Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan és miért sétáltassuk a kutyánkat?

2021. augusztus 20. 8:47

Annak ellenére, hogy a felelős állattartásra már egyre többen gondot fordítanak, méltatlanul kevés figyelmet kap a köztudatban az a tény, hogy tartási körülményektől függetlenül minden kutyának szüksége van a mindennapos sétákra.

A következő cikkben azt fogjuk tárgyalni, hogy milyen hatással van a kutyusok testi-lelki egészségére a mindennapi séta a gazdival, és hogy milyen előnyei származhatnak ebből.

Kölyökkori séták

A kölyökkutyákat csak azután szabad elvinni sétáltatni, miután az összes kötelező oltásukat megkapták, hiszen csak ekkor vannak védve a sok esetben halálos kórokozók ellen. De ha ez megtörtént, akkor aligha tehetünk jobbat a kis kölykökkel, minthogy különböző környezetekbe visszük őket sétálni. Ekkor tudjuk őket megfelelően szocializálni, és meg tudjuk alapozni a jó minőségű kapcsolatot.

Ehhez az elején természetesen rengeteg türelem, odafigyelés és dicséret szükséges, de meghálálja magát, hiszen a későbbiekben könnyen együtt tudtok majd működni.

Kis testű ebek

A kis termetű kutyusok gyakran pórul járnak, ugyanis a gazdik hajlamosak csupán annyi időre kivinni őket a természetbe, míg a dolgukat elvégzik. Márpedig nekik ez iszonyúan kevés, szükségük van arra, hogy jól elfáradhassanak, vagy új barátokat, játszótársakat szerezhessenek a kutyafuttatóban. Tudomásul kell vennünk, hogy ők is ugyanúgy társas lények, ahogy mi, szükségük van a másik kutyusok társaságára.

Félsz, hogy a séták során különböző élősködőket vagy vérszívókat sikerül összeszednetek? Nézd meg a Petissimo kutyáknak való élősködők elleni szereit, hogy gondtalanul teljen minden sétátok és kirándulásotok!

Kertben tartott kutyák

Ezeknél a négylábú családtagoknál sajnos a legtöbb gazdi csupán legyint egyet a sétákra, hiszen az ő kedvence egész nap a szabadban van, játszik, ás, futkározik. Ez alapvetően rendben is van, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a kutyákban munkál a felfedezési vágy és a falkához tartozás ösztöne. Ha a gazdival rendszeresen elmennek sétálni, új helyeket felfedezni, új kalandokat bejárni, az egyrészt erősíti a köztük lévő köteléket, másrészt pedig sokkal kisebb lesz a hajlandósága a kutyusnak a szökésre, a szorongásra vagy a rongálásra.

Sétáltatási illemtan

  • A kutyát érdemes minél kisebb korától kezdve a kulturált viselkedésre szoktatni.
  • A kutyapiszkot minden esetben össze kell szedni a kis kedvencünk után, senki sem szeret belelépni a hátrahagyott csomagokba.
  • Ha a kedvenced hajlamos a harapásra, használjatok az utcán szájkosarat.
  • Szoktasd le róla a kedvencedet, hogy másik kutyákra vagy emberekre ugráljon. Rengeteg kellemetlenséget okozhat akkor is, ha egy kisgyermeket lök fel, vagy ha egy beteg, nemrég műtött állatra ugrik rá.
  • Mindig kérj engedélyt a közeledésre! Nem minden kutyus van jól szocializálva, de lehet, csak a habitusa miatt nem szereti a hirtelen közeledő társaságot. Fokozottan igaz ez a sárga szalaggal ellátott kutyákra.
     
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.