Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szorongás és túlzott elvárások: amiket inkább ne pakolj be a bőröndbe nyaraláskor

2021. augusztus 4. 12:15
Él a fejünkben egy tökéletes kép a nyaralásról: minden nagyszerű, az évünk legjobb pillanatait éljük meg, és mire hazaérünk, teljesen feltöltődünk. Aztán ott a valóság, amelyben sokszor szorongunk, mert nem alakul minden a tervek szerint, az elvárások miatt lemaradunk az igazi élményekről és fáradtabbak vagyunk, mint indulás előtt.

Pedig némi átprogramozással elkerülhető lenne mindez. Kezdésként azzal, hogy többé nem gondoljuk úgy, hogy egy vakáción mindennek hibátlannak kell lennie, az összes élményünket ilyenkor kell megszereznünk, és kötelező kicsattanóan vidámnak lennünk már attól, hogy egy homokos tengerparton heverünk. A nyaralás is az élet része, ugyanúgy csúszhatnak be bakik, és a személyiségünket meg a problémáinkat sem hagyjuk itthon.

Sokat közülük ugyanakkor megszüntethetünk, még a mostani vírusos időszakban is, amikor a sok bizonytalanság, a folyamatosan változó szabályok miatt eleve szorongunk. S ami viszont a másik oldalon még inkább rápakol az elvárásainkra: már igazán vágyunk egy csodás élményre, ami végre kiegyenlíti a mérleget a sok negatívum után. És ami munícióként szolgálhat az ősszel is, hiszen a romló adatok és a negatív jövőképek miatt egyre erősödik bennünk az érzés, hogy aki a nyáron lemarad, az tényleg kimarad.

De mit is tehetünk, ha szeretnénk mégiscsak kiélvezni a nyaralást, felesleges aggodalmak és bosszankodások nélkül?

Kép: Leah Kelley on PexelsKép: Leah Kelley on Pexels

Rácsok helyett irányadó keretek

Kutatók szerint általában azok a nyaralások töltenek el bennünket elégedettséggel, amelyeket előre megtervezünk és időben lemenedzselünk: lefoglaljuk a szállást, megvesszük a repjegyet, utánanézünk az útvonalnak, a közlekedésnek, a különböző programlehetőségeknek. A tervezés fontos, hiszen ez a kulcsa, hogy nyugodtan tudjunk útnak indulni, ugyanakkor a túltervezés csapdájába sem szabad esni. Persze vannak, akiket az elégít ki, ha komplett Excel táblákat raknak össze a látnivalókkal és a napi programokkal, de többnyire teljesen felesleges mindenre kiterjedő, tűpontos menetrendeket kialakítani.

Legyenek meg az alapok, de a keretek között hagyjunk teret a spontaneitásnak. Nem fog összeomlani a világ, ha nem pipálunk ki mindent a listánkról, ha viszont folyamatosan azon jár az agyunk, mit nézhetnénk még meg, elfelejtjük a jelent élvezni és hazaérkezéskor döbbenünk rá, hogy ott voltunk valahol, de nincsenek is róla igazi emlékeink.

Utazás korona idején

A járvány idején az előrelátó tervezés most különösen fontos, hiszen napról napra változnak a beutazási feltételek, így érdemes minden helyzetre felkészülni. Első szabály, hogy mielőtt bármit is lefoglalnánk, alaposan böngésszük át az úti célunkra vonatkozó tudnivalókat a Konzuli Szolgálat honlapján, ahol folyamatosan naprakész információkkal látnak el bennünket arról, hogy be lehet-e utazni adott országba, kell-e ehhez teszt vagy oltás, milyen típusú oltásokat fogadnak el, illetve az ott tartózkodás alatt milyen szabályok vonatkoznak ránk (pl. maszkviselés). Ha ezeket tudjuk vállalni, csakis ezután foglaljunk repjegyet. Célszerű egyébként vagy nagyon olcsó jegyet vagy módosíthatót venni, ha mégis meghiúsulna valamilyen okból a nyaralás, akkor se bukjunk (nagyot). Jelenleg potom pénzekért lehet repülni több klasszikus nyaralós desztinációra is, ez azonban még megtévesztő lehet, mert a szállások ára sok helyen viszont az egekben jár, akárcsak az autóbérlésé – ha egyáltalán akad még szabad autó. Mielőtt tehát foglalunk, ezeket is vegyük figyelembe, illetve tájékozódjunk arról, hogy a légitársaság és a szállásunk mit kér a beutazáshoz, nehogy a helyszínen érjen kellemetlen meglepetés. A repülő társaságok általában a fogadó ország szabályaihoz igazodnak abban, hogy kit engednek fel a repülőre, a szállásoknál viszont lehet eltérés attól függetlenül, hogy mondjuk a beutazáshoz nem kér oltást/tesztet az ország. Arany szabály továbbá itt is, hogy ingyenesen lemondható szállást foglaljunk. Ha pedig mindennel megvagyunk, ne felejtsük el a koronavírus megbetegedésre vonatkozó utasbiztosítást sem: a legtöbb biztosító hajlandó fizetni, ha a nyaralás alatt kapnánk el a vírust és szorulnánk orvosi kezelésre, de csak abban az esetben, ha az utazás megkezdése előtt a célállomás nem szerepelt az utazásra nem javasolt térségek listáján, amiről szintén a Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódhatunk.

