza, még emberibbé teszi az egyszerű, mindennapi emberek életére utaló jelmez és a folklór, népzenei motívumokat beágyazó zene. Remek előadás, mely bizonyára mindenkit szembesít önnön hibáival és gyötrelmeivel, egyfajta megoldást is kínálva azokra.




Képeinket megtekinthetik képgalériánkban.

Füssy Angéla
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.