Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyugdíjasként is példaképek

2021. szeptember 24. 10:28
Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja csütörtökön délután az Agórában.

A Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja 1971-ben alakult mintegy húsz fő részvételével. “A cél az volt, hogy legyen egy szervezet, ahol a volt bajtársak egymással találkozhatnak, közösen szórakozhatnak, kulturálódhatnak, ha baj van a lehetőségekhez mérten egymáson segíthetnek, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat a MH-el és más fegyveres testületekkel. A cél továbbra is változatlan maradt, azonban a feladat és a működési feltételrendszer az évek során bővült, változott” – olvasható a klub bemutatkozó oldalán a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének honlapján. A klub létszáma az évtizedek során folyamatosan bővült, a rendszerváltáskor már 136, 2014-ben pedig 167 tagot számlált.

Szabó István honvédelemi államtitkárSzabó István honvédelemi államtitkár

A csütörtöki rendezvényen Szabó István honvédelemi államtitkár tolmácsolta a honvédelmi miniszter jókívánságait. Mint mondta, a katonai hivatás, a katonai eskü egy életre szól, ezért a Magyar Honvédségnek fontos, hogy nyugdíjba vonulásuk után is kapcsolatban maradjon tagjaival, és erre a klubok adják meg a legjobb lehetőséget. Szabó hangsúlyozta: szükség van azoknak a tapasztalatára, akik évtizedeken át szolgálták a hazát. Mint mondta, ha egy lakóközösségben aktív vagy egykori katona él, az ottani fiatalok nagyobb valószínűséggel döntenek a katonai pálya mellett, mert pozitív példát látnak maguk előtt. A nyugdíjasok ily módon, példamutatásukkal a toborzást és a jövő generációk szerepvállalását is támogatják.

Ovádi PéterOvádi Péter

A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő Veszprém katonamúltját és a nyugdíjas klub félévszázados fennállását méltatta. Mint mondta, az elmúlt ötven évből megannyi történetet idézhetnek fel a klubtagok, akik számos közösségi élményt élhettek meg közösen.

Porga Gyula polgármester a város polgárai érdekében végzett kimagasló, példamutató közösségfejlesztő tevékenysége elismeréseként Pro Meritis díjat adományozott a klub elnökének, Szolnoki Jánosnak. Szolnoki János aktív korában a szentkirályszabadjai Harci Helikopter Ezrednél szolgált hivatásos honvédtisztként. Tizenkét éven keresztül volt az ezred törzsfőnöke, parancsnok helyettese. 1997-ben alezredesi rendfokozattal került nyugdíjba. Aktivitását nyugállományba helyezése után is megtartotta, belépése után egy évvel már a honvédségi nyugdíjasklub vezetőségében kapott helyet. 2020 óta ellátja az elnöki tisztséggel járó feladatokat is. 2000-ben alapító tagja volt a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, jelenleg a szervezet elnökségének tagja.

Porga Gyula és Szolnoki JánosPorga Gyula és Szolnoki János

A klub érdekében végzett munkája során eredményesen hasznosítja vezetői tapasztalatait, szervezőkészségét. Határozott véleményalkotásával, javaslataival hatékonyan irányítja, segíti az elnökség és a munkacsoportok munkáját, mozgatja a több, mint 170 fős tagság jelentős részét. Kiemelkedő figyelmet fordít a kulturális, szabadidős és hagyományápolási programok szervezésére, az ilyen jellegű városi rendezvényeken való aktív részvételre. Személyes példamutatásával mozgósítja a tagságot is. Törekszik a város más nyugdíjas szervezeteivel való együttműködésre, közös programok szervezésére. Folyamatosan figyelemmel kíséri és támogatja a város nyugdíjasai érdekében tevékenykedő szervezetek tevékenységét, alkalmanként feladatot is vállal munkájuk segítése érdekében. Tagja a Veszprém Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának is. 
 

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.