Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

3 tipp a kölyökcicák etetéséhez

2021. július 26. 9:07

Egy apró, izgő-mozgó, játékos kismacska láttán minden állatbarát szinte elolvad, és mivel évről évre egyre több a felesleges szaporulat, ezért gazdira váró cicákból bizony nincs hiány. Ha a te családod is nemrég gyarapodott egy apró szőrgombóccal, akkor tarts velünk, mert adunk néhány hasznos tippet kedvenced etetéséhez!

Mit egyen a cica?

Régebben, faluhelyen szokás volt a kismacskákat tehéntejbe áztatott kiflivel, párizsival, nyers májjal vagy egyéb házi koszttal etetni. A mai tudatos gazdik azonban már tisztában vannak vele, hogy ezek cseppet sem megfelelő táplálékok kedvenceik számára. 

A macskáknak - életkortól függetlenül - teljes értékű eledelre van szükségük, mely tartalmaz minden fontos tápanyagot, amire a szervezetüknek szüksége van. Persze a felnőtt és kölyök macskák tápanyagigénye nagyban eltér, tehát az eledelt is eszerint kell megválasztani.

Akár a konzervet, akár a száraztápot részesíted előnyben, mindig olyat válassz, ami kifejezetten kiscicák számára készült. Keresd a csomagoláson a “Junior” vagy “Kitten” feliratot! Mindemellett a táp összetételére is ügyelj, hogy lehetőleg ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, hanem értékes, állati fehérjeforrásokból, vitaminokból és ásványi anyagokból álljon. Nézz körül a Petguru macskaeledel kínálatában!

Hányszor etesd egy nap?

Míg a felnőtt macskákat napi két, addig a kölyköket három alkalommal célszerű etetni. Az adagolást általában a gyártók is feltüntetik a táp csomagolásán, de mivel minden cica más és más, ezért neked kell kitapasztalni, hogy mekkora az étvágya.

A napi mennyiséget oszd el három egyenlő részre, és reggel, délben, este tegyél ki egy-egy adagot a cica elé. A száraztápot nyugodtan ott hagyhatod, majd eszik belőle, amikor megéhezik. Ellenben a konzervvel nem árt vigyázni, mert gyorsabban romlik, pláne a nyári melegben. Ebből mindig csak annyit rakj a cica táljába, amennyit egy étkezéssel elfogyaszt. Evés után pedig ajánlott elmosni a cicatálat, hiszen a macskák hírhedten kényes állatok hírében állnak. Így könnyen lehet, hogy a következő adag ételt az előzőleg ottmaradt maradék miatt nem fogják elfogyasztani.

Ahogy a macska cseperedik, a táp mennyiségét is lassan növeld, de figyelj arra, hogy ne etesd túl, mert akkor könnyen elhízik. Az egyéni adottságokat itt is figyelembe kell venni. Az aktívabb macsekoknak az egész napi mozgás miatt több energiára van szüksége, mint azoknak, akik egy kicsi lustábbak. 

Ha a cica elérte az egyéves kort, akkor át lehet állni a felnőtt eledelre, és a napi kétszeri etetésre. 

Mi a teendő a nagyon fiatal cicák esetében?

A kiscicák körülbelül négyhetes korukig csak anyatejjel táplálkoznak, ezután indul az elválasztási folyamat és szoknak át folyamatosan a szilárd táplálékra. Ideális esetben ebben az anyjuk segít nekik, de ha úgy adódik, hogy egy árva macskabébi pótmamája leszel, akkor a te feladatod lesz.

Ebben az esetben konzultálj egy állatorvossal, hiszen az ilyen pici macskáknak speciális tápszerre van szükségük. Ezenfelül gondoskodni kell az állandó hőmérsékletről, és segíteni kell nekik az ürítésben is. 

Ha viszont megfogadod a doki tanácsait, akkor a későbbiekben egy egészséges és hálás felnőtt cica gazdija leszel. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.