Kép: Ketut Subiyanto on PexelsKép: Ketut Subiyanto on Pexels

Spontánnak lenni, hézagokat hagyni a menetrendben azért is jó, mert az élet és a nyaralás legjobb pillanatai is általában akkor történnek, amikor hagyjuk magunkat egy kicsit sodródni az árral. A legtöbben blogok, Instagram bejegyzések alapján utazunk, azt akarjuk látni, amit más is látott, így viszont némileg le is lőjük a poént: amikor végül megérkezünk a Colosseumhoz/a Park Güellbe/az Isztriára, sokszor elmarad a WOW élmény, mert már 25 szögből láttuk az interneten, tökéletesre polírozott keretek között. Valami, ami viszont váratlan és nem kapcsolódnak hozzá elvárások, sokkal nagyobb élményt jelenthet, mint olyasmit látni, ami régóta a fejünkben létezett.

Megérkezni a nyaralásba

A vakáció elsődleges célja, hogy az ember feltöltődjön, akár azáltal, hogy órákon keresztül heverészik a vízparton, akár azzal, hogy az álmait követve világot lát. Sokan ilyenkor próbáljuk visszaszerezni az egész éves munka és rohanás közben elveszített életerőnket, ami plusz elvárást és terhet róhat ránk, csakhogy attól, mert elmegyünk nyaralni, még nem fog azonnal bekapcsolódni bennünk a vakáció üzemmód.

Ahogy a nyaralás után szükségünk van még némi időre, hogy visszatérjünk a hétköznapi életünkhöz, úgy előtte is adjunk magunknak lehetőséget arra, hogy lélekben is megérkezzünk a nyaralásba. Ha tehetjük, az elutazás előtt már vegyünk ki egy-két nap szabadságot: így biztosan lesz időnk mindent nyugodtan bepakolni és nem fogunk azon aggódni, mit felejtettünk otthon. Ugyanez a visszaútra is igaz, adjunk még magunknak egy pihenőnapot, hogy a vakáció utolsó pillanatai is teljesek lehessenek és ne azon kattogjon az agyunk, hogy másnap már dolgozni kell.

Kép: Swell on UnsplashKép: Swell on Unsplash

A lelassulást, a kikapcsolódást segítheti egyébként az is, ha legalább részben természetközeli pihenőhelyet választunk, hiszen a természet önmagában stresszoldó.

És az se bűn, ha a nyaralás programjába beiktatunk olyasvalamit is, amivel a hétköznapokban szoktunk ellazulni: ha például ez az olvasás, nyugodtan vigyük magunkkal a kedvenc darabjainkat, még ha elsőre csatát is kell vívni a lelkünkben, hogy olyasmire „fecséreljük” az időt a nyaralás alatt, amit hétköznap is megtehetnénk, ahelyett, hogy a helyi látnivalókat vennénk sorra. Ki mondta, hogy a nyaralás minden pillanatának új élmények befogadásáról kell szólnia? Lehet az olyasmi is, amit szeretünk, csak éppen most más környezetben tesszük. Végül is, utólag lehet izgalmasabb lesz, ha elmondhatjuk, hogy a helyiekkel együtt olvastunk a Vondelparkban heverészve Amszterdamban vagy moziba mentünk Rómában, minthogy mi is bedobtunk egy érmét a Trevi-kútba.

Nem a kép, az emlék a lényeg

Bár azt mindenki elmondja, hogy nyaraláskor kapcsoljuk ki a telefonunk munkahelyi értesítéseit vagy akár a híreket is, arról sokkal kevesebb szó esik, hogy más téren is tarthatunk digitális detoxot.

Kép: Jaxson Bryden on PexelsKép: Jaxson Bryden on Pexels

A csodás tájak, épületek, mennyei ételek láttán könnyen elkaphat minket a hév, hogy mindent megörökítsünk. Ennek szellemében aztán több száz fényképet készítünk, keressük a tökéletes beállítást, de már mikor hazaérünk, akkor is jobbára csak átpörgetjük őket, s néha még meg is állapítjuk, hogy nem is lettek olyan jók, vagy rájuk nézve igazából nem sok mindent érzünk. Szóval a következő alkalommal, amikor le akarnánk fotózni mindent is, álljunk meg egy pillanatra, és csak élvezzük a pillanatot, szívjuk be az atmoszférát, nézelődjük ki magunkat, és ha tényleg akkora élményben van részünk, akkor vegyük elő a fényképezőt. Mert így nemcsak képeink lesznek, de igazi emlékeink is.

Vagy az sem elavult gondolat ám, ha képeslapot veszünk: ráírhatjuk az adott nap élményeit, amit otthon sokkal izgalmasabb lesz újra elolvasni.

Végül pedig ne stresszeljünk azon, hogy mi történhet és mi nem sült el úgy, ahogy akartuk. Murphy törvénykönyve szerint, ami el tud romlani, az el is romlik. De a legjobb sztorik gyakran épp a bakikból kerekednek.

Nyitókép: Anete Lusina on Unsplash

Bertalan Melinda
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.