2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Településük büszkeségére emlékeztek Vilonyán

Pap Gábor, szabadságharcos, református püspök, országgyűlési képviselő, A 19. században élt humanista Vilonyán született, a kis településről indulva pedig fordulatos és példaértékű életet élt. Rá emlékeztek meg vasárnap délután szülőfalujában.

Pap Gábor 1827-ben született Vilonyán, református vallásos családba, élete során pedig megjárta az 1848-49-es szabadságharc harcmezeit, a forradalom leverése után a börtönöket, majd lelkészi pályára lépett, miközben egy ideig országgyűlési képviselő is volt. Élete során nagy figyelmet fordított a kultúra ápolására, a feljegyzések és különböző történetek szerint pedig mindig egy becsületes, egyenes ember volt.

Róla emlékeztek meg vasárnap Vilonyán a református templomban, ahol a helyi népdalkör is közreműködött az istentiszteleten.

Az eseményen Fésüs Sándor polgármster köszöntötte a faluból megjelenteket, aki úgy fogalmazott, kötelességüknek is érzik, hogy emlékezzenek az oylan nagy elődökre, mint amilyen Pap Gábor is volt. Az istentiszteleten Bikádi László lelkész mondott beszédet, aki felidézte, hogy annak idején Pap Gábor sem készült a lelkészi pályára, de amikor a sors úgy hozta, hogy ezt a hivatást kellett végeznie, a legtökéletesebb módon csinálta, ami ma is nagy tiszteletet érdemel.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki Pap Gábort igazi példaképnek nevezte. Mint fogalmazott: "...aki példakép, annak nem elég egy példaértékű cselekedetet véghezvinnie az életben. Becsülhetjük a tettéért, tisztelhetjük az ereje miatt, de ahhoz, hogy valaki példaképpé váljon, az egész életét aszerint kell élnie, egészen haláláig."

Hozzátette: "Vilonyán ritka szerencsések, mert van egy olyan példaképük, akinek az életét bármikor fel lehet idézni, ha nem vagyunk biztosak a helyes döntésben. Márpedig nagy szükség van manapság az ilyen emberekre, amikor sok oldalról próbálnak megosztani minket, eltántorítani addig szilárdnak hitt értékrendünktől."

Az ünnepségén végén a jelenlévők megkoszorúzták az egykori református püspök emléktábláját a temlom mellett.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.
Rügyfakadással rügyfagyás? Mely fákra veszélyes a tavaszi fagy?
Rügyfakadással rügyfagyás? Mely fákra veszélyes a tavaszi fagy?
A kései hidegek bizony a tönk szélére sodorhatják a gyümölcsösgazdákat, mivel a fagy elviheti a virágok javát. Miért veszélyes ez, és mely fákra figyeljünk jobban?
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Egy négyzetméter kisfröccs
Egy négyzetméter kisfröccs
Egy érdekes történet a rendszerváltáskori újságírás kulisszái mögül Darcsi István tollából.