2021. október 25.
//
Bianka névnap

Nyugdíjasként is példaképek

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja csütörtökön délután az Agórában.

A Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja 1971-ben alakult mintegy húsz fő részvételével. “A cél az volt, hogy legyen egy szervezet, ahol a volt bajtársak egymással találkozhatnak, közösen szórakozhatnak, kulturálódhatnak, ha baj van a lehetőségekhez mérten egymáson segíthetnek, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat a MH-el és más fegyveres testületekkel. A cél továbbra is változatlan maradt, azonban a feladat és a működési feltételrendszer az évek során bővült, változott” – olvasható a klub bemutatkozó oldalán a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének honlapján. A klub létszáma az évtizedek során folyamatosan bővült, a rendszerváltáskor már 136, 2014-ben pedig 167 tagot számlált.

Szabó István honvédelemi államtitkárSzabó István honvédelemi államtitkár

A csütörtöki rendezvényen Szabó István honvédelemi államtitkár tolmácsolta a honvédelmi miniszter jókívánságait. Mint mondta, a katonai hivatás, a katonai eskü egy életre szól, ezért a Magyar Honvédségnek fontos, hogy nyugdíjba vonulásuk után is kapcsolatban maradjon tagjaival, és erre a klubok adják meg a legjobb lehetőséget. Szabó hangsúlyozta: szükség van azoknak a tapasztalatára, akik évtizedeken át szolgálták a hazát. Mint mondta, ha egy lakóközösségben aktív vagy egykori katona él, az ottani fiatalok nagyobb valószínűséggel döntenek a katonai pálya mellett, mert pozitív példát látnak maguk előtt. A nyugdíjasok ily módon, példamutatásukkal a toborzást és a jövő generációk szerepvállalását is támogatják.

Ovádi PéterOvádi Péter

A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő Veszprém katonamúltját és a nyugdíjas klub félévszázados fennállását méltatta. Mint mondta, az elmúlt ötven évből megannyi történetet idézhetnek fel a klubtagok, akik számos közösségi élményt élhettek meg közösen.

Porga Gyula polgármester a város polgárai érdekében végzett kimagasló, példamutató közösségfejlesztő tevékenysége elismeréseként Pro Meritis díjat adományozott a klub elnökének, Szolnoki Jánosnak. Szolnoki János aktív korában a szentkirályszabadjai Harci Helikopter Ezrednél szolgált hivatásos honvédtisztként. Tizenkét éven keresztül volt az ezred törzsfőnöke, parancsnok helyettese. 1997-ben alezredesi rendfokozattal került nyugdíjba. Aktivitását nyugállományba helyezése után is megtartotta, belépése után egy évvel már a honvédségi nyugdíjasklub vezetőségében kapott helyet. 2020 óta ellátja az elnöki tisztséggel járó feladatokat is. 2000-ben alapító tagja volt a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, jelenleg a szervezet elnökségének tagja.

Porga Gyula és Szolnoki JánosPorga Gyula és Szolnoki János

A klub érdekében végzett munkája során eredményesen hasznosítja vezetői tapasztalatait, szervezőkészségét. Határozott véleményalkotásával, javaslataival hatékonyan irányítja, segíti az elnökség és a munkacsoportok munkáját, mozgatja a több, mint 170 fős tagság jelentős részét. Kiemelkedő figyelmet fordít a kulturális, szabadidős és hagyományápolási programok szervezésére, az ilyen jellegű városi rendezvényeken való aktív részvételre. Személyes példamutatásával mozgósítja a tagságot is. Törekszik a város más nyugdíjas szervezeteivel való együttműködésre, közös programok szervezésére. Folyamatosan figyelemmel kíséri és támogatja a város nyugdíjasai érdekében tevékenykedő szervezetek tevékenységét, alkalmanként feladatot is vállal munkájuk segítése érdekében. Tagja a Veszprém Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának is. 
 

vehir.hu

További cikkek

Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Huszonötéves az Őszidő Nyugdíjas Klub
Huszonötéves az Őszidő Nyugdíjas Klub
Színes produkciókkal, tánccal, zenével ünnepelte jubilálását az Őszidő Nyugdíjas Klub péntek este a Dózsavárosi Könyvtárban.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.