Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Vitaminok a csontok, az ízületek egészségéért, nemcsak sportolóknak

2021. augusztus 17. 11:01

A csontok, ízületek egészségéért és a sport hatékonysága érdekében olykor muszáj vitaminokért nyúlni. A sportolás eleve többletenergiát igényel a szervezettől, így több vitaminra van szükség, hogy a mozgásban fontos szerepet játszó csontok és ízületek rendben legyenek. 

Ha Ön aktív életet él, esetleg éppen a fájdalom kényszeríti mozgásra, gondolnia kell a megfelelő vitaminpótlásra. A vitaminok világa rendkívül szerteágazó, így alapos mérlegeléssel kell kiválasztani a megfelelő termékeket. Mindig csak megbízható helyről vásároljon, hiszen a táplálékkiegészítők piaca nagyon vonzó a csalók számára.

A sportra fel kell készíteni a szervezetet, nem tanácsos a semmiből erővel rákényszeríteni az ízületeket a mozgásra. A megfelelő táplálással sok kellemetlenség előzhető meg. Ha az ízületek, csontok megkapják a kellő tápanyagot, hálásak lesznek és nem okoznak bajt, ha mozgásról van szó. Csökkenthető vagy megszüntethető például a térd ropogása, a csípőfájdalom vagy éppen a könyökben érzett kellemetlenség.

Vitaminok sportoláshoz, csontoknak, ízületeknek

Ezen a területen leginkább a kalcium, a magnézium és a foszfor kerül előtérbe. Klasszikus gyermekkori kényszer a tej fogyasztása, amikor a szülők a csontok erősítése kapcsán motiválják a kicsiket a tejivásra. A tejben lévő kalciumnak nagy jelentőséget tulajdonítottak. Napjainkban a D-vitamin értékelődött fel. A természetes D-vitamin a napfényből nyerhető az emberi szervezet számára, amely nemcsak a csontok erősítéséhez, hanem a koronavírus elleni küzdelemben is segítséget nyújt.

A csontanyagcsere összetett rendszer, a kalciumon és a D-vitaminon kívül számtalan hormon (növekedési, nemi, pajzsmirigy) és az inzulin is beleszól. Ezt az érzékeny rendszert kell egyensúlyban tartani. A szervezetbe bekerülő anyagok, majd a vizelettel, széklettel ürülők közötti egyensúlyt kell megtalálni. Hiszen ha több ürül, mint amennyit pótolunk, hiánybetegségek lépnek fel, míg előfordulhat, hogy valamivel “túltoljuk” a rendszert, amely szintén kifejezi majd nemtetszését.

A kalcium a szervezet makroelem-tartalmának közel 50%-át teszi ki. A csontok alkalmazkodnak a terheléshez: nagyobb igénybevétel esetén a csontállomány épül, kis igénybevétel esetén pedig csökken. Így sérülékenyebbé is válik, ezért veszélyes például az időskori csonttörés. A VitaMiniVilág vitaminjai és táplálékkiegészítői megbízható megoldást nyújtanak. 

Magnézium az egészséges vázszerkezetért

Fontos megemlíteni a magnézium szerepét. A magnézium alkáliföldfém, szintén nagy mennyiségben és arányban van jelen az emberi testben. Felszívódásának helye a vékonybél, a felesleg a vizelettel távozik. Sport, stressz, tehát nagyobb igénybevétel esetén több magnéziumra van szükségünk. Nyugtató hatása is van, hiszen az ideg-izom közötti ingerületátvitelben jelentős a szerepe.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.