Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyugdíjasként is példaképek

2021. szeptember 24. 10:28
Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja csütörtökön délután az Agórában.

A Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja 1971-ben alakult mintegy húsz fő részvételével. “A cél az volt, hogy legyen egy szervezet, ahol a volt bajtársak egymással találkozhatnak, közösen szórakozhatnak, kulturálódhatnak, ha baj van a lehetőségekhez mérten egymáson segíthetnek, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat a MH-el és más fegyveres testületekkel. A cél továbbra is változatlan maradt, azonban a feladat és a működési feltételrendszer az évek során bővült, változott” – olvasható a klub bemutatkozó oldalán a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének honlapján. A klub létszáma az évtizedek során folyamatosan bővült, a rendszerváltáskor már 136, 2014-ben pedig 167 tagot számlált.

Szabó István honvédelemi államtitkárSzabó István honvédelemi államtitkár

A csütörtöki rendezvényen Szabó István honvédelemi államtitkár tolmácsolta a honvédelmi miniszter jókívánságait. Mint mondta, a katonai hivatás, a katonai eskü egy életre szól, ezért a Magyar Honvédségnek fontos, hogy nyugdíjba vonulásuk után is kapcsolatban maradjon tagjaival, és erre a klubok adják meg a legjobb lehetőséget. Szabó hangsúlyozta: szükség van azoknak a tapasztalatára, akik évtizedeken át szolgálták a hazát. Mint mondta, ha egy lakóközösségben aktív vagy egykori katona él, az ottani fiatalok nagyobb valószínűséggel döntenek a katonai pálya mellett, mert pozitív példát látnak maguk előtt. A nyugdíjasok ily módon, példamutatásukkal a toborzást és a jövő generációk szerepvállalását is támogatják.

Ovádi PéterOvádi Péter

A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő Veszprém katonamúltját és a nyugdíjas klub félévszázados fennállását méltatta. Mint mondta, az elmúlt ötven évből megannyi történetet idézhetnek fel a klubtagok, akik számos közösségi élményt élhettek meg közösen.

Porga Gyula polgármester a város polgárai érdekében végzett kimagasló, példamutató közösségfejlesztő tevékenysége elismeréseként Pro Meritis díjat adományozott a klub elnökének, Szolnoki Jánosnak. Szolnoki János aktív korában a szentkirályszabadjai Harci Helikopter Ezrednél szolgált hivatásos honvédtisztként. Tizenkét éven keresztül volt az ezred törzsfőnöke, parancsnok helyettese. 1997-ben alezredesi rendfokozattal került nyugdíjba. Aktivitását nyugállományba helyezése után is megtartotta, belépése után egy évvel már a honvédségi nyugdíjasklub vezetőségében kapott helyet. 2020 óta ellátja az elnöki tisztséggel járó feladatokat is. 2000-ben alapító tagja volt a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, jelenleg a szervezet elnökségének tagja.

Porga Gyula és Szolnoki JánosPorga Gyula és Szolnoki János

A klub érdekében végzett munkája során eredményesen hasznosítja vezetői tapasztalatait, szervezőkészségét. Határozott véleményalkotásával, javaslataival hatékonyan irányítja, segíti az elnökség és a munkacsoportok munkáját, mozgatja a több, mint 170 fős tagság jelentős részét. Kiemelkedő figyelmet fordít a kulturális, szabadidős és hagyományápolási programok szervezésére, az ilyen jellegű városi rendezvényeken való aktív részvételre. Személyes példamutatásával mozgósítja a tagságot is. Törekszik a város más nyugdíjas szervezeteivel való együttműködésre, közös programok szervezésére. Folyamatosan figyelemmel kíséri és támogatja a város nyugdíjasai érdekében tevékenykedő szervezetek tevékenységét, alkalmanként feladatot is vállal munkájuk segítése érdekében. Tagja a Veszprém Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának is. 
 

vehir.hu
további cikkek
Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. tegnap 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. tegnap 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. 2024. február 26. 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. 2024. február 26. 18:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.