2021. szeptember 27.
//
Adalbert névnap

Papírról a kijelzőre – mindent a kézírás digitalizálásáról

2021. július 26. 8:58

Gyakran van alkalmunk gépírásra, de van olyan is, aki ragaszkodik a kézzel írt jegyzetekhez. Az biztos, hogy mindannyiunknak szüksége volt már a kézírás digitalizálására. Most mindent megtudhatsz az ehhez szükséges eszközökről és az intelligens szófelismerésről, vagyis az IWR-ről.

Az első lépések

A kézírás digitalizálásához először az eredeti szöveg beolvasására van szükség. Kezdetben ez az optikai karakterfelismerés, azaz az OCR révén történt. Ezt leginkább irodákban vagy archívumokkal foglalkozó helyeken használják nyomtatott szövegek esetében.

Az intelligens szófelismerés, vagyis az IWR sokkal inkább alkalmas a kézírással készült dokumentumok beolvasására, mint például a kézzel kitöltött űrlapok.

Mindent az intelligens szófelismerésről

Az IWR a szavakat és sorokat egyben olvassa be. A beolvasott szöveg feldolgozása egy nagyszámú minta alapján, megtanult képlet használatával történik. A tanultak alapján a program képes a különböző betűtípusok felismerésére. A digitális átalakítás a beolvasott szavak osztályozásából, értelmezéséből és ezek végleges, szöveg formájában való feldolgozásából áll. 

Ez a technológia a modern találmányok elterjedésének köszönhető. A beolvasásra már rég nem csak a jól ismert szkennereket használhatjuk. Elérhetőek a kézi szkennerek is, melyek a beépített alkalmazással sorról sorra olvassák be a szöveget. Ezek leginkább nyomtatott szöveghez alkalmasak. Minél jobb minőségű a nyomtatás, annál jobb lehet a beolvasás is. A jó nyomtatáshoz pedig minőségi nyomtató festék szükséges, amit elérhetsz a TonerPartners.hu kínálatában minden típusú nyomtatóhoz.

A legmodernebb technika pedig nyilvánvalóan az okostelefon. A mobilitás és gyorsaság megtestesítője, amit könnyedén használhatunk munkahelyünkön vagy iskolánkban leírt jegyzeteink digitalizálásához. Mindehhez csak egy előre telepített applikáció szükséges a telefonunkra.

A legjobb alkalmazások a kézírás digitalizációjához

Mindegyik erre szolgáló alkalmazás alapfeltétele a minőségi beolvasás. Lehetőség szerint használjunk legalább 600 DPI felbontású szkennert. A legtöbb ingyenes applikáció esetében jó, ha felkészülünk arra, hogy a beolvasott szöveget le kell ellenőriznünk. Gyakoriak az olvasási hibák például az ékezetes betűk konvertálása során. Magyar nyelven ez különösen fontos tényező és figyelmet kell fordítanunk rá.

A Microsoft OneNote használható Windows-t futtató számítógépen, illetve iOS és Android alapú okostelefonon is. Használata egyszerű, a beolvasott szöveget képként kell beillesztenünk, majd jobb gombbal kiválasztjuk a „Szöveg másolása képből” opciót. A OneNote előnye, hogy támogatja az ékezetes betűket.

A legnépszerűbb kézírást feldolgozó alkalmazás a Pen to Print szintén elérhető iOS és Android telefonokra is. Alapverziója ingyenesen elérhető. Fizetős, fejlettebb verziója felajánlja a többféle formátumban való mentés és a felhőben való tárolás lehetőségét is. Rossz hír, hogy nehezen kezeli a magyar nyelvet, de a hibák könnyen szerkeszthetők.
 

vehir.hu

További cikkek

A fogturizmus elterjedése
A fogturizmus elterjedése
Így indítsd el gyorsítósávon a vállalkozásodat
Így indítsd el gyorsítósávon a vállalkozásodat
Összezárt a marketingszakma és tudásmegosztással támad a járványhelyzet után
Összezárt a marketingszakma és tudásmegosztással támad a járványhelyzet után
Hatalmas érdeklődés övezte a hosszú idő után első személyes találkozást jelentő Marketing Summit Hungary konferenciát. Az eseményen átadták a szakma által megszavazott 50 legsikeresebb marketing és kommunikációs döntéshozónak szóló elismeréseket is. A Balogh László államtitkár pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár által megnyitott eseményen 40 szakmai előadó osztotta meg tapasztalatai és gondolatait a marketing szakma és a KKV szektor üzleti és gazdasági döntéshozóival.
A csillagjegyed elárulja, hogyan bánsz a pénzzel!
A csillagjegyed elárulja, hogyan bánsz a pénzzel!
A veszprémi Plazma Center gondoskodik a hasznos én-időről
A veszprémi Plazma Center gondoskodik a hasznos én-időről
A veszprémi Plazma Center nem csak a fizikai egészség terén vállal szerepet, hanem igyekszik a mentális egészség erősítésében is segíteni. Ezen a héten az "Éljen az én-idő!" elnevezésű tematikus napjukon Suri Irén, pszichológus adott tanácsokat, hogyan lehet könnyebben átvészelni a szürke őszi hónapokat, valamint, hogy hogyan tud segíteni ebben a Plazma Center. Videónkban mutatjuk a praktikákat.