Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jubileumi mulatsággal köszöntötték az őszt Dudaron

2021. szeptember 26. 11:00
Tizedik alkalommal rendezték meg a település hagyományos őszi programját szombaton.

A szeptember a szüreti mulatságok időszaka azokban a falvakban, amelyekben nagyobb területen művelnek szőlőt. Dudar nem tartozik ezek közé, őszi gyümölcsök azonban itt is teremnek, a környéken közismert a dudari "huppanós" körte, így hát tíz évvel ezelőtt adta magát az ötlet, hogy a körte – és a szintén ebben az időszakban termő – dió köré építsék a falunap tematikáját.

Szombaton már délelőtt megmozdult a falu apraja: az általános iskolásoknak különféle versenyeket szerveztek, a nyertesek később Ovádi Péter parlamenti képviselőtől vehették át jutalmukat. A színpadot a környékbeli települések néptánccsoportjai avatták fel délután, őket Áprily Géza követte zenés gyerekműsorával, a felnőttek szórakoztatásáért pedig az Irigy Hónaljmirigy, majd a Triász felelt. 

Mindeközben a színpadon kívül is zajlott az élet: a gyerekeket légvár, óriáscsúszda, arcfestés, kézműves foglalkozások várták, kiállítást rendeztek a "Hepe-hupa" rajzpályázatra beérkezett munkákból, a szülők pedig főzőversenyen valamint a sütemények és édességek versenyén mérhették össze tudásukat.

Dudar szombaton a vasút szerelmeseinek is tartogatott egy igazi kuriózumot: ugyanezen a napon rendezték meg a Bakonyvasút napját – a Veszprémet Győrrel összekötő vasútvonal idén ünnepli felavatásának 125. évfordulóját! –, ebből az alkalomból pedig ritkán látott eseménynek lehettünk szemtanúi. A Zirc – Dudarbánya szárnyvonalon, amelyen évtizedekkel ezelőtt leállították a menetrend szerinti személyforgalmat, ezúttal különvonat érkezett Győrből, aminek utasai szervezett túrán ismerkedhettek meg a Bakony egyik legszebb sziklaszurdokával, az Ördög-árokkal, és a fentebb már ismertetett programokon keresztül belekóstolhattak egy igazi falusi mulatságba is.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.