2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Böjte Csaba a család fontosságáról beszélt

2021. augusztus 27. 11:53
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes csütörtök este látogatott a királynék városába, az Agórában tartott esemény a Felelős Szülők Iskolájának tizenegyedik születésnapja apropóján valósult meg, melynek központi témája az apaság volt.

A kétkedők, vagy akik nem ismerik jól Böjte Csaba hitvallását, talán joggal tehetik fel a kérdést, miért éppen Csaba testvér tart előadást az apaságról, amikor nincsen vérszerinti gyermeke. A közel ötven perces előadását azzal kezdte, József sem vérszerinti apja volt Jézusnak, de Isten akaratából apa lett. Így van ezzel a szerzetes is, aki többszáz gyermeket vett az oltalmába és nevelt fel.

A sajátos humorral bíró pap saját történetein keresztül próbált rávilágítani elsőként a szeretet kimutatásának jelentőségére. Egy gyermeki ölelés tíz plusz évet ad az embernek, meg kell tenni minden lépést, hogy jól tudjunk szeretni, nem szabad belekényelmesedni semmibe, a szeretetet ugyanis nem csak érezni, de éreztetni is kell, átadni, hogy boldog gyermekeket neveljünk.

Az apai feladatokról és arról, hogyan merjenek a férfiak – ilyen értelemben – az asztalfőre ülni, gyakorlatilag ismét a szeretet felől közelített. Bátornak kell lenni, és az első lépés – a pap szerint -, hogy vállalni kell a gyermeket, ami Isten ajándéka, igazi orvosság.

Az apa-gyermek kettősén túl más viszonyokról is szó esett, így a házastársakról is, valamint az otthon fontosságáról. Egy kedves történeten keresztül az otthon mibenlétére is kitért: egy férj várja otthon a feleségét, majd amikor megérkezik, a férj így szól hozzá: most, hogy hazajöttél olyan melegség lett a házban. Eddig kongott az ürességtől, rideg volt és csendes…

Az előadás végén Tibenszky Moni Lisa újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője tette fel kérdéseit a szerzetesnek, majd a fentebb írt szeretetről és melegségről beszélt, amikor megköszönte Böjte Csaba látogatását, és hogy Veszprémben hagyott nekünk egy csomag útravalót…

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.