2022. január 25.
//
Pál névnap

Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába

2021. augusztus 12. 16:00
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.

A kivitelezést végző Colas Út Építőipari Zrt. július végén kezdte meg a Veszprémből Márkó és Bánd irányába tartó kerékpárút építését. A régóta várt fejlesztésről a térség országgyűlési képviselője, és az érintett települések polgármesterei számoltak be csütörtök délelőtt a Csatár hegy bekötőútjánál.

A hivatalos közlemény szerint: az "új kerékpárút a Veszprémvölgyi út aszfaltburkolatához csatlakozva indul, és Veszprém-Bánd közigazgatási határáig mintegy 4,5 km hosszú lesz. A nyomvonal a Csatár-hegy tövében, a Séd patak mellett halad majd a meglévő mezőgazdasági úton. A 8-as főút alatti átvezetése a Séd mellett, a meglévő közúti híd alatt történik."

A Márkó (Petőfi utca vége) és Bánd közötti 4,4 kilométeres szakaszt részben vegyes forgalmú útépítéssel, részben pedig útburkolati felfestéssel oldják meg.

A teljes beruházás két projekt, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Összértéke 780 millió (Veszprém 500 millió ft, Márkó-Bánd 280 millió) forint vissza nem térítendő uniós támogatás. A fejlesztés során a betonutak mellett burkolatmegerősítéseket, támfalakat és egy új vasbeton kerethidat is építenek.

Ovádi Péter parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egy nagyon régi igényt elégít ki a kerékpárút megépítése, mely a térségbeli polgármesterek összefogásával valósul meg, és remélhetőleg szorosabb kapcsolatokat eredményez Bánd, Márkó és Veszprém között. Mint mondta, a fejlesztésre a szabadidős kikapcsolódás mellett az autós közlekedés alternatívájaként is tekintenek.

Ovádi Péter parlamenti képviselő.Ovádi Péter parlamenti képviselő.

Bánd polgármestere, Steigervald Zsolt arról beszélt, hogy az új kerékpárút nem csak a településeket, hanem a családokat is összeköti, és a munkába járást is megkönnyíti. A márkói polgármester, Hartmann Antal kiemelte, a nyomvonal Magyarország egyik legszebb természeti tájain vezet majd.

Porga Gyula veszprémi polgármester azt mondta, a városnak ambíciózus tervei vannak a kerékpárutakkal kapcsolatban, hisz kitűzött cél, hogy ne csak a városon belül, hanem kívül is fejlesszék azokat. Mint mondta, szeretnék elérni, hogy minden Veszprémbe tartó autóút mellett alternatívaként egy kerékpárút is megépülne. Nemesvámos, Balatonalmádi és hamarosan Felsőörs iránya már készen van, már csak a Gyulafirátót-Eplény-Zirc irányba tartó szakasz hiányzik -utóbbi műszaki átadását még ebben az évben tervezik.

Porga Gyula és Hartmann Antal polgármester a 2021 augusztus 12-én tartott sajtótájékoztatón.Porga Gyula és Hartmann Antal polgármester a 2021 augusztus 12-én tartott sajtótájékoztatón.

A hivatalos közlemény szerint a mostani bicikliút fejlesztése párhuzamosan és összehangoltan valósul meg Márkó, Bánd és Veszprém között, a kerékpárutat várhatóan 2022 május végén vehetjük birtokba.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Bicajozni jó, Szentgál és Herend között pedig már könnyebb is
Bicajozni jó, Szentgál és Herend között pedig már könnyebb is
A két települést összekötő több mint három kilométeres szakaszon új kerékpáros pihenőket és a nyomvonalat jelző táblákat is átadtak vasárnap.
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Az eredményes közbeszerzést követően a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút egyetlen még kiépítetlen elemének kivitelezőjével, a nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
Álmodozás egy zöldebb Veszprémről…
Álmodozás egy zöldebb Veszprémről…
Előrebocsátom, nem vagyok közlekedésmérnök, de ettől nyilván lehet véleményem arról, amit jónak tartok, miképp az összes többi polgárnak is, persze tudomásul véve, hogy a többség és a szakma együtt dönt. Kinek ne lenne véleménye a veszprémi közlekedésről, parkolási helyzetről, ki ne álmodna a megoldásról? Adamecz Zoltán írása a Vehíren.
ITM: főleg vízpartokon lett jobb biciklizni 2020-ban
ITM: főleg vízpartokon lett jobb biciklizni 2020-ban
Az idén befejeződött kerékpáros fejlesztésekkel teljesen körbekerekezhetővé vált a Tisza-tó, folytatódott a Budapest-Balaton összeköttetés kiépítése és a Balatoni bringakör korszerűsítése - közölte az MTI-vel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden.