Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kukába vele, vagy mégse?! Fesztiválszemétből műalkotás

2021. augusztus 17. 17:41 // Forrás: Greendex
Veszprém és a Balaton térsége népszerű célpontja a csobbanásra, természetjárásra és a Balaton-felvidék ízeire vágyó turistáknak. A nyári kikapcsolódást pedig tovább színesítik a környékbeli fesztiválok, zenés programok és gasztronómiai rendezvények, amelyek egyaránt kínálnak alternatívát a jazz kedvelő piknikezőknek, a vízparton borozgató pároknak, a patak-menti fák alatt, éjszakákba nyúlóan táncoló fiataloknak, a hazai pop-rock szcéna legjobbjaiért rajongó tinédzsereknek vagy éppen a kézműves vásáron szemlélődő családoknak.

Azonban ez a vibráló színű, csillogó szappanbuborék is könnyen kipukkanhat, hiszen a felsorolt élmények, a gondtalan szórakozás komoly környezeti terhelést is jelent a programoknak otthont adó területeknek. Minden emberi tevékenység hatással van a környezetre azáltal, hogy használja az erőforrásait, szennyezőanyagokat bocsát a levegőbe, vízbe, talajba és különböző hulladékokat termel. Persze, ez nem azt jelenti, hogy felejtsük el a tömeges szórakozást és mindazt, amit a nyári szabad percek kínálnak, hanem hogy itt az ideje mérlegelnünk, hiszen csinálhatjuk másképpen.

Ahogy David Attenborough az Egy élet a bolygónkon című könyvében megfogalmazta célként: „Újra fel kell fedeznünk, hogyan éljünk fenntarthatóan és ne eltávolodjunk a természettől, hanem újra a részei legyünk.” Attenborough szerint a változások, amelyeket eszközölnünk kell, mindannyiunk hasznára lesznek, tehát bármilyen apró lépés, amit megteszünk ma, azért holnap mindannyian hálásak lehetünk.

A szelektív hulladékgyűjtés az első lépcső, amivel segíthetjük bolygónk egészségének megőrzését. Törekedhetünk az általunk termelt hulladék, szemét csökkentésére, de az olyan eseményeken, mint például a balatoni, népszerű fesztiválokon a fogyasztásunknak elkerülhetetlenül keletkeznek melléktermékei.

Képzeljünk el egy olyan nyaralást, ahol nincs többé szemét! A reggeli kávénkhoz kiöntött tej doboza nem a konyhai kukában landol és a palackos ásványvíz sem kerül az utcai szemetesbe az utolsó korttyal. Este, a fesztiválon megnyitott rizling dugója nem a fűben végzi és nem taposunk többet a szétszórt szilánkokon sem. Viszont szép új világunkban sem változik sajnos növénnyé az elszórt szemét és ebben az idealizált valóságban sem dughatjuk el a Harry Potter világ „Volt-nincs” szekrényébe a feleslegessé vált eszközeinket.

Nem kell varázslat, csak a két kezünk!

A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet! programja keretében a Balaton környékének legnagyobb kulturális és gasztronómiai fesztiváljain már felvette a versenyt a leggyakrabban keletkező hulladéktípusokkal szemben. Idén a Paloznaki Jazz Pikniken fogyasztott borok parafadugói a pultokon elhelyezett gyűjtőpontokba kerültek, ezzel is segítve, hogy egy jobb, hulladékmentes környezetben dúdolhassák a „Lily was here” dallamait Candy Dulferrel a fesztivál látogatói.

A 30. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon a kézműves alkotások és a zene iránt érdeklődők is találhattak programokat. A HybridCycle a Völgy léptékeihez igazodva hulladékgyűjtő szigeteket is kialakított a rendezvény területén. A hatalmas, színes alu és PET gyűjtőket pedig lelkesen használták a Kapolcsra látogatók a legkisebbektől, a legnagyobbakig.

A gyűjtőpontokat a Balatonfüredi Borhetek borászai is örömmel fogadták, így a térség legkiválóbb nedűit kínáló több hetes eseményen is a fenntarthatóság jegyében gyűlnek a palackokat lezáró dugók, kupakok és kupakzárak.

A gyűjtés célja „a tiszta Balaton és a tiszta művészet”, illetve egyfajta szemléletformálás, hogy minden korosztály könnyedén értelmezhesse újra a környezettudatos szórakozás fogalmát és átértékelje a használati tárgyakhoz fűződő viszonyát, vásárlási szokásait.

Mi lesz a szeméttel?

A gyűjtőpontokba kerülő, feleslegessé vált eszközök a programperiódus végén használati tárgyak és művészeti alkotások képében kapnak lehetőséget egy új életre, hiszen valójában, ami a kukában landol, akár új formában használhatóvá is válhat, ha megtanuljuk nem a felesleget, hanem a lehetőséget látni benne.

A HybridCycle a művészet eszközeivel mutat utat a hagyományosan a szemétbe kerülő használati tárgyak újrafelhasználására, amelyeket a témához kapcsolódó művészeti installációk vagy fiatalok, kisgyerekek alkotásainak képében láthatunk viszont.

A legkisebbek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a HybridCycle együttműködésével szervezett Balatoni Strand Workshopokon ismerkedhettek meg a kreatív újrahasznosítással. Keszthelyen, Ábrahámhegyen, Gyenesdiáson egyedi pénztárcák, füzetek, tároló edények, könyvjelzők és tolltartók készültek a kidobásra ítélt tetra pak, papír, textíl, karton, műanyag alapanyagokból. A 2-2 napos fenntarthatósági alkotó műhely foglalkozásain boldogan vettek részt egy-egy vízicsatát megszakítva a gyerekek, miközben észrevétlenül tanulták meg, hogyan csinálhatnak maguknak vagy éppen családtagjaiknak apró ajándékokat az értéktelennek vélt dobozokból. Ezen a hétvégén még Csopakon találkozhatnak az érdeklődők a workshop foglalkozásokkal.

A rendezvényeken begyűjtött hulladékokból a HybridCycle és a Hybridart Management rezidenciaprogramjának részeként Köveskálon és Mindszentkállán tehetséges fiatal művészek alkotnak a fenntarthatóság jegyében. A résztvevő hazai és külföldi művészek a festői Káli-medence megismerésén kívül, szabadon inspirálódhatnak a csendes, nyugalmat árasztó természeti környezetben, miközben a hulladékok felhasználásával egy helyspecifikus alkotást készítenek el a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésével.

A programokat követően a kész alkotásokkal több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők: Balatonfüreden, Veszprémben és Budapesten a Brain Baron és az Art Marketen is állítanak ki hulladékból készített műveket.

Hol lehet még gyűjteni?

A HybridCycle a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Veszprémi Állatkert területén is segíti a szelektív hulladékgyűjtést, szeptembertől pedig négy veszprémi általános iskolában indítanak kupakgyűjtő akciót. Az iskolákban az alkotás és a gyűjtés már az első pillanattól találkozik, hiszen a gyerekek a színes kupakokat egy előre elkészített keretrendszerbe gyűjthetik, így a megfelelő helyekre bedobott kupakok végül egy képet rajzolnak majd ki. Hogy pontosan mit is ábrázolnak a veszprémi iskolákban helyet kapó kupak mozaikok az még egyelőre titok, de még néhány nyaralásban és fesztiválokban gazdag hét és az osztálytermekbe visszatérő diákok megláthatják a négy iskola előterében a különleges gyűjtőkereteket.

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.