Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban

2021. augusztus 23. 10:38
Úgy tűnik, mint ahogy annak idején a Dallas is péntekenként hozta az új izgalmakat, a veszprémi ellenzéki előválasztással kapcsolatban is hétvégente jönnek a felszínre új hírek. Ráadásul hétről hétre egyre nagyobb áskálódás és háttérben zajló alkufolyamatok képe kristályosodik ki. Legalábbis ezt tükrözi az a tény, hogy Katanics Sándor indulását az előválasztáson mégis megvétózta a 6 együttműködő pártból 5, ráadásul különösebb indoklás nélkül. Cikkünkben bemutatjuk az érintettek reakcióit, amiből le lehet szűrni, milyen állapotok uralkodnak a "demokratikus" ellenzék oldalán.

Bő fél évvel ezelőtt csupán egy helyi hazárdjátéknak tűnt Katanics Sándor lépése, amikor a közösségi média nyilvánosságát felhasználva kijelentette, nem törődik bele, hogy pártja, a Gyurcsány nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció nem őt, a több évtizede Veszprémben politizáló és a DK-tagsággal a megalakulás óta rendelkező politikust indítja az őszi előválasztáson, hanem egy ismeretlen helyi ügyvédet, Csonka Balázst.

Katanics kezdetben még a DK-n belül próbálta kiharcolni, hogy ugyanúgy megkapja a jogot arra, hogy megmérettethesse magát az előválasztáson. Amikor ettől a pártja elzárkózott, valamint az előválasztás rendszere sem tette lehetővé, megtörtént, ami várható volt, Katanics kilépett a DK-ból, ráadásul vitte magával, pontosabban magával rántotta a helyi alapszervezet nagy részét is. Közülük talán a legismertebb Zakar Csaba, aki 2019-ben szintén a Gyurcsány-párt színeiben szerzett önkormányzati képviselői mandátumot.

Katanics Sándor a városi közgyűlésbenKatanics Sándor a városi közgyűlésben

Az előválasztási indulásról viszont még a kenyértörés után sem mondott le, ehhez pedig a Civil Bázis Egyesületben meg is találta jelölőszervezetét, majd a Momentumtól megkapta azt a befogadónyilatkozatot, ami szintén feltétele az előválasztási indulásnak. A Momentum támogatása nem jelentette közvetlenül azt, hogy Katanics Sándor felveszi a lila pártlogót, csupán választási siker esetén az ő frakciójukba ült volna be.

Azért, hogy minderről csak feltételes módban lehet beszélni, az elmúlt hétvége eseményei a felelősek. Ugyanis hiába vették először nyilvántartásba Katanicsot, mint jogszerű indulót az előválasztáson, aki minden dokumentumot beszerzett és időben leadott, ami ehhez szükséges, a DK fellebezett a döntés ellen, hétvégén pedig a 6 résztvevő párt (MSZP, Párbeszéd, DK, LMP, Jobbik, Momentum) közül 5 mégis megvétózta Katanics Sándor indulását az előválasztáson. Ráadásul mindenfajta indoklás nélkül.

Egyedül a Momentum állt ki Katanics mellett, akik ráadásul egy közleményt is kiadtak az esettel kapcsolatban, amiben úgy fogalmaznak:

Az előválasztás megcsúfolása az, hogy egy helyben beágyazott, erős jelölt indulását politikai okokból nem engedélyezik. A DK kicsinyes bosszúja, a volt párttársának indulásának megakadályozása különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt hónapokban több, korábban MSZP-s képviselő regisztrált az előválasztásra a DK jelöltjeként – ők mind indulhatnak az előválasztáson.

Majd hozzáteszik még:

Az ilyen döntések mind az előválasztás intézményét, mind a kormányváltás esélyeit veszélybe sodorhatják.

Tehát a nagy ellenzéki összeborulás közepette, amikor a pártok egyesével és közösen is adnak ki olyan közleményeket, melyekben az egyetértést, az etikai kódexüket, a demokratikus alapelveket hirdetik, a Momentumnak kell rávilágítania azokra az tényekre, amelyek ezeknek az értékeknek a szöges ellentettjét mutatják.

Az esetet Katanics Sándor sem hagyta szó nélkül, ő így fogalmazott:

Előválasztás vagy színház? Most, hogy érvényes a regisztrációm, a nyilvántartásba vételem után az elnökök 5:1 arányban mégis kizártak az előválasztási folyamatból, egyértelműen színház sajnos mindaz, ami történik. Miután minden feltételt teljesítettem, valójában nem lehetett volna kizárni az előválasztásból meggyőződésem szerint. (...) Olyan híreim is vannak, hogy nem összeültek, hanem e- mailben levelezve hozták meg a végső 5:1 arányú elutasítást. Most várom a határozatot, hátha abban indoklás is lesz. Nemcsak annyi, nem indulhatok, mert közben a pártelnökök újabb háttéralkukat kötöttek a választóik feje felett.

Nem sokkal a bejegyzés után kiderült, indoklás továbbra sincs, csupán egy háromsoros levélben tájékoztatták Katanicsot arról, hogy itt a harc vége.

forrás: Katanics Sándor Veszprém Facebook-oldalforrás: Katanics Sándor Veszprém Facebook-oldal

Az előválasztáson Katanics így már végérvényesen nem indulhat, ennek ellenére minden joga meglenne ahhoz, hogy független jelöltként mégis megmérettesse magát a jövő évi országgyűlési választáson. Ezzel kapcsolatban viszont Katanics több helyen, többek közt portálunknak adott nyilatkozatában is kijelentette, nem fog egyénileg indulni, csak ha elindulhat és megnyeri az előválasztást.

Kérdés, hogy a szappanopera végére ez az álláspontja megváltozott-e, amikor is a helyi hazárdjátékból akkora ügy kerekedett az ellenzék oldalán, hogy például a határozott politikával aligha vádolható Momentum is nyíltan utasította el Gyurcsányék háttérben zajló taktikázását az ellenzék jelöltjeivel szemben.

Ha Katanics hű marad ehhez a kijelentéséhez, akkor jelen állás szerint az előválasztás győztese, Csonka Balázs vagy Mesterházy Attila lesz a Fidesz-KDNP kihívója Veszprémben. (Más, az ellenzéki összefogáson kívüli párt még nem jelentett be indulót eddig.) Mindkét politikusra igaz, hogy helyben meg sem közelítik Katanics vagy Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP jelenlegi országgyűlési képviselőjének beágyazottságát Veszprémben. Utoljára ilyen képviselője 2015-2018 között volt Veszprémnek, amikor Kész Zoltán a helyi ügyek helyett kizárólag országos politikai kérdéseket tematizált.

Katanics még 2017-ben ellenzéki politikustársaivalKatanics még 2017-ben ellenzéki politikustársaival

Csupán a történet margójára illik, viszont mégis látványos kivetülése volt az ellenzéki erők közti együttműködés működésképtelenségének az a vita, ami Kész Zoltán, bukott országgyűlési képviselő egykori munkatársának bejegyzése alatt zajlott a napokban. Itt Készhez - aki egyébként szintén jelezte, hogy nem fog elindulni sem az előválasztáson, sem az országgyűlési választáson - még mindig hű emberek élesen bírálták Katanicsot, aki szerintük ezzel a tettével aláásta az előválasztás hitelességét. A vitába pedig bekapcsolódott Katanics mellett Zakar Csaba is. Az oda-vissza kommentáradatban egészen a 2015-ös időközi országgyűlési választásokig visszamenőleg jöttek fel vélt vagy valós sérelmek, többek közt az a vád, hogy Kész akkor meghackelte a választást azzal, hogy idő előtt bejelentette indulását, ezzel kényszerhelyzetbe hozva a pártokat. Viszonrágalomként pedig Katanics szemére vetették, hogy 2018-ban szándékosan nem Készt, hanem egy másik ellenzéki jelöltet támogatott. A vitának egyébként nem csak egy magánszemély Facebook-profilján volt jele, Katanics egyik friss posztját azzal zárta: "Kész Zoli, Te meg szégyelld magad amiért levitézlett politikusnak nevezel általad nem támogatott jelölteket!"

Hajas Bálint
további cikkek
Előválasztás után... Márki-Zay Péter Előválasztás után... Számomra nem volt váratlan MZP (Márki-Zay Péter) győzelme Karácsony visszalépését követően, miképp Csonka Balázs (DK) győzelme sem volt kiszámíthatatlan. Sőt meglepődve vettem tudomásul, hogy ez még a helyi kormánypártiak és DK-sok közt sem volt egyértelmű. Logikailag is ennek kellett történnie. - Adamecz Zoltán véleménycikke az előválasztásról és az előttünk álló időszakról. 2021. október 26. 11:06 Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást előválasztás 2021 Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson. 2021. október 17. 21:35 Karácsony visszalépett a jelölt-jelöltségtől Karácsony visszalépett a jelölt-jelöltségtől Karácsony Gergely péntek délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy annak ellenére, hogy az előválasztás első fordulójában a második legtöbb szavazatot kapta, visszalép a miniszterelnök-jelölt-jelöltségtől és Márki-Zay Pétert fogja támogatni Dobrev Klára ellenében. 2021. október 8. 13:35 Meglepetés (?) az előválasztáson: Csonka megverte Mesterházyt Veszprémben Meglepetés (?) az előválasztáson: Csonka megverte Mesterházyt Veszprémben Kétszer annyi szavazatot gyűjtött be a DK jelöltje, Dr. Csonka Balázs, mint Mesterházy Attila az ellenzéki előválasztáson Veszprémben, így várhatóan ő lesz a kihívója a Fidesz-KDNP jelöltjének a jövő évi országgyűlési választáson. A miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára gyűjtötte be a legtöbb voksot, mögötte nem sokkal lemaradva Karácsony Gergely végzett. 2021. szeptember 29. 22:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.