Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Környezettudatosan a kötésben is

2021. szeptember 14. 15:29

A fenntarthatósági szempontok és a környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kapnak az élet minden területén. Ha igazán tudatos vagy, a hobbijaidnak is próbálj úgy hódolni, hogy azzal ne árts a természetnek.

A műszálas fonalak olcsóbbak ugyan, mint a természetes eredetű fonalak, de ez nyilvánvalóan a minőség kárára megy. A műszálas termékek lassan bomlanak le, előállításukhoz vegyszerek és rengeteg víz szükséges, valamint üvegházhatású gázok jutnak a levegőbe a gyártás során. Ha a tudatosság és a minőség is fontos számodra, válassz természetes eredetű fonalakat!

Fenntartható, zöld fonalak

Egy természetes alapanyagú fonal - mely azt jelenti, hogy növényi vagy állati eredetű termékekből készül - egészségesebb és bőrbarát is. A Butika.hu kínálatából kiváló természetes fonalakat választhatsz magadnak! Tartósak, és mosás során sem keletkeznek belőle káros mikroműanyagok, amelyek ártó hatást gyakorolnak a környezetre.

Természetes fonalak alapanyagok szerint

A len alapanyagát egy igénytelen, a legtöbb helyen megélő növény adja. Azonban hosszú idő, amíg a szálakból rostok lesznek, ezért előállítása korántsem olcsó. Előnye, hogy légáteresztő tulajdonsága miatt csökkenti az izzadást, ellenálló, könnyű, rugalmas és gyorsan szárad. Sokrétűsége miatt alkalmas a legkülönbözőbb textilipari termékek előállítására.

A pamut az egyik legnépszerűbb alapanyag. A belőle készült ruhák egész évben viselhetőek, strapabíróságának hála pedig használati tárgyak is horgolhatók belőle. A gyapot növény terméséből hosszadalmas vegyi kezelés nélkül állítják elő a pamutfonalat, mely könnyen lebomlik. Egyedüli hátránya, hogy amennyiben nem biogazdálkodásban nevelik, nagyon vízigényes a termesztése.

A bambusz az egyik legigénytelenebb növényfajta, gyakorlatilag bárhol megterem. A belőle készült fonal alapanyaga a viszkóz. Kellemes viseletet nyújt, horgolásra és kötésre is alkalmas. Téli és nyári ruhák, valamint babaruhák is készíthetők belőle. Nem nyúlik és nem szöszösödik, így a gyerekektől a nagyszülőkig mindenki szívesen visel egy ilyen darabot. Hátránya, hogy előállításához többlépcsős vegyszeres kezelés szükséges. 

Gyapjúból készült fonal több állat gyapjából is készülhet. A gyapjú télen hűt, nyáron pedig fűt, így minden évszakban használható. Elszívja a nedvességet, ritkán kell tisztítani, ami hideg vízben is végezhető. Hátránya, hogy az ipari célú állattartás ugyancsak káros a környezetre.

Végül ejtsünk néhány szót a selyemről is. A selyemhernyó felhasználásával toxikus festékek és vegyszerek használatával készül. Így bár természetes eredetű, környezetbarátnak cseppet sem mondható.

A természetes fonalakból készült ruhadarabok különleges bánásmódot igényelnek. Mosd őket alacsony hőfokon és kímélő programmal! Elegendő őket a szintetikus daraboknál ritkábban tisztítani, így hosszú időn keresztül hordhatod majd őket.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.