Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Boditó

2021. szeptember 21. 11:51
Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosának személyes története egy megszállott kisgyermekről, a határozottságról és eltökéltségről.

Ültem a globális felmelegedés kellős közepében a teraszon. Negyven fokot mutatott volna éppen a hőmérő higanyszála árnyékban, ha történetesen televíziós időjárásjós lettem volna, és én olvastam volna be a súgógépről az akkori állapotot, na, meg ha lett volna hőmérőm, benne azzal az alig elkoptatott bizonyos higanyszállal, de éppen egyik sem volt, így csak a bőrömön éreztem, meg a néptelen utcaképből következtettem erre. Ha nem szédültem volna annyira, hát már régen otthon lettem volna a hideg vizes zuhany alatt, de jártányi erőm sem volt; csak fújtam a füstöt, ahogy bent Sonny Rollins fújta varázslatos B-tenor szaxiján a Way out Westet egy 1954-es analóg masterről préselt lemezen: semmi digitália, semmi herz-nyirbálás, csak maga a természetes hang.

A ház oldalából hirtelen egy hölgy és egy tízéves forma fiúcska ugrott elém, de jó, hogy itt van, bemehetünk? Persze, menjenek csak, és rágyújtottam egy újabb cigarettára. Mégis csak haza kellett volna mennem, mormoltam magamban dühösen, de sok időm nem volt rágódni ezen, mert a fiúcska kijött, és korát meghazudtoló határozott választékossággal megkérdezte, hogy Magyarország útikönyv van-e a régi Panoráma sorozatból? - Sajnos, nincs- vágtam rá hárítólag, miközben pontosan tudtam, hogy közel három méter magasságban, a polc legtetején alulról a harmadik könyv a közel kétszáz Panoráma útikönyv között, de oda a nagylétra kell, azt kicipelni hátulról amúgy is művészet, nem hogy ebben az agylágyító hőségben, de a fiatalember nem adta fel, tovább kérdezősködött: - Esetleg az NDK megvan? - Erre már nem mondhattam, hogy nincs, mert idejét sem tudom, mikor adtam el utoljára útikönyvet a Német Demokratikus Köztársaságról, megadóan feltápászkodtam, lesz, ami lesz! - És Boditós van? - Boditós? Hát hogy lenne? - és megkönnyebbülten ültem vissza a székbe. Mindegy, azért megnézné az NDK-sat.

Molnár SándorMolnár Sándor

Betámolyogtam. Reménykedve panaszkodtam az édesanyjának, hogy ki kell hoznom a nagylétrát, ami nem egyszerű, ráadásul szédülök is, magamban még hozzátettem, a gyerek végignézi a kínlódásomat, aztán úgysem kell neki, akármilyen szép is az az NDK! Az anya meg is szánt: - Kisfiam, minek neked az a könyv, hiszen már nincs is olyan ország, de a fiú hajthatatlan volt. Óvatosan araszoltam felfelé a létrán, az hiányzik még, hogy hanyatt essem, de, nyugtattam magamat, legalább teljesül a vágyam, hogy az antikváriumban ér a halál, addig élvezhetem az ottani életet, igaz, évekkel előre hozva azt.

Van NDK-s - mondtam a fiúnak - kell? - És Boditós van? - Az nincs. Mi a fene lehet az a Boditó? A Bodeni tóról szóló könyvet keres, vagy egyszerűen csak szórakozik velem? - Mik vannak még? - kérdezte, mire elkezdtem neki sorolgatni: Törökország, Uruguay, Európai miniállamok, Ausztrália, Egyesült Államok, Svájc, Finnország... Skandináviánál megint megkérdezte: Boditós? Meghülyültem, konstatáltam odafönt a magasban, olyan voltam, mint Karinthy hőse, A diadalmas halandzsában, a hőség elvette az eszemet, meg az ingatag létra okozta halálfélelem.

Mi az a Boditó, áruld már el! A Bodeni tóra gondolsz? – Nem - mondta ő - azt szeretném csak tuni, hogy van-e rajtuk borító!

Édesanyja magyarázta el, hogy ezeket gyűjti a fia, már csak pár darab hiányzik neki, de csak azokat veszi meg, amiken megvan még a borító. Hohó, keltem újra életre a létrán, hát nem hülyültem én meg! Ezeken minden van borító, melyikeket adjam le? Kiválasztott négyet, köztük az NDK-t is, mert borítóval nincs meg neki. Lemásztam a létráról, frissen, fiatalosan visszavittem, és élénk társalgásba kezdtünk. Az anya elmondta, hogy a legénynek ez a mindene, ezeket olvassa, hozzájuk nyitja a Google-térképet, és így járja be a világot. A kisfiú boldogan tartotta ölében az új szerzeményeket, az anya fizetett, én meg visszaültem a teraszra. Elszégyelltem magam; találkoztam egy kis csodával, magával a reményt keltő ifjúsággal, a megszállott könyvgyűjtővel, és le akartam rázni. Eszembe jutott Niels, az unokám, aki épp ekkora, épp  ilyen, csak neki a csillagos ég, a bolygók, a csillagképek jelentik azt, amit ennek a kisfiúnak a Föld országai.

Boditós kis barátom, esküszöm, nagyon sokat tanultam tőled! Kitartást, határozottságot, a cél eltökélt követését. Köszönöm neked!

Molnár Sándor
Kovács Bálint
további cikkek
Búcsú a Holdtölte utasától Utas és holdvilág Antikvárium Búcsú a Holdtölte utasától Sűrű ködben suhansz nesztelenül. Sűrű a csend is azóta, hogy múlt szerdán, Holdtöltekor elindultál a túlpartra. Az a te ködöd, Sanyi. Az a köd, amiről nem hittük el, létezik. 2022. október 15. 13:08 Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író, költő, publicista volt a Művészetek Háza Olvasólámpa programsorozatának vendége csütörtökön az Utas és holdvilág antikváriumban. 2022. április 15. 16:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.