2023. június 6.
//
Norbert névnap

Minden a kenyér körül forgott a múzeumban

2021. augusztus 21. 12:44
Noha augusztus 20. elsősorban szakrális és nemzeti ünnep, van egy a népi hagyományokból eredő vonatkozása is: ezen a napon szokták megsütni az első, már az idei búza lisztjéből készült kenyeret.

Nem csoda hát, hogy a Laczkó Dezső Múzeumban az ünnep napján szinte minden a kenyér körül forgott. Zay Orsolya régész-történész a Kárpát-medence késő középkori és újkori kenyereiről tartott előadást, ahol az egyik legősibb étel, az élet szimbólumaként is számon tartott kenyér magyarországi múltjának egy szeletét tárta fel.

Mindeközben a múzeumkert és a Bakonyi Ház különböző szegleteiben a gyerekek maguk is kipróbálhatták a kenyérkészítés néhány hagyományos mozzanatát: kézi malommal maguk őrölhettek lisztet a búzából; a vállalkozó szelleműek pedig saját kezűleg formázott vekniket süthettek a Bakonyi Ház szabadtéri kemencéjében. Addig sem kellett tétlenül várakozni, míg a tészta ropogósra pirult: egész délután lehetőség volt kenyérzsák készítésére is.

A kenyér fontos része a táplálkozásunknak, de önmagában persze  kevés. Hogy milyen ételekkel és alapanyagokkal találkozhattunk még a régi idők hagyományos paraszti konyháiban, arról interaktív, kötetlen beszélgetés keretében tanulhattunk, de bepillanthattunk a Bakonyi Ház etnobotanikai oktatókertjébe is.  

Az új kenyeret aztán dr. Takács István érseki általános helynök áldotta meg, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Takács Miklós ismertette a Magyarok Kenyere programot. Ennek keretében idén tizenegyedik alkalommal gyűjtöttek a Kárpát-medence minden területéről a gazdák által adományozott búzát, amivel a rászorulókat, főleg gyerekeket segítő szervezeteket támogatják.

vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.