2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Méltóságteljesség és karizma, de hát mi mást várhatunk egy sirtől?

2021. augusztus 20. 10:52
Tom Jones csütörtöki veszprémi koncertjén bemutatta, milyen az, ha az ember méltósággal tud megöregedni, miközben a minőség nívójából 60 év alatt nem vesztett el semmit.

Állítólag annak idején, jó pár évtizeddel ezelőtt Tom Jones mellszőrét közel 7 millió dollárra biztosították. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a walesi énekest akkor a világ legszexibb férfijának is megválasztották. Azóta viszont sok évtized eltelt, Tom Jones pedig elhagyta a köldökig kigombolt ingeket a fellépései során, haja megőszült. Csupán egy dolog maradt: az átütő erejű hang és karizma a színpadon.

A világsztár idén júniusban volt 81 éves, tehát legutóbbi veszprémi fellépése óta még egy X-szel bővült évei száma. Talán a közel 60 éves zenei karrierje, talán csak sok más csalódást keltő példa késztet arra, hogy kételkedjünk abban, mit tud még nyújtani egy szépkorú zenész a színpadon ennyi idősen.

Tom Jones viszont elég egyértelmű választ adott erre a kérdésre csütörtöki veszprémi koncertjén: az eleganciát, a tartást és a végtelen profizmust.

Az énekes, akit az évek alatt számos színésznővel, modellel boronált össze a világ bulvármédiája, és aki szexszimbólumnak számított a XX. század második felében, képes volt méltóságteljesen megöregedni, miközben semmit nem vesztett előadásmódja abból a minőségből, ami pályafutása alatt megszületett 40 stúdióalbumon is jelen volt.

A VeszprémFest csütörtöki, Veszprém Arénában tartott koncertjén Tom Jones egymaga olyan karizmát képviselt, hogy ha egyedül egy mikrofonnal állt volna ki, akkor sem érte volna csalódás a közönséget. Így viszont, hogy a koncert közben a színpad mögötti kivetítőkön egyedi animációkkal keveredett a koncertközvetítés képe, még átütőbb erővel hatottak a jól ismert világslágerek.

Persze az animációkat egy profi csapat le tudja programozni, a zenekarba is meg lehet találni a legjobb embereket, de az énekes, a frontember karaktere nem lehet sohasem kézi vezérlésű. Tom Jones-nál pedig főleg nem.

A színpadi mozgásban, a showelemekben, a közönséggel való kapcsolatban mind-mind azt az eleganciát képviselte, ami elvárható egy lovaggá ütött embertől.

Nem voltak felesleges teátrális mozzanatok (karcosabb kifejezéssel ripacskodás), Tom Jones nem próbálta meg a 60 éves pályafutása sikereit eladni ismételten, sokadjára, hanem most is, 2021-ben a maximális profizmussal és hamisíthatatlan hanggal állt ki a színpadra. Úgy, ahogy nagyon kevés zenésznek sikerülne, pláne ennyi év távlatából. Thank you, Sir!

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Új kiállítás a Csikászban
Új kiállítás a Csikászban
Péntek délután nyílt meg Halász Péter Tamás SOL+ című kiállítása a Csikász Galériában. 
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
A hétnapos fesztivál szombaton ének-zenei és irodalmi megmérettetésekkel vette kezdetét, a következő napokban pedig a képzőművészeti szekciók mellett többek között színházi előadás, koncert és irodalomterápiás foglalkozás is várja a résztvevőket.