2022. január 26.
//
Vanda névnap

Kerámiára álmodott balatoni hangulatok

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nyílt retrospektív kiállítása Bokros Júlia keramikusművésznek a Művészetek Házában.

Hosszas és alapos tervezés után, szeptember 25-én nyitott meg Bokros Júlia Balatoni színek című kiállítása, épp egy nappal 90. születésnapja után. Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója elárulta, külön igyekezetük volt arra, hogy a megnyitó közel essen a kerek évfordulóhoz, jobb kiállítóteret a Magtárnál pedig nem is találhattak volna. Bokros Júlia művészete mintha csak a kínai őselemeket tükrözné vissza: a földet, amely ezúttal az agyagnak felel meg – s amely a Magtár építőköveiben ott van –, a vizet, amellyel az agyagot megmunkáljuk, a tüzet, amivel kiégetjük, a fát, amennyiben például egy mintázófát hívunk segítségül az alkotásnál, s a fémet, hiszen az igazi mázakban is megtalálható előbbi.

Balassa Dániel, Szigliget polgármestere szerint ugyanakkor a keramikusművész munkáiban ott van a balatoni táj szépsége is. Bokros Júlia 1989 óta él Szigligeten, „Julika nénit pedig mindig is egy életvidám, tetterős légkört sugárzó művészként ismertem, aki műveiben át tudja adni azt a szépséget, amit a szigligeti és a balatoni táj magába foglal, amely folyamatos inspirációt nyújt számára. Öröm, hogy elmondhatjuk, köztünk él ilyen kiváló művek alkotója” – fogalmazott a polgármester, aki egy Magyarország miniszterelnöke által aláírt üdvözlőlappal és virággal köszöntötte a szépkorú művészt.

Bokros Júlia a kerek évfordulón túl is ünnepelhet: éppen 55 éve, 1966-ban kezdte meg pályafutását. Zay Balázs művészettörténész, az alkotó régi barátja szerint egyébként ő soha nem akart művész lenni: eredetileg újságíró volt, s csak a Szolnoki Művésztelepen alkotó festőművész férje, Bokros László unszolására kezdett el kerámiákkal foglalkozni. Miután megtanulta a szükséges technikákat, kezdetben engóbos kerámiákat készített, majd saját elképzelése alapján bütyküs kerámiák gyártásába fogott.

Bokros Júlia munkái közöttBokros Júlia munkái között

Férje ötlete volt az is, hogy felélesszék az egykori Zsolnay-féle eozintechnikát, amelyet aztán több kísérletezés alapján a saját ízlésére alakított: míg az eredeti Zsolnayk rendszerint erősen díszített, szecessziós stílusú, folyamatos színátmenetű kerámiák voltak, Bokros Júlia munkái moderáltan modernnek, színűk pedig pozitív értelemben esetleges. Finomak, légiesek, s a különleges technikának köszönhetően nincs két egyforma alkotás köztük.

Bokros Júlia munkásságával szépen beilleszkedik a kor kiemelkedő keramikusai, Janáky Viktor vagy éppen Garányi József mellé, szobrai, kisplasztikái, asztali készletei, vázái, edényei és egyéb használati tárgyai pedig számos országba eljutottak.

A kiállítás megtekinthető október 31-ig.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Képregény kiállítás, fesztivál egy erődben, vendégszerető emberek és isteni ételek. Ha önmagában a tény, hogy belekukkanthatunk, mit jelent a gyakorlatban az Európa kulturális fővárosa cím, nem elég, mondunk még egy pár okot, amiért érdemes déli szomszédunk felé venni az irányt.