Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyszabású hadgyakorlat zajlik a környéken

2021. szeptember 30. 17:00 // Forrás: honvedelem.hu / mti
A Breakthrough 2021 elnevezésű katonai gyakorlatra a magyar honvédségi vezérkar mellett Orbán Viktor, miniszterelnök és Benkő Tibor, honvédelmi miniszter is ellátogatott. Csütörtökön a kormány pedig kihelyezett kormányülést tartott a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren, ahol az egyetlen napirendi pont a magyar haderő-fejlesztés áttekintése volt.

A honvédelmi miniszter az éleslövészettel egybekötött képességintegráló gyakorlat megtekintése után gratulált a résztvevő katonáknak. „Az elmúlt másfél évben a katonák a koronavírus-helyzettel voltak elsősorban elfoglalva; a határmenti feladatok ellátásával, az illegális migráció visszaszorításával, az egészségügyi intézményekben történő szolgálat ellátásával, és mindezek mellett végezték napi általános katonai feladataikat. Úgy gondolom, hogy nagyon várták már azt is, hogy az új haditechnikai eszközökkel megmutathassák, hogy ez alatt a rövid idő alatt mi mindenre tudtak felkészülni. Az imént látottak meggyőztek arról, hogy tudják kezelni az eszközöket, felkészültek, elhivatottak és elkötelezettek” - fogalmazott Benkő Tibor.

kép: honvedelem.hukép: honvedelem.hu

A honvédelmi tárca vezetője a 2017-ben indított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán elmondta: az a cél, hogy 2028-ra Magyarország egy erős, ütőképes, korszerű haditechnikai eszközökkel ellátott és felszerelt Magyar Honvédséggel rendelkezzen, valamint olyan eszközökkel, amelyeknek kiszolgálását, kezelését kiválóan kiképzett, a hazájuk iránt elkötelezett lojális katonák látják el.

A többnapos esemény során a már rendszerbe állított és kiképzett kezelő személyzettel rendelkező haditechnikai eszközök is felsorakoznak. A gyakorlaton a Magyar Honvédség tűzérei a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett, hamarosan hazánkba érkező Panzerhaubitze 2000-es típusú, önjáró tarackágyú használatára is felkészülnek.

kép: honvedelem.hukép: honvedelem.hu

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elárulta: az a cél, hogy ne akkor kezdjék el felkészíteni a kezelőket, amikor megérkezik hazánkba az önjáró löveg, hanem hamarabb. „Azért van itt a német hadsereg egyik tűzérosztálya is, hogy mire a kiképzés elkezdődik és átvehetjük a tarackágyúkat, addigra már tudják kezelni a magyar katonák az új beszerzést, nem csak egyéni, hanem üteg, valamint osztály szinten is” – hangsúlyozta az altábornagy.

A gyakorlat sikerességéhez – mások mellett - hozzájárulnak az önkéntes tartalékos katonák. A légierős támogatást az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis forgószárnyasai és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39-es Gripen vadászgépe biztosítja.

A bemutató három részből áll: első mozzanatként a mélységi felderítőcsoport kijuttatása a cél, ezt követi az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár akciója, majd az összhaderőnemi művelet keretében - a szárazföldi- és légierős eszközök együttes alkalmazásával – az MH 25. Klapka György Lövészdandár és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár tüzér, harckocsizó, lövész, páncéltörő és aknavető alegységei védelmi és támogató feladatokat látnak el.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) kezet fog a kihelyezett kormányülésen a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án. A kormányülés egyetlen napirendi pontja a magyar haderő-fejlesztés áttekintése. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherA Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) kezet fog a kihelyezett kormányülésen a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án. A kormányülés egyetlen napirendi pontja a magyar haderő-fejlesztés áttekintése. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett ülést tart a kormány csütörtökön  - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtök reggel. A kormányülés egyetlen napirendi pontja a magyar haderőfejlesztés áttekintése.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.