2021. október 25.
//
Bianka névnap

Megújult az egykori herendi bányatelep

2021. szeptember 26. 17:53
Nem csak nevében, küllemében is megújult a ma már Majolikaligetként ismert herendi Bányatelep: a városrészt kerékpárút köti össze Herend központjával, több lakóépületet renováltak a helyszínen, valamint az itt lakók felzárkóztatása is elindult.

2019-ben indult el az a projekt, amelynek köszönhetően Herend Majolikaliget városrészén élők is úgy érezhetik, végre teljes mértékben részeseivé váltak a porcelánjáról világhíres városnak. Habár a területen helyezkedik el Herend egyik legfontosabb üzeme, a Majolikagyár, s mintegy 120 ember lakik itt, a városrész körülményei hagytak maguk mögött kívánnivalót: többek között a várossal való megfelelő útösszeköttetés és a vezetékes víz is hiányzott.

Ezen kívánt változtatni az önkormányzat, amikor három évvel ezelőtt úgy döntött, TOP-os pályázati forrásból, összesen 250 millió forintból fejleszti a korábbi bányatalepet. Jánszky Lajos László polgármestertől megtudtuk, a fejlesztés alapvetően két részből állt: annak érdekében, hogy rehabilitálják a leromlott városrészt, első körben egy hároméves soft projekt részeként megkezdték az itteniek beiskolázását szakmai képzésekre, tanyagondnokságot indítottak, kisbuszt biztosítottak az embereknek, amellyel eljuthatnak az anyavárosba, emellett számos rendezvényt szerveztek nekik. „A célunk az, hogy Herend díszévé válhasson ez a terület, megakadályozzuk a szegregációt és közösséggé formáljuk az itt lakókat” – fogalmazott a polgármester.

2020 elején aztán belevágtak az infrastrukturális fejlesztésekbe is. 150 millió forintból sikerült kivinni a vezetékes vizet és a szennyvízelvezetést a városrészbe, valamint az egykori bányászkolónia területén található négy tömbházból kettő hő-és vízszigetelését, illetve a nyílászárók cseréjét, a homlokzat megújítását is elvégezték.

Mindezeken túl, a kezdet kezdetén 270 millió forintból, a Veszprém-Bánd-Herend kerékpárúthoz csatlakozva egy új kerékpár- és mezőgazdasági vegyes út megépítésével sikerült összekötni a Majolikaligetet a várossal. Előbbire különösen nagy szükség volt, hiszen az ott lakók korábban csak a nyolcason vagy egy sokszor sáros makadámúton keresztül tudták megközelíteni az anyavárost.

A polgármester ígérete szerint a fejlesztések még nem zárultak le a városban, szeretnék például a házakig leaszfaltozni az utakat. Az eddigi eredményeket megünnepelve vasárnap mindenesetre egy vidám projektzárót szerveztek a Majolikaligetbe, ahol többek között koncertek, rolleres ügyességi versenyek és gasztro programok várták az érdeklődőket.

A rendezvényen részt vett Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki örömét fejezte ki az újabb fejlesztés kapcsán. „Örömteli, hogy az elmúlt tíz évben mennyit fejlődött a város, és hogy Herend törődik a városrészekkel is. A Bányatelepből Majolikaliget lett, de nemcsak a nevében újult meg a városrész, hanem küllemében is, kezdve a kerékpárúttal, ami köldökzsinórként köti össze a városrészt Herenddel. Természetesen meg kell említeni Csatári László nevét is, aki azon túl, hogy a térség egyik legnagyobb munkaadója, küldetésének érzi, hogy ez a rész is fejlődjön és büszkén elmondhassa magáról, hogy Herend városához tartozik” – fogalmazott a képviselő, aki szerint pontosan az ilyen közösségek és emberek viszik előre és teszik jobbá Herendet.

Bertalan Melinda

További cikkek

Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Huszonötéves az Őszidő Nyugdíjas Klub
Huszonötéves az Őszidő Nyugdíjas Klub
Színes produkciókkal, tánccal, zenével ünnepelte jubilálását az Őszidő Nyugdíjas Klub péntek este a Dózsavárosi Könyvtárban.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.