Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Nazca-vonalak a Balatonon

2021. július 24. 21:40
A Balaton sok rejtélyes elmélet középpontjában áll. Tihany a déli-part része volt? Vagy egy különálló sziget? Hol van a régi halászok által lakott sziget? A ’80-as években mégis egy másik elmélet kavarta meg az állóvizet.

Zelkó Zoltán térképész Peruban végzett világhírű kutatásokat a Nazca-vonalrendszerről. Az általa kidolgozott elmélet alapján a vonalak és alakzatok az inkák előtti civilizáció térképei, amik a „távközlés” korai formájának tekinthetőek. A közösségek füsttel és tűzzel kommunikáltak egymással és ehhez szükség volt egy pontos hálózatra. Az alakzatok és vonalak ezt a funkciót látták el. Amint visszatért Zelkó Magyarországra rögtön alkalmazta elméletét a Balaton környékén is.

Itthon szembetűnő volt számára a tó menti templomok szabályos elrendeződése. Ezt a rómaiaknak tulajdonította, akik pontos út-, alagút- és vízvezeték-hálózattal rendelkeztek. Igazodási pontokként a településekre épített tornyok szolgáltak. Zelkó úgy vélte, hogy Szent István uralkodása alatt templomokat építettek helyükre. Így Badacsony és Veszprém között egy nyílegyenes vonalat tudunk húzni, ahol Kékkút, Köveskál, Monoszló, Balatoncsicsó, Árokfő, Szentjakabfa, Óbudavár, Mencshely, Barnag, Tótvázsony templomai sorakoznak. Zelkó ezen a vonalon kívül több irányba is felfedezett összefüggéseket és ezáltal egy bonyolult térképet hozott létre.

Zelkó Zoltán térképe a balatoni vonalakról (forrás: toretro.h)Zelkó Zoltán térképe a balatoni vonalakról (forrás: toretro.h)

Az északi és déli parton lévő templomokat összekötve a Balaton közepén egy pontban futnak össze. Hogy ez véletlen lenne? Nem valószínű. Zelkó Zoltán elmélete szerint a metszéspontban egy sziget lehetett, ami mára 7-8 méterrel a felszín alá süllyedhetett. A mesterséges sziget nemcsak a vonalak metszéspontja, hanem a tó geometriai középpontja is. A mai Balatonszemes vonalában lehetett, ahol a műholdas felvételeken is egy sötétebb folt látható. Zelkó Zoltán feltételezése szerint így kötötték össze az északi és déli part kommunikációját. Olyan messze vannak egymástól, hogy a hajózás helyett ezt a megoldást találták a rómaiak. Az elméletet igazolja, hogy a Balatonnak ezen pontjáról szabad szemmel több templomtornyot is láthatunk.

A Balatont övező legendák közül nem egyértelmű, hogy melyik kitaláció és melyiknek van valóságalapjaA Balatont övező legendák közül nem egyértelmű, hogy melyik kitaláció és melyiknek van valóságalapja

Zelkó tovább vizsgálódott a Balaton-felvidéken és így bukkant rá az általa Kőasztalként nevezett építményre. A szentbékaállai kő-tengerben álló, fordított piramisra emlékeztető, 50 méter átmérőjű lap, amiről szerinte ordít, hogy ember hozta létre. Az ágai a négy égtáj felé mutatnak, ami Zelkó feltételezési szerint fix pontként szolgált a hálózat fenntartásában.

Az elmélet igencsak újszerűnek számított és felborzolta a kedélyeket. Nem fogadták el soha, de nem is cáfolták meg állítását. A sziget feltárására a mai napig nem került sor, hiszen a Balaton vize iszapos és zavaros, ami megnehezíti a kutatásokat. A tudományos világ Zelkó Zoltán ellen foglalt állást, aki többet nem is nyilatkozott a témában.

 

Furcsa egybeesések és mértani alakzatok kontinenseken átívelően a nagyvilágból

A Nazca-vonalak a perui Pampas de Jumana fennsíkon találhatóak. Gigantikus mértani alakzatok, amik állatfigurákat ábrázolnak nyílegyenes vonalakkal. Jellegzetességük, hogy ezek a rajzok csak a levegőből láthatóak. Rejtélyes, hogy ezek, hogyan alakulhattak ki, akkor, amikor nem volt lehetőség az égi feltérképezéshez. Két nagy kategóriába sorolhatóak: vonalak és alakzatok. Az alakzatok párokba rendeződnek, a vonalak pedig egész terjedelmükben nyílegyenesek. Feltételezések alapján a nazca indiánok készítették őket, mások azt állítják, hogy keletkezésük sokkal korábbra datálható.

Egy jellegzetes ábra a Nazca-vonalak között (fotó: mult-kor.hu)Egy jellegzetes ábra a Nazca-vonalak között (fotó: mult-kor.hu)

Tudósok szerint a Földön létezik egy mágneses mező, ami hosszan húzódó erővonalakba rendeződik, természetesen igazodva a geológiai adottságokhoz, ezeket Szent György-vonalaknak vagy sárkányvonalaknak nevezik. Ez azt jelenti, hogy mágneses energianyalábok szelik át a bolygó egészét. Ahol ezek a vonalak keresztezik egymást energetikai csomópontok jöttek létre. Az Egyház tudatosan vagy talán véletlenül, de a templomokat, kolostorokat pont az ilyen energiadús helyekre építették. Magyarországon kiemelten sok ilyen kereszteződés van, különösen sok a Balaton-felvidéken erős a pozitív sugárzás.

Hasonló vonalra figyeltek fel Írország és Izrael között. A két ország egymástól igencsak távol esik, mégis van valami közös bennük. Ha a Skellig Michael nevű lakatlan szigetre tesszük a vonalzónkat és húzunk egy vonalat az izraeli Kármel-hegyi kolostorig, akkor 5 darab, szintén Szent Mihály templom sorakozik fel az egyenesen. Egy angol, egy francia, két olasz és egy görög kolostort is érintünk. Érdekes, hogy a francia és két olasz templom (a három legfontosabb kegyhely) mind azonos távolságra helyezkednek el egymástól. A legenda szerint, ezzel a kardcsapással küldte vissza Szent Mihály az ördögöt a pokolba. Az arkangyal azt a figyelmeztetést adja ezáltal, hogy tiszteletben kell tartani Isten törvényeit és mindig az egyenes úton kell járni. Ezt szimbolizálja az is, hogy a vonal tökéletesen illeszkedik a naplemente vonalához a nyári napforduló napján.

vehir.hu
további cikkek
Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Tesztelje tudását Veszprém történetéből és nyerjen wellness élményt! Tesztelje tudását Veszprém történetéből és nyerjen wellness élményt! Veszprém gazdag történelmével kitűnik a magyar városok sorában, de vajon mennyire ismerik ezeket a történeteket az itt élők? Játsszon velünk és nyerje meg a két fő részére szóló, wellness élményt és vendéglátást, a balatonfüredi Anna Grand Hotel hotel felajánlásából! 2024. március 25. 21:56 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Akár a Balaton mellett is vehetett volna más irányt a szabadságharc történelem Akár a Balaton mellett is vehetett volna más irányt a szabadságharc Habár az 1848-as szabadságharc történeteinek legnagyobb része Budapesten a Pilvaxban, a Landerer-nyomdában, vagy éppen a Nemzeti Múzeum lépcsőjén született, valójában történt valami a Balaton mellett is, ami akár más irányba terelhette volna az eseményeket. De végül nem történt meg. Hogy mégis miért, az máig nem tisztázott teljesen. 2024. március 16. 16:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.