2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet

Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából.

Ahhoz, hogy a kereszténység tanait és Krisztus tanításait jól ismerjük, és hithű keresztényként élhessük az életünket, nem árt tisztában lenni a többi vallás tanításaival is, mondta dr. Márfi Gyula, aki a frissen megalakult Komjáthy Kör első vendége volt pénteken a belvárosi antikváriumban, ahol új könyvének, a „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” bemutatójára érkezett, beszélgetőtársa Sztojalovszky Béla volt.

A nyugalmazott érsek ezzel korábbi tanulmányaira utalt, amikor évekig tanulmányozta a hinduizmustól a buddhizmuson át, egészen az iszlámig a világvallásokat. Mindezt tudományos szemmel végezte, azaz nem a véleményét fogalmazta meg, hanem pusztán a különböző vallási írások tartalmait veti össze egymással. Sőt, korábbi munkáira visszautalva elhangzott azt is, hogy Isten létezése mellett észérveket kell és lehet is felsorakoztatni, szerinte a XXI. században ez az egyik legfontosabb, ha ki akarunk állni a kereszténység mellett.

A mostani előadás viszont nem a keresztény teológia és a tudomány összevetéséről szólt, hanem kifejezetten az iszlám tanításainak elemezését foglalta össze Márfi Gyula tollából és jelen esetben szavaiból.

A nyugalmazott érsek minden kijelentését egy-egy Koránból vett idézettel támasztotta alá, amelyek esetében nem csak kiragadott példákat vonultatott fel, hanem a szúrákon (a Korán különböző fejezeteit hívják így) átívelő logikába foglalta mindazokat.

Kitért a Saría törvény rendelkezéseire, amely a mai napig elfogadottnak tekinti a rabszolgaságot, igaz, ezt a fejezetet a nyugati fordítások legtöbbször kihagyják a Koránból, mondta Márfi Gyula. De ugyanígy a nők jogaival, vagy inkább annak hiányával is foglalkozott, például egy bírósági tárgyaláson egy nő vallomása csak fele annyit ér, mint egy férfié, de amikor büntetést kell kiszabni, ugyanazért a cselekedetért egy férfi csak fele akkora büntetést kaphat, mint egy nő.

A káfírokról – azaz nem muszlimokról – szintén rendelkezik a Korán, benne van a tanításokban, hogy ahol lehet, a jó muszlim becsapja ezeket a „hitetlen” embereket.

Márfi Gyula ennél is mélyebbre ment előadásában, az iszlám elemzése mellett kitért a diktatúra különböző formáira is, azaz arra a kérdéskörre, hogy milyen úton tud kialakulni egy ilyen elnyomó rendszer. Szerinte három módja lehetséges, eszerint faji alapon szerveződő, ilyen volt a nácizmus, osztályalapon, mint a proletár diktatúra és vallási alapon, amit pedig az iszlám képvisel. Ugyanis ez a világvallás sejtjeiben tartalmazza a hódítást és ugyanakkor a be nem hódolást más kultúráknak. Éppen ezért értelmetlen arról beszélni, hogy az Európába érkezett muszlimok valamikor integrálódnak az itteni társadalmakba, ez még generációk múlva sem lesz reális lehetőség Márfi Gyula szerint.

A nyugalmazott egyházi vezető ezen kívül több megközelítésben is összevetette a kereszténységgel az iszlámot, többek közt az istenképben is. Amíg Allahnak a tanítások szerint szolgái vannak, addig Istennek gyermekei, Allahot a muszlimok úrnak tekintik, Istent a keresztények atyának, tehát amíg az egyik egy uralkodói szolgaságot ír le, addig a másik a szülői tekintélyre alapozza saját magasabb mivoltát.

De az egyik leglényegesebb ellentét a kereszténység és az iszlám között mégis az, hogy utóbbi tanításaiban számos helyen benne van az erőszakos hódítás, ezt dr. Márfi Gyula úgy fogalmazta meg:

a kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet.

Előadásában a nyugalmazott érsek kitért olyan jelenségekre is a világban, amelyek egyértelműen a kereszténység, a keresztény emberek ellen irányulnak. Bizonyított, hogy a legtöbb vallási inditatású támadás a keresztényekkel szemben történik, mégsem terjedt el az a kifejezés, hogy krisztofóbia, ami a keresztényellenességet írja le, de az iszlamofóbiát előszeretettel hangoztatja a nyugati média.

Mindebben nagy szerepe van a nyugati erkölcstelenség elburjánzásának is, és a keresztény gyökerek tudatos figyelmen kívül hagyásának, tette hozzá Márfi Gyula. Pedig annak idején még az Európai Unió zászlaját is Szűz Mária koronájáról mintázták a 12 csillaggal, valamint a kék szín is őt jelképezi a keresztény tanításban. Mára viszont az EU alkotmányából is kikerült az, hogy valaha ez a kultúra a kereszténységre alapozva jött létre.

Dr. Márfi Gyula rövid, ám annál tartalmasabb könyvéhez legegyszerűbben az Utas és Holdvilág Antikváriumban lehet hozzájutni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Búcsú a Holdtölte utasától
Búcsú a Holdtölte utasától
Sűrű ködben suhansz nesztelenül. Sűrű a csend is azóta, hogy múlt szerdán, Holdtöltekor elindultál a túlpartra. Az a te ködöd, Sanyi. Az a köd, amiről nem hittük el, létezik.
Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író, költő, publicista volt a Művészetek Háza Olvasólámpa programsorozatának vendége csütörtökön az Utas és holdvilág antikváriumban.
Bemutatták Arany Ferenc Hét lépés című könyvét az Utasban
Bemutatták Arany Ferenc Hét lépés című könyvét az Utasban
Csütörtök este az Utas és Holdvilág Antikvárium adott otthont Arany Ferenc könyvbemutatójának, melyre igen nagy volt az érdeklődés.
Január
Január
Molnár Sándor írása a januári fogadalmak elengedéséről, vagy kitartásáról, New York-ról és egy születésnaposról.
Különböző életutak, amiket összeköt a veszprémiség és a zene
Különböző életutak, amiket összeköt a veszprémiség és a zene
Kultúra, zene és ízig-vérig veszprémiség. Ezek voltak a hívószavai pénteken az Utas és holdvilág antikváriumba szervezett zenés, kulturális estnek, amelyen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Mártony Zsuzsanna zeneterapeuta léptek fel, majd ültek le beszélgetni szerteágazó témákról. A Komjáthy Kör második ilyen rendezvénye megtöltötte az antikváriumot érdeklődőkkel.