Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Hegesztőgép választás okosan

2021. augusztus 24. 10:29

A hegesztőgép sokak számára veszélyesebb eszköznek tűnik, mint a többi gép, amit otthon használnak. Pedig nem veszélyesebb, mint például egy láncfűrész, ami sokaknak van a garázsban. 

Természetesen mindkettőt a biztonsági szabályok betartásával kell használni annak érdekében, hogy a baleseteket elkerülhessük. Az is igaz, hogy ahhoz, hogy szépen tudjunk hegeszteni, gondos odafigyelés, egy kis türelem és némi gyakorlat is szükséges, de egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás.

A hegesztés is sokféle lehet

Mielőtt hegesztésre adnánk a fejünket, jó, ha tudjuk, hogy milyen hegesztőgépet szeretnénk választani. Ehhez fontos kérdés, hogy milyen gyakran és milyen anyagokkal fogunk dolgozni, s milyen elvárásaink vannak a hegesztőgéppel szemben és milyen összegben gondolkodunk, amelyet hajlandóak vagyunk kiadni érte. Az Elefántszerszám.hu Webáruházban minőségi hegesztéstechnikai eszközök közül válogathatsz, nézz szét a kínálatban!

A legegyszerűbben bevonatos pálcával hegeszthetünk. Ilyenkor egy körülbelül 30 cm hosszú bevonatos fémpálca megolvasztásával dolgozunk. Alapvetően ez nem csak a legegyszerűbb, hanem a legkedvezőbb árú megoldás is, ha hegeszteni szeretnénk. Sajnos gyakorlatlan kezekben könnyen előfordulhat, hogy nem azt az eredményt kapjuk vele, amelyet szeretnénk. Ha ezt el tudjuk fogadni, hogy esetleg egyenetlen és nem tökéletes varratot készítünk vele, akkor a háztáji feladatokra tökéletesen alkalmas lehet. Hegeszthetünk vele alumíniumot, rezet, acélt, de akár különféle öntvényeket, sőt, kemény fémeket is.

Az AWI vagy TIG hegesztés már egy bonyolultabb módszer. Ennek során a pisztolyból védőgáz kibocsátásával dolgozunk. A gázburokban húzunk ívet a hegeszteni kívánt anyag és az elektróda között. Két anyagot össze is hegeszthetünk, olvaszthatunk is vele, de további anyagot is adhatunk hozzá. Az elektróda nagyon sokáig kitart, a védőgázt időről időre pótolni szükséges. Ezzel a megoldással nagyon szép eredményeket érhetünk el, és precíz munkára is lehetőséget ad. 

A MAG vagy MIG, esetleg CO hegesztés néven ismert védőgázas, fogyóelektródás hegesztés az előbbihez hasonló elven működik, általában, de nem kizárólag szén-dioxid a védőgáz ebben az esetben. Az elektróda a bevonatos pálcához hasonlóan működik, és folyamatosan fogyatkozik, miközben a gép adagolja a huzalt. Ezzel a módszerrel nagyon szépen lehet dolgozni.

Az inverteres hegesztők előnyei

Az inverteres hegesztővel könnyebb ívet fogni, ezért azok is tudnak eredményesen dolgozni vele, akik kevésbé szakértők a témában. A hegesztés még akkor se megy tönkre, amikor a pálca véletlenül letapad, mivel a vezérlés képes szabályozni a helyzetet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyakorlatlan kezek is könnyebben boldogulnak vele, ugyanakkor egészen vékony lemezek hegesztése is kivitelezhetővé válik általa.

Hogyan válassz?

A legfontosabb kérdés, hogy otthonra vagy ipari körülmények közé keresel hegesztőt, valamint az is, hogy mennyit és milyen munkákat dolgozol vele, valamint az, hogy milyen eredményt szeretnél elérni vele. Fontos szempont, hogy mennyire kell mozgathatónak lennie, és milyen hosszan kell helytállnia.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.