Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

Minden érzékszervünket kényeztették az ukrán nemzetiségi napon

2021. szeptember 28. 12:25
Nemzetiségi napot rendezett a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat vasárnap az Agórában.

Veszprémben már hagyománnyá vált, hogy az ukrán önkormányzat megünnepli a nemzetiségi kultúra napját, idén pedig ennek külön apropót adott Ukrajna függetlenségének 30. évfordulója. A vasárnapi rendezvényen szép számmal jelentek meg érdeklődők Veszprémből és más városokból,  nemcsak az ukrán közösség tagjai, hanem magyar barátaik is. A megjelenteket Nincz Erzsébet, a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte.

Fotó: Veszprémi Ukrán Nemzetiségi ÖnkormányzatFotó: Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat

A színes programkínálatban kiálításmegnyitó, könyvbemutató, koncert és tradicionális ukrán ételek kóstolása is szerepelt. A kiállítások – amiket Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége bocsátott az önkormányzat rendelkezésére – az ukrán hímzéseket, ukrán hímzett népviseletet (Vishivanka) és az ukrán népművészeti rajzokat, ornamentikát (Petrekivka) mutatják be. A kiállításokat Lukáchuk Iván, a nagykövetség tanácsosa nyitotta meg, Borscs Ljubomér, a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke pedig érdekes történelmi és művésztörténeti áttekintést adott róluk.

Fotó: Veszprémi Ukrán Nemzetiségi ÖnkormányzatFotó: Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat

A rendezvény könyvbemutatóval folytatódott. Eperjesi Ildikó magyar és Kachura Olexandr ukrán újságíró közös szerzeménye, a  Sorsok a frontról című kötet hitelesen mutatja be a háborús helyzetet Kelet-Ukrajnában. A könyvet, amit a szerző Eperjes Ildikó személyesen mutatott be, és amiről Olexandr Kachura videóüzeneten szólt a közönséghez, nagy érdeklődés övezte. Sok kérdést tettek fel a szerzőnek egy interaktív beszélgetés keretében.

Fotó: Veszprémi Ukrán Nemzetiségi ÖnkormányzatFotó: Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat

A könyvbemutatót követően Magyarországon élő ukrán művészek – Koloszova Viktória énekművész, Zán Julianna hegedűművész és Bernáth Ferenc gitárművész – előadásában hangzottak el ukrán klasszikus művek, ukrán népdalok, ukrán népdal-feldolgozások. A jó hangulatú koncert során a közönség együtt énekelt a zenészekkel és vastapssal hálálta meg a fellépésüket.

Fotó: Veszprémi Ukrán Nemzetiségi ÖnkormányzatFotó: Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat

A rendezvényt záró ételkóstoláson a résztvevők megízlelhettek olyan ukrán ételeket, mint a Hlib z szálom (szalonnás feketekenyér), Grecsaniki (hajdina fasírt), Pomazanka (paszulykrém), Uzvár (aszaltgyümölcs-ital). A tartalmas, jó hangulatú rendezvény baráti beszélgetéssel, eszmecserével zárult. 

vehir.hu
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. ma 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   ma 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. ma 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. ma 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.