Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Településük büszkeségére emlékeztek Vilonyán

2021. szeptember 13. 10:52
Pap Gábor, szabadságharcos, református püspök, országgyűlési képviselő, A 19. században élt humanista Vilonyán született, a kis településről indulva pedig fordulatos és példaértékű életet élt. Rá emlékeztek meg vasárnap délután szülőfalujában.

Pap Gábor 1827-ben született Vilonyán, református vallásos családba, élete során pedig megjárta az 1848-49-es szabadságharc harcmezeit, a forradalom leverése után a börtönöket, majd lelkészi pályára lépett, miközben egy ideig országgyűlési képviselő is volt. Élete során nagy figyelmet fordított a kultúra ápolására, a feljegyzések és különböző történetek szerint pedig mindig egy becsületes, egyenes ember volt.

Róla emlékeztek meg vasárnap Vilonyán a református templomban, ahol a helyi népdalkör is közreműködött az istentiszteleten.

Az eseményen Fésüs Sándor polgármster köszöntötte a faluból megjelenteket, aki úgy fogalmazott, kötelességüknek is érzik, hogy emlékezzenek az oylan nagy elődökre, mint amilyen Pap Gábor is volt. Az istentiszteleten Bikádi László lelkész mondott beszédet, aki felidézte, hogy annak idején Pap Gábor sem készült a lelkészi pályára, de amikor a sors úgy hozta, hogy ezt a hivatást kellett végeznie, a legtökéletesebb módon csinálta, ami ma is nagy tiszteletet érdemel.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki Pap Gábort igazi példaképnek nevezte. Mint fogalmazott: "...aki példakép, annak nem elég egy példaértékű cselekedetet véghezvinnie az életben. Becsülhetjük a tettéért, tisztelhetjük az ereje miatt, de ahhoz, hogy valaki példaképpé váljon, az egész életét aszerint kell élnie, egészen haláláig."

Hozzátette: "Vilonyán ritka szerencsések, mert van egy olyan példaképük, akinek az életét bármikor fel lehet idézni, ha nem vagyunk biztosak a helyes döntésben. Márpedig nagy szükség van manapság az ilyen emberekre, amikor sok oldalról próbálnak megosztani minket, eltántorítani addig szilárdnak hitt értékrendünktől."

Az ünnepségén végén a jelenlévők megkoszorúzták az egykori református püspök emléktábláját a temlom mellett.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.