2021. október 25.
//
Bianka névnap

Jubileumi mulatsággal köszöntötték az őszt Dudaron

2021. szeptember 26. 11:00
Tizedik alkalommal rendezték meg a település hagyományos őszi programját szombaton.

A szeptember a szüreti mulatságok időszaka azokban a falvakban, amelyekben nagyobb területen művelnek szőlőt. Dudar nem tartozik ezek közé, őszi gyümölcsök azonban itt is teremnek, a környéken közismert a dudari "huppanós" körte, így hát tíz évvel ezelőtt adta magát az ötlet, hogy a körte – és a szintén ebben az időszakban termő – dió köré építsék a falunap tematikáját.

Szombaton már délelőtt megmozdult a falu apraja: az általános iskolásoknak különféle versenyeket szerveztek, a nyertesek később Ovádi Péter parlamenti képviselőtől vehették át jutalmukat. A színpadot a környékbeli települések néptánccsoportjai avatták fel délután, őket Áprily Géza követte zenés gyerekműsorával, a felnőttek szórakoztatásáért pedig az Irigy Hónaljmirigy, majd a Triász felelt. 

Mindeközben a színpadon kívül is zajlott az élet: a gyerekeket légvár, óriáscsúszda, arcfestés, kézműves foglalkozások várták, kiállítást rendeztek a "Hepe-hupa" rajzpályázatra beérkezett munkákból, a szülők pedig főzőversenyen valamint a sütemények és édességek versenyén mérhették össze tudásukat.

Dudar szombaton a vasút szerelmeseinek is tartogatott egy igazi kuriózumot: ugyanezen a napon rendezték meg a Bakonyvasút napját – a Veszprémet Győrrel összekötő vasútvonal idén ünnepli felavatásának 125. évfordulóját! –, ebből az alkalomból pedig ritkán látott eseménynek lehettünk szemtanúi. A Zirc – Dudarbánya szárnyvonalon, amelyen évtizedekkel ezelőtt leállították a menetrend szerinti személyforgalmat, ezúttal különvonat érkezett Győrből, aminek utasai szervezett túrán ismerkedhettek meg a Bakony egyik legszebb sziklaszurdokával, az Ördög-árokkal, és a fentebb már ismertetett programokon keresztül belekóstolhattak egy igazi falusi mulatságba is.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.