Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Szájdoboló fiatalok a Kossuth utcán

2021. augusztus 8. 11:56
Bár elképzelhető, hogy sokaknak csak furcsa hangzású dobszólóra emlékeztetett az a performansz, ami szombat kora este megtöltötte a Kossuth utcán a Hotel mögötti lépcsők környékét, valójában a veszprémi fiatalok tartották az úgynevezett beatbox-versenyüket. A beatboxnak, azaz szájdobolásnak jóval nagyobb kultúrája van bizonyos underground körökben, mint elsőre gondolnánk.

A Veszprémi Diák és Ifjúsági Önkormányzat ötlete volt, hogy a hiphop-kultúra különböző válfajai iránt érdeklődő fiatalokat kicsábítsák a szabadba és egy verseny keretében tartsanak bemutatót az úgynevezett beatboxból, azaz szájdobolásból.

A Kossuth utcán tartott utcai "zenélés" végül nem csak a fiatal generáció tagjait állította meg, amikor mikrofont ragadtak a fellépők és versenyzők, népes közösség táborozott le a padokon, hogy megnézzék/meghallgassák ezt a nem mindennapi előadást.

A beatbox azaz a szájdob, mint a neve is mutatja, egy zenedoboz hangjainak az ember által képzett hangokkal történő utánzását jelenti. Ez a legegyszerűbb és leglátványosabb módja egy rapzenei alap létrehozásának. Ezek közé tartozik a lábdob a pergődob a cintányér és még megannyi különböző hang. Az ütemet, a ritmust és a zenei hangokat a szájjal, ajkakkal, nyelvekkel és hangszálakkal idézik elő.

Története egészen régre nyúlik vissza, elődje még Kínában alakult ki, ami szintén egy vokális dobművészet volt. A ma ismert beatbox az 1970-es évek Amerikájában látott napvilágot. Ezekben az években tombolt a discoláz, valamint a rock 'n' roll, a hiphop még csak feltörekvőben volt, a klubokban csak ritkán szerveztek ilyen koncerteket. Éppen ezért a hiphop kultúra - ezzel egütt a beatbox - az utcán kezdett terjedni, ahol viszont nem álltak rendelkezésre a szükséges hangszerek, dobgépek. Ezek helyettesítésére a szájukkal imitálták a dobok ütemét, hangzását, ami megfelelő alapot kölcsönzött a rappelésnek.

A beatbox a 90-es években új lendületet vett, egyre többen űzték egyre professzionálisabb szinten és még több hangzást leutánozva. Ma a hiphop több ismert és világhírű képviselője is űzi ezt az előadásmódot, amiből szombat este a veszprémiek is kaptak ízelítőt.

Az ötlet a VEDIÖK elnökétől, Kovács Örstől származik, aki mellett Nagy Kristóf - aki az este folyamán szintén megmutatta beatbox tehetségét - segített megszervezni az eseményt. Ők hívták meg az ország több gyakorlott beatboxosát, Choeppy-t, SecRS-t és Eager-t, hogy lássák el a zsűri feladatát, értékeljék a hét veszprémi fiatal teljesítményét, akik jelentkeztek a megmérettetésre.

A veszprémi indulók - név szerint: Blaz, Brenc, Fico, wLDfr, Raptor, Rhast, Celed - között egészen fiatalok is voltak (Raptor egy 14 éves helyi fiú), a győztes végül Celed becenévre hallgató induló lett.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.