2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Kerámiára álmodott balatoni hangulatok

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nyílt retrospektív kiállítása Bokros Júlia keramikusművésznek a Művészetek Házában.

Hosszas és alapos tervezés után, szeptember 25-én nyitott meg Bokros Júlia Balatoni színek című kiállítása, épp egy nappal 90. születésnapja után. Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója elárulta, külön igyekezetük volt arra, hogy a megnyitó közel essen a kerek évfordulóhoz, jobb kiállítóteret a Magtárnál pedig nem is találhattak volna. Bokros Júlia művészete mintha csak a kínai őselemeket tükrözné vissza: a földet, amely ezúttal az agyagnak felel meg – s amely a Magtár építőköveiben ott van –, a vizet, amellyel az agyagot megmunkáljuk, a tüzet, amivel kiégetjük, a fát, amennyiben például egy mintázófát hívunk segítségül az alkotásnál, s a fémet, hiszen az igazi mázakban is megtalálható előbbi.

Balassa Dániel, Szigliget polgármestere szerint ugyanakkor a keramikusművész munkáiban ott van a balatoni táj szépsége is. Bokros Júlia 1989 óta él Szigligeten, „Julika nénit pedig mindig is egy életvidám, tetterős légkört sugárzó művészként ismertem, aki műveiben át tudja adni azt a szépséget, amit a szigligeti és a balatoni táj magába foglal, amely folyamatos inspirációt nyújt számára. Öröm, hogy elmondhatjuk, köztünk él ilyen kiváló művek alkotója” – fogalmazott a polgármester, aki egy Magyarország miniszterelnöke által aláírt üdvözlőlappal és virággal köszöntötte a szépkorú művészt.

Bokros Júlia a kerek évfordulón túl is ünnepelhet: éppen 55 éve, 1966-ban kezdte meg pályafutását. Zay Balázs művészettörténész, az alkotó régi barátja szerint egyébként ő soha nem akart művész lenni: eredetileg újságíró volt, s csak a Szolnoki Művésztelepen alkotó festőművész férje, Bokros László unszolására kezdett el kerámiákkal foglalkozni. Miután megtanulta a szükséges technikákat, kezdetben engóbos kerámiákat készített, majd saját elképzelése alapján bütyküs kerámiák gyártásába fogott.

Bokros Júlia munkái közöttBokros Júlia munkái között

Férje ötlete volt az is, hogy felélesszék az egykori Zsolnay-féle eozintechnikát, amelyet aztán több kísérletezés alapján a saját ízlésére alakított: míg az eredeti Zsolnayk rendszerint erősen díszített, szecessziós stílusú, folyamatos színátmenetű kerámiák voltak, Bokros Júlia munkái moderáltan modernnek, színűk pedig pozitív értelemben esetleges. Finomak, légiesek, s a különleges technikának köszönhetően nincs két egyforma alkotás köztük.

Bokros Júlia munkásságával szépen beilleszkedik a kor kiemelkedő keramikusai, Janáky Viktor vagy éppen Garányi József mellé, szobrai, kisplasztikái, asztali készletei, vázái, edényei és egyéb használati tárgyai pedig számos országba eljutottak.

A kiállítás megtekinthető október 31-ig.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.