Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben

2021. augusztus 1. 11:10
Több környező településen is most szombaton tartották meg a hagyományos falunapokat, amelyeket tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni. A kulturális programok mellett a helyi értékek megőrzése és bemutatása volt az egyik kulcsmomentum.

Azok a települések döntöttek jól, akik már a koronavírus-járvány harmadik hullámának idején, tavasszal elkezdték szervezni a nyári falunapjaikat. Ezekben a falvakban most szombaton változatos programokon, közösségben kapcsolódhattak ki a szórakozni vágyók.

Hétvégén a térségben két településen is megszervezték ezeket a falunapokat, Márkón és Kislődön.

Kislődi hangulatKislődi hangulat

A Vezprémhez közelebbi településen, Márkón a helyi kultúrával és értékmegőrzéssel egybekötött programokkal készültek a szervezők, ahol a főzőverseny és focimeccsek mellett a márkói gyermekek és népművészeti egyesületek zenés-táncos előadásai is szórakoztatták a falu közönségét.

Ugyanitt a helyi közösségi épületben több elismerést is átadtak, a Márkóért Érdemreddel két lakost is kitüntettek, Pál Gyulánét és Hartmann Antalnét, akik az évtizedek alatt sokat tettek a helyi értékek megőrzéséért és átaörökítéséért. A díjakat Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Hartmann Antal, polgármester adták át. Utóbbi beszédében kiemelte: az itt élőket a közösen átélt élmények kovácsolják igazi közöséggé, ezért is fontos, hogy a tavaly a járvány miatt elmaradt közösségi rendezvényt idén szép számú érdeklődő előtt meg tudták tartani.

Díjátadó MárkónDíjátadó Márkón

A szombati napon kiegészítő programként kiállítást is szerveztek Márkón a helyi kulturális egyesület együttműködésével a helyi értékeket bemutatva.

Szintén a helyi közösség összekovácsolása és megerősítése volt a cél Kislődön is, ahol ugyancsak szombaton tartották meg a hagyományos falunapot.

Bár a COVID-19 járvány az elmúlt időszakban itt is számos programnak és összejövetelnek parancsolt megálljt, a település fejlődése nem állt le, megújult a helyi óvoda, iskola és több útszakasz is. Többek közt ezt a fejlődési ívet emelte ki Ovádi Péter beszédében, aki Márkó után a kislődiek meghívásának is eleget téve kilátogatott a bakonyi településre.

A képviselő igazi ünnepként utalt a falunapra, ahol a sváb hagyományok ápolása mellett szintén főzőversennyel és gyermekprogramokkal készültek a szervezők.

A hétvégén Veszprémben is volt egy kisebb közösségi összejövetel,  Dózsavárosi Baráti Kör a kistelepülésekhez hasonlóan szintén a gasztronómiát állította középpontba szombaton, ahol az egyesület tagjai és pártolói töltöttek el együtt egy kellemes napot.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.