Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pro Meritis díjat vehetett át Rybár Olivér

2021. július 24. 11:05
Az elismerést péntek délután adta át Porga Gyula polgármester a Laczkó Dezső Múzeumnál.

Rybár Olivér több, mint egy évtizede jelentős kutató és publikációs tevékenységet végez Veszprém város szülötte, Cholnoky Jenő földrajzprofesszor életműve  feltárása és méltó bemutatása érdekében. Tevékenysége jelentős mértékben gyarapítja kulturális kincseinket. A geográfia tudománytörténeti kérdéseivel  Puskás János szombathelyi főiskolai tanár ösztönzésére és támogatásával  már diákkorában  igen intenzíven foglalkozott, s társai közül kitűnt  lelkesedésével, akadályokat nem ismerő szorgalmával és céltudatosságával. Számos színvonalas szakmai előadást tartott különböző tudományos intézményekben, többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, országos  konferenciákon és közművelődési fórumokon.

Az oktatás és nevelésügy  nagy nyeresége, hogy tudását tanárként, iskolában, gyerekek között is kamatoztathatja, s eredményesen  motiválhatja őket a természet és a hazai tájak önzetlen, áldozatokat is vállaló  szeretetére. Elhivatottsága, kitartása és szorgalmas munkája   gyümölcseként értekezésekben, ismeretterjesztő cikkekben adhatta közre eredményeit, melyek méltó megbecsülést szereztek Veszprém városának és a geográfiának egyaránt.

Rybár Olivér sokat tett a Cholnoky-emlékhelyek megismertetése terén is.  Fontos kezdeményező  szerepet vállalt, valamint állhatatos  szervezőmunkát végzett a veszprémi Cholnoky szobor – Balás Éva alkotása – elkészítése és felállítása érdekében. A Cholnoky-család történetéről  a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának elnyerésével könyvet írt, melynek megjelentetése fontos, eddig feltáratlan adatokat és összefüggéseket tárhat a nyilvánosság elé. Rybár Olivér több, mint egy évtizede sokrétű és kölcsönösen  eredményes  munkakapcsolatban áll a Magyar Földrajzi Múzeummal. Együttműködésük során mindig tanúbizonyságot adott  szakmaszeretetéről, a Cholnoky téma iránti őszinte, lankadatlan  érdeklődéséről, segítőkészségéről és cselekvésorientált  elhivatottságáról.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.