Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C

Pro Meritis díjat vehetett át Rybár Olivér

2021. július 24. 11:05
Az elismerést péntek délután adta át Porga Gyula polgármester a Laczkó Dezső Múzeumnál.

Rybár Olivér több, mint egy évtizede jelentős kutató és publikációs tevékenységet végez Veszprém város szülötte, Cholnoky Jenő földrajzprofesszor életműve  feltárása és méltó bemutatása érdekében. Tevékenysége jelentős mértékben gyarapítja kulturális kincseinket. A geográfia tudománytörténeti kérdéseivel  Puskás János szombathelyi főiskolai tanár ösztönzésére és támogatásával  már diákkorában  igen intenzíven foglalkozott, s társai közül kitűnt  lelkesedésével, akadályokat nem ismerő szorgalmával és céltudatosságával. Számos színvonalas szakmai előadást tartott különböző tudományos intézményekben, többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, országos  konferenciákon és közművelődési fórumokon.

Az oktatás és nevelésügy  nagy nyeresége, hogy tudását tanárként, iskolában, gyerekek között is kamatoztathatja, s eredményesen  motiválhatja őket a természet és a hazai tájak önzetlen, áldozatokat is vállaló  szeretetére. Elhivatottsága, kitartása és szorgalmas munkája   gyümölcseként értekezésekben, ismeretterjesztő cikkekben adhatta közre eredményeit, melyek méltó megbecsülést szereztek Veszprém városának és a geográfiának egyaránt.

Rybár Olivér sokat tett a Cholnoky-emlékhelyek megismertetése terén is.  Fontos kezdeményező  szerepet vállalt, valamint állhatatos  szervezőmunkát végzett a veszprémi Cholnoky szobor – Balás Éva alkotása – elkészítése és felállítása érdekében. A Cholnoky-család történetéről  a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának elnyerésével könyvet írt, melynek megjelentetése fontos, eddig feltáratlan adatokat és összefüggéseket tárhat a nyilvánosság elé. Rybár Olivér több, mint egy évtizede sokrétű és kölcsönösen  eredményes  munkakapcsolatban áll a Magyar Földrajzi Múzeummal. Együttműködésük során mindig tanúbizonyságot adott  szakmaszeretetéről, a Cholnoky téma iránti őszinte, lankadatlan  érdeklődéséről, segítőkészségéről és cselekvésorientált  elhivatottságáról.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. ma 15:43 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. ma 11:49 Karikó Katalin diákévei a Lovassyban Karikó Katalin diákévei a Lovassyban A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban. ma 15:35 Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt - közölte a szövetség társelnöke hétfőn. tegnap 13:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.