Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál

2021. július 17. 12:01
A vasárnap estig tartó fesztiválon többek között kihívással élő művészek életébe és alkotásaiba tekinthetünk bepillantást, valamint a társadalmi érzékenyítést elősegítő előadásokon vehetünk részt.

A színház gyógyító ereje igenis létező dolog, ez az, amire a Veszprémi Petőfi Színház is szeretné felhívni a figyelmet a IV. Lélektől lélekig Érzékenyítő fesztivállal – mondta el Oberfrank Pál igazgató péntek este, a rendezvény első nagyszínpadi előadásán. „Ezt mi magunk is megtapasztaltuk, amikor az elmúlt másfél év alatt az utcákon, Veszprém terein vagy éppen a kistérségekben találkozhattunk a közönséggel, s amely igazán katartikus élmény volt számunkra” – tette hozzá a direktor.

Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes, kreatív menedzser, a fesztivál ötletgazdája úgy fogalmazott, rendezvényükkel szeretnének tükröt mutatni, irányt adni, azt azt üzenetet közvetíteni, hogy igyekezzünk segíteni egymást vagy ha erre nincs lehetőségünk, esetleg nem akarunk segítséget nyújtani, legalább ne bántsuk egymást.

Mindezt a három nap alatt színes programok sorozatával teszik. A fesztivál első napján például egy súlyos kihívással, bevallottan skizofréniával küzdő festőművész, Oravetz Dániel képeiből nyílt kiállítás, akinek bátor kiállása mindenkinek erőt adhat. Segítségnyújtás hívószóra a színház épület előtti Dísz téren a legkisebbek készíthették el aszfaltrajzaikat, Kardos Klára pszichológus vezetésével egy elgondolkodtató beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők a napjainkban egyre jobban jelen lévő megtévesztés jelenségéről.

A programok hétvégén is folytatódnak: a fesztiválra látogatók a fővárosi sikerelőadások mellett szemmel látható kihívással élő művészekkel és alkotásaikkal is találkozhatnak, akik az alkotás terápiás jellege révén igyekeznek gyógyulni és érzékenyíteni a társadalmat is.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint büszkék lehetünk, amiért egy olyan intézmény működik Veszprémben, mint a Petőfi Színház, s amely jóval több mint színház. „Ők a járvány alatt sem búslakodtak. Éppen ellenkezőleg: bezárkózás helyett kinyitották a kapuikat, ha kellett maszkot varrtak, jótékonysági akcióban vettek részt, és az elmúlt másfél év alatt országosan egyedülálló módon 180 helyszínen tartottak előadást. A társadalmi felelősségvállalás pedig most az Érzékenyítő fesztivállal folytatódik” – mondta el a képviselő.

A fesztivált Nagy Károly apát kanonok is megáldotta, felhívva a figyelmet a szeretet fontosságára, majd a közönség a Katona József Színház vendégelőadását, Duncan Macmillan Lélegezz című drámáját nézhette meg.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.