Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Munkacsoport felállítását sürgeti Gerstmár a lakosságszám csökkenése miatt

2021. július 23. 13:42
Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő péntek délelőtt beszélt arról, hogy munkacsoport vagy ideiglenes bizottság felállítását sürgeti annak kivizsgálására, hogyan lehetne megállítani a lakosságszám csökkenését Veszprémben.

2014-ben a választópolgárok névjegyzékében még 47 653 fő szerepelt Veszprémben, azaz ennyi felnőtt veszprémi polgárt tartottak nyilván. Ez a szám 2019-re 45 601 főre csökkent, vagyis jelentősen fogyott a választókorú népesség a városban, világított rá az alapvető problémára Gerstmár Ferenc péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyen javaslatot is tett ennek orvoslására.

A zöld párt önkormányzati képviselője elmondta, korábban már intézett kérdést a polgármester felé arra vonatkozóan, hogy a fogyás életkor, iskolai végzettség, vagy egyéb mutatók alapján milyen jellemzőket mutat.

Akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy ilyen részletes kimutatása nincs a városnak, csupán a globális számokat ismerik.

Akkor Porga Gyula hozzátette, jól tudják, hogy egy fiatal felnőtt számára, aki a középiskolából kilépve elkezdi az egyetemi tanulmányait egy nagyvárosban, a diploma megszerzése után is annak nyüzsgő miliője lehet vonzó. Ezzel az adottsággal Veszprém eddig nehezen tudta felvenni a versenyt.

Ezen vélhetően az Európa Kulturális Főváros 2023 Program pozitív irányba fog majd változtatni, viszont Gerstmár szerint ennél mélyebben kell keresni a megoldást.

Főleg azért, tette hozzá a sajtótájékoztatón, mert a pandémia idején tovább nőtt a kiköltözők száma, egészen pontosan 705 főt számláltak Veszprémben.

Ezzel párhuzamosan a környező települések népessége nő, azaz látszik, hogy az emberek nem a térséget, csupán a várost hagyják el. A népesség.com adatai szerint főleg Márkó, Nemesvámos és Lókút gyarapodott.

A jelenségről egyébként mi is írtunk még a koronavírus-járvány előtt, azt a cikket itt tudják elolvasni.

Gerstmár Ferenc szerint a közgyűlésnek érdemben kell foglalkoznia a témával, sőt ennek kell lennie a kulcskérdésnek szerinte a 2022. március 31-ig esedékes gazdasági program felülvizsgálatának.

Annak érdekében, hogy a gazdasági programba releváns elemek kerülhessenek be a lakosságszám alakulásával kapcsolatos tennivalókról, Gerstmár javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy a kérdés megvizsgálására ideiglenes bizottságot, vagy munkacsoportot hozzanak létre.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.