Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

'A tűz Veszprém réme' - pusztító tűzvészek a 19-20. században

2021. július 18. 4:00
Veszprémben először 1897-ben épült ki a vízvezeték-hálózat. Ennek ellenére a hatalmas szárazságban mindig óvintézkedéseket kellett bevezetni a tűz elkerülése miatt. Ez nem mindig volt kellően eredményes, hiszen 1887-ben, 1893-ban és 1909-ben is pusztító tűzvész sodort végig a városon. Az első a Temetőhegyet, a második a Cserhát lakótelepet, a harmadik a Várat és környékét tette majdnem a földdel egyenlővé. Cikkünkben ezeket a helyi katasztrófákat mutatjuk be.

Temetőhegy

1887. szeptember 4-én, vasárnap a mai Dózsavárosban tombolt a vénasszonyok nyara. A főként iparosok, földművesek és munkások által lakott városrész szinte teljesen kiürült. Vasárnaponként mindenki megragadta az alkalmat, hogy kiránduljon és ez most sem volt másként. A nyári hőség miatt nagy szárazság volt ősz elején, a rendőrkapitányság kiadott több óvintézkedést is a tűz elleni védekezésre. Erre azért is volt nagy szükség, mert a Temetőhegyen a házak egymás mellé, szorosan voltak építve és a tetők legtöbbször nádból és szalmából készültek.

Délután három órakor a Tűztoronyban állomásozó tűzoltó tüzet jelzett. Kitűzték a vörös lobogót és kongatták a harangot. Fél négyre már az egész városban elterjedt a katasztrófa híre és szerveződtek az önkéntes tűzoltó csapatok. Tömlőkkel, szerkocsikkal és mentőfelszereléssel indultak el a Temetőhegy irányába. Negyedóra alatt kiértek a helyszínre, ahol már a Nap és Hold utca is égett. A tűz egy náddal fedett fészerből indult el, ahol szalmát tároltak. Valószínűleg gyufával játszó gyerekek okozták a tüzet. A lángok gyorsan átterjedtek a lakóépületre és a szomszédos házakra is.

A Tűztoronyból észlelték először a tüzet A Tűztoronyból észlelték először a tüzet

A mentés és az oltás rohamos gyorsasággal megkezdődött, de a szél tovább vitte a lángokat és átterjedt a többi utcára is. A tűzoltók három oldalról próbálták beszorítani a lángokat, mire a honvédség megjelent már hat utca égett. Hirtelen megfordult a szélirány és nem a város felé fújt, hanem kifelé és így a tűz a földeket és a temetőt tette hamuval egyenlővé.

A mentést nehezítette, hogy a vízhiány miatt a belvárosból kellett a vizet hordani a Temetőhegyre. Végül sikerült eloltani a tüzet, legtöbben kisebb sérülést szenvedtek, a két gyereket, akik gyufával okozták a katasztrófát sikerült kimenteni. A szerencsétlenségben többen halálosan megsebesültek és volt, akik orvosi ellátásra szorultak.

Már másnap adománygyűjtésbe kezdett a város és próbálták kárpótolni a 28 családot.

 

Cserhát

1893. április 14-én 4 óra előtt a Tűztorony hangos kongása törte meg a veszprémi délutánt. A Cserhát utcában tört ki a tűz, kialakulásának oka ismeretlen volt. A lángok nagyon gyorsan áttértek a lakóházból a szomszédos épületekre is és az utcára. Gyalog indult el a tűzoltóság tömlőkkel felszerