Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C

Minden a kenyér körül forgott a múzeumban

2021. augusztus 21. 12:44
Noha augusztus 20. elsősorban szakrális és nemzeti ünnep, van egy a népi hagyományokból eredő vonatkozása is: ezen a napon szokták megsütni az első, már az idei búza lisztjéből készült kenyeret.

Nem csoda hát, hogy a Laczkó Dezső Múzeumban az ünnep napján szinte minden a kenyér körül forgott. Zay Orsolya régész-történész a Kárpát-medence késő középkori és újkori kenyereiről tartott előadást, ahol az egyik legősibb étel, az élet szimbólumaként is számon tartott kenyér magyarországi múltjának egy szeletét tárta fel.

Mindeközben a múzeumkert és a Bakonyi Ház különböző szegleteiben a gyerekek maguk is kipróbálhatták a kenyérkészítés néhány hagyományos mozzanatát: kézi malommal maguk őrölhettek lisztet a búzából; a vállalkozó szelleműek pedig saját kezűleg formázott vekniket süthettek a Bakonyi Ház szabadtéri kemencéjében. Addig sem kellett tétlenül várakozni, míg a tészta ropogósra pirult: egész délután lehetőség volt kenyérzsák készítésére is.

A kenyér fontos része a táplálkozásunknak, de önmagában persze  kevés. Hogy milyen ételekkel és alapanyagokkal találkozhattunk még a régi idők hagyományos paraszti konyháiban, arról interaktív, kötetlen beszélgetés keretében tanulhattunk, de bepillanthattunk a Bakonyi Ház etnobotanikai oktatókertjébe is.  

Az új kenyeret aztán dr. Takács István érseki általános helynök áldotta meg, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Takács Miklós ismertette a Magyarok Kenyere programot. Ennek keretében idén tizenegyedik alkalommal gyűjtöttek a Kárpát-medence minden területéről a gazdák által adományozott búzát, amivel a rászorulókat, főleg gyerekeket segítő szervezeteket támogatják.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. tegnap 14:23 Gondoskodik a képviselő a Módszertani bölcsődéről Gondoskodik a képviselő a Módszertani bölcsődéről Miután a korábbi években a veszprémi önkormányzat felújította a Módszertani bölcsőde épületét és teljes energetikáját, valamint rendbe rakta az udvart is, az utolsó néhány hasznos eszköz beszerzésében már a belvárosi körzet önkormányzati képviselője, Bázsa Botond segített az intézménynek. tegnap 14:46 A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  2023. november 29. 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.