Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kerekesszékből a Balaton túlpartjáig

2021. augusztus 6. 13:44
Dacára annak, hogy lábai segítségére nem számíthat, a tizenkét esztendős veszprémi paraúszó, Birnbauer Botond szombaton azért száll a magyar tengerre, hogy átússza azt. Kérdésünkre elmondta, a táv cseppet sem riasztja, attól sokkal jobban tart, hátha lehúzza egy hal.

Az emberek, akikkel összesodor bennünket a sors, egytől egyig kőkemény csatát vívnak. Kik a munkahelyen, kik az élet más területein. Vannak ugyanakkor olyan egyének is, akiknek napról napra önmagukat kell legyőzniük: mentálisan felülemelkedni a fizikális adottságaikon. Közéjük tartozik Boti, a veszprémi paraúszó kisfiú is.

A tizenkét esztendős Birnbauer Botondnak fiatal kora ellenére már temérdek megpróbáltatással kellett szembenéznie, hiszen lábai segítségére nem számíthat. Akaratereje azonban annál nagyobb: versenyszerűen sportol a Veszprémi Úszó Klub (VÚK) színeiben, az úszásból meríti erejét.

Hencsei László tanítványának tavaly már sikerült átúsznia a Balatont, az előttünk álló hétvégén már az egyéni csúcs megjavítása lesz a célja Botondnak. Mindezek apropóján pénteken délelőtt ellátogattunk a gyermek edzésére, hogy megtudhassuk, hogy sikerült a felkészülés a nyíltvízi megmérettetésre.

Az edzőtől megtudhattuk, Boti olyannyira jó formában van, hogy az elmúlt hetek közös úszásai alkalmával hiába próbálta tartani vele az iramot, nem sikerült neki. Pedig Hencsei László egészséges felnőtt férfi, aki nem mellesleg a lábait is tudja használni. Mindez azonban nem számít, ha egy gyermek a paralimpiáról álmodik.

Az elmúlt hónapokban olyasfajta fejlődésen ment keresztül Boti felsőteste, hogy öröm volt látni. Dolgoztunk lelkiismerettel, ez az eredményein is meglátszik, hiszen a versenyszámaiban több mint tíz másodperces javításokat produkált. Ez a tervünk az átúszással kapcsolatban is: ha szombaton a körülmények megfelelőek lesznek, akkor harminc perc körüli javulást remélek Botondtól

– vetített előre Hencsei László. Hogy olvasóink is tisztán lássanak, Birnbauer Botond esetében ez azt jelentené, hogy a végső ideje 120 perc körüli lesz. Ilyen teljesítmény pedig általában olyan egészséges felnőttek tudnak produkálni, akik hetente két-három alkalommal úszni járnak, vagy éppen rendelkeznek sportmúlttal.

Köszönettel tartozunk mind a városi önkormányzat, mind egyesületünk, a Veszprémi Úszó Klub vezetősége felé, hiszen a vírushelyzet ideje alatt is használhattuk a Március 15. utcai sportcsarnok uszodáját. A szívünk mélyén reméljük, hogy szeptembertől a sportuszoda ötven méteres medencéjét is igénybe vehetjük, hiszen az a versenyeinkre való felkészülést nagyban segítené.

Miután Boti is kimászott a medencéből, őt is megszólaltattuk. A paralimpiáról álmodó kisfiú elmondta, nem fél az átláthatatlan víztől és az azzal járó hullámoktól. Nem riad vissza annak ellenére sem, hogy rengeteg ember között fog úszni. Annyit jegyzett meg furfangosan, csupán attól tart picit, hátha lehúzza véletlenül egy hal.

„Anyáéknak üzenem: találkozunk a túlparton!”

– zárta a veszprémi kisfiú. Akire idén novemberben még egy országos bajnokság is vár Hódmezővásárhelyen, ahonnan reményeink szerint aranyérmekkel a nyakában fog hazatérni Botond.


Frissítés:

Örömmel jelentjük: Boti sikeresen átúszta a Balatont! 

A veszprémi paraúszó kisfiúnak 1 óra 50 perc alatt sikerült célba érnie, amely hatalmas egyéni csúcsot jelentett számára (közel negyven percet javított eddigi idején). Szerkesztőségünk szeretettel gratulál a végeredményhez!

Simon Dani
Kovács Bálint
további cikkek
Szavazzon az év sportpillanatára! az év sportpillanata Szavazzon az év sportpillanatára! A veszprémi sportbarátok választhatják ki, hogy mi volt a 2023-as év eddigi legemlékezetesebb sportpillanata. Szavazzon Ön is! 2023. október 10. 9:59 Két számban is országos bajnok lett Birnbauer Botond Birnbauer Botond Két számban is országos bajnok lett Birnbauer Botond A Veszprémi Úszó Klub (VÚK) tizennégy éves versenyzője, Birnbauer Botond 200 méter vegyes- és 100 méter hátúszásban is aranyérmet szerzett az elmúlt hétvégén Sopronban rendezett magyar paraúszó bajnokságon. Hencsei László tanítványa karnyújtásnyira van a válogatott kerettagságtól. 2023. június 7. 11:03 Öt bajnoki címmel, nyolc éremmel tért haza Birnbauer Botond Birnbauer Botond Öt bajnoki címmel, nyolc éremmel tért haza Birnbauer Botond A tizenhárom éves veszprémi paraúszó végigsöpört a mezőnyön a hétvégén Hódmezővásárhelyen rendezett országos bajnokságon. Birnbauer Botond nyolc úszószámban indult, öt bajnoki cím mellett, amelyből az egyiket felnőtt kategóriában szerezte három ezüstéremnek is örvendhetett. 2022. május 16. 10:38 Négy bajnoki címmel térne haza Birnbauer Botond Birnbauer Botond Négy bajnoki címmel térne haza Birnbauer Botond A tizenhárom éves veszprémi paraúszó, Birnbauer Botond lelkiismeretesen készül a jövő hétvégén Hódmezővásárhelyen rendezendő országos bajnokságra. A fiatal tehetség mellett edzőjével, Hencsei Lászlóval is beszélgettünk a kitűzött célokról. 2022. május 5. 12:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.