Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Innen tudhatod, hogy mennyi koronavírus ellenanyag van a szervezetedben

2021. augusztus 23. 11:50
A koronavírus határozza meg az életünket lassan két éve. Szinte minden családban átesett legalább egy ember a betegségen, és sajnos nagyon sokan a szeretteiket is elveszítették. A megoldást a védőoltás jelenti, ezért nagyon sokan éltek, élnek is a lehetőséggel, és felveszik a vakcinát. Jelenleg Magyarországon több különböző oltás közül választhatunk, és bármelyiket is kaptuk, természetes, hogy tudni szeretnénk, hatásos volt-e, azaz kialakult-e a szervezetünkben a védettség. Erre a legjobb megoldás az ellenanyag teszt, amely kimutatja, hogy átestünk-e a fertőzésen, vagy az oltás után kialakult-e a védettség. A tesztet vénából vett vérből végzik, és alkalmas arra, hogy ellenőrizzük, az oltás hatására megfelelő-e az ellenanyag-termelés a szervezetünkben.

Mi az antitestek szerepe?

Az antitestek szerepe nagyon fontos a szervezet betegséggel szembeni védekezésében. Az antitestek ugyanis olyan immunglobulin fehérjék, amelyek védelmet nyújtanak a különböző baktériumokkal és vírusokkal szemben. Öt különböző antitestet tartunk számon: ezek az IgM, IgG, IgE, IgA és IgD. Ezek közül a COVID ellenanyag tesztekkel az IgM és az IgG antitesteket vizsgálják. Előbbi a betegség korai szakaszában termelődik a szervezetben, míg utóbbi akár még évek múltán is kimutatható.

Az antitest működését úgy kell elképzelnünk, mint egyfajta riasztó, figyelmeztető mechanizmust. Ha olyan baktérium vagy vírus – azaz antigén - kerül a szervezetbe, amely káros arra, az antitest működésbe lendül. Kapcsolódik az antigénhez ezzel jelezve az immunrendszer számára, hogy védekezni kell, és az adott antigént meg kell semmisíteni, hogy ne tudjon kárt okozni. Amikor az adott antigénnel találkozik a szervezetünk, a reakció lassabb, hiszen még nem ismeri, tehát ki kell, hogy alakuljon a megfelelő antitest. Azonban ezt követően az immunválasz sokkal gyorsabb, a betegség lefolyása pedig enyhébb vagy akár tünetmentes is lehet, hiszen az antitesteknek köszönhetően a szervezet már tudja, hogyan kell ártalmatlanítani azt.

Hogyan derítheted ki, hogy mennyi koronavírus ellenanyag van a szervezetedben?

Az antitestek feladata tehát az, hogy beindítsák a megfelelő immunreakciót a szervezetünkben, ezáltal megvédve azt. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű ellenanyaggal rendelkezzünk, amit különböző antitest tesztekkel lehet kimutatni.

Ezen tesztek közül az egyik legpontosabb és legmegbízhatóbb eredményt az ELISA teszt adja, amely az IgM, az IgA és az IgG ellenanyagok jelenlétét és mennyiségét is képes kimutatni. A tesztet vénás vérből végzik, az eredményt pedig 5 napon belül megkapjuk. Abban az esetben, ha az IgM és az IgA eredmény is pozitív, feltételezhető, hogy a teszteléskor vagy az azt megelőző pár napban a páciens átesett a betegségen. IgG pozitivitás esetén pedig kijelenthető, hogy a szervezetben kialakult a védettség a vírussal szemben.

A sejtes immunválasz kimutatására alkalmasak az úgynevezett T-sejtes immunitás vizsgálatok. A sejtes immunválasz az antitest mellett ugyancsak döntő szereppel bír a vírus elleni védekezésben, éppen ezért mindegyik vakcina esetében érdemes megnézetni, hogy kialakult-e a szervezetben. A teszt ráadásul arra is választ ad, hogy milyen erős védettség alakult ki a szervezetben az oltás hatására. A T-sejtes immunitás vizsgálatot szintén vérből végzik, az eredményt pedig 5 napon belül várhatjuk.

Mire figyelj, mielőtt tesztre mennél?

Fontos, hogy az ELISA teszt és az egyéb antitest tesztek a kétdózisú oltások esetében a második oltás után egy héttel, míg egydózisú oltások esetében az oltást követő 4-6. héten végezhetők el leghamarabb. Ezt megelőzően a védettség nem alakul ki, így az ellenanyag sem mutatható ki, ami miatt a korábbi tesztelésnek nincs értelme. Ezért feltétlenül várjuk meg, amíg az ajánlott időszak letelik, mielőtt elvégeztetjük az ELISA tesztet, vagy bármelyik másikat!

A koronavírus elleni védekezés alapja az, hogy minél több emberben kialakuljon a védettség a járvánnyal szemben. Ennek – jelenlegi tudásunk szerint – az oltás a leghatékonyabb módja. Azonban az, hogy egy-egy oltás mennyire hatásos, csak akkor derül ki, ha tudjuk, milyen szintű védettség alakult ki bennünk, azaz, hogy termel-e ellenanyagot a szervezetünk. Ezt csakis antitest teszttel tudjuk kiszűrni, melyek közül az ELISA teszt az egyik legmegbízhatóbb.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.