Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét

2021. július 31. 11:40
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.

A veszprémi Hotel előtti parkolóban táborozott le az az autóbusz, amely csak küllemében tömegközlekedési eszköz, az utasterében a Pálos szerzetesrend történetét bemutató ingyenes kiállítást lehet megtekinteni a következő napokban.

"A szerzetesrendekről sokaknak a zárt közösségek jutnak eszükbe, de valójában a tudás, a szellemiség megőrzése és az értékek átörökítése az, ami jellemzi őket" - fogalmazott Hegedűs Barbara, alpolgármester a vándorkiállítás fogadásán és a kiállítás megnyitóján péntek délután.

Kiemelte, a pálosok az egyetemes egyházi értékek mellett a magyar kultúra örzői is, lévén, hogy a rendet egykor Boldog Özséb, magyar kanonok alapította, így közös történelmünk részét képezik.

Az ő történetüket bemutató kiállítás a szerzetesrend innovatív, XXI. századi nyitottságából jött létre, amely egy autóbusz formájában járja a magyar településeket, hogy minél többen megismerjék történetüket, életfelfogásukat.

Ennek a roadshow-nak a mostani állomása Veszprém, ahol a megnyitón Szabó János, a Veszprémi Érsekség gazdasági helynöke köszöntötte a Pálos rendet és a kiállításmegnyitóra összegyűlteket. Beszédében kiemelte, nagy öröm, hogy a Pálos rend - ha rövid időre is - ismét megvetette a lábát Veszprémben. Utalva ezzel arra, hogy a középkorban Kapolcs közelében kolostort és kisebb templomot is fenntartottak a szerzetesek, ez a török vész során elpusztult, köveit pedig más építkezéseken használták fel. A kolostor romjai viszont a mai napig megtalálhatóak a Veszprémhez közeli erdős részen, emlékeztetve a pálosok egykori jelenlétére a környéken.

A pálosok kolostorának romjai Pula közelébenA pálosok kolostorának romjai Pula közelében

A szerzetesrend részéről Puskás Antal, tartományfőnök mondott köszöntőt. Ő az egyház és az innováció kapcsolatára hívta fel a figyelmet Szent Maximilian Kolbe példájával, aki a XX. század első felében élő ferences szerzetes volt. Ő honosította meg a kolostorában a modern technológiát, többek közt rádióműsort készített, hogy Isten üzenete még több emberhez eljusson.

Ezt az innovatív gondolkodásmódot igyekeznek most a pálosok is képviselni a vándorkiállítás által, ami egészen augusztus 6-ig lesz megtekinthető Veszprémben a Hotel előtti parkolóban, hétköznapokon 10:00-18:00, hétvégén pedig 10:00-16:00 között. A kiállítás ingyenesen látogatható és audio-formátumó tárlatvezetés is kérhető hozzá.

A veszprémi állapomás után pedig a busz továbbindul Biatorbágyba, majd Erdélybe.

A kiállításmegnyitó kulturális értékét Zsilinszky Cecília énekkel és Ányos Pál versének elszavalásával emelte.

A pálos rend magyar alapítású férfi remete szerzetesrend amely a mai napig működik. Hivatalos neve: Szent Pál első remete szerzeteseinek rendje. A rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította, amikor 1250-ben egyesítette a Patacs-hegyi és a pilisi remetéket. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, a magyar tartomány székhelye pedig Pécsen. Magyar pálos közösségek vannak Budapesten, Márianosztrán és Petőfiszálláson is, de a középkorban Veszprém térségében is aktívan működtek.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Náci haláltáborban készült hegedűt mutattak be Veszprémben Náci haláltáborban készült hegedűt mutattak be Veszprémben Az emberi lélek építését, gazdagítását szolgálja a hegedűkészítés mestersége – fogalmazott Dékány Sixtus OCist. emeritus apát, a Veszprémi Főegyházmegye oktatási vezetője a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján, amelynek a Veszprémi Főegyházmegye, pontosabban az impozáns Érseki Palota adott otthont. 2023. október 22. 14:19 A kultúrán keresztül hirdetik az örömhírt A kultúrán keresztül hirdetik az örömhírt Az Ars Sacra célja, hogy népszerűsítse Európa hagyományos keresztény kultúráját és lehetőséget teremtsen az embereknek a szakrális művészetekhez való kapcsolódásra. A rendezvény 2023-as mottója: „Keresd a békét!” (Zsoltárok 34:15).   2023. szeptember 5. 12:35 Éneklés és imádság – együtt közösségben Éneklés és imádság – együtt közösségben A Veszprémi Főegyházmegye 2023. szeptember 28. és október 1. között rendezi meg, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, az idei év egyik kiemelkedő és különleges programját, a Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozót a Pueri Cantores jegyében.   2023. szeptember 1. 14:40 Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók Veszprémi Érsekség Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók Koppány vezér legyőzése és a keresztény magyar állam születése, Szent Imre herceg fogadalma, a koronázási palást készítése, Gizella királyné ereklyéje – államalapításunk meghatározó mozzanatai, valamint a hozzájuk kapcsolódó történelmi emlékek mind-mind Veszprémhez, az első keresztény magyar püspöki székhelyhez köthetők. A megújuló veszprémi várnegyedben szinte mindenütt az államalapítóhoz és családjához kapcsolódó építészeti és kultúrtörténeti emlékekre bukkanhatunk – ezeket augusztus második felétől a Work in Progress 2023 programsorozat keretein belül új, vezetett tematikus séták során járhatják majd be az érdeklődők. 2023. augusztus 17. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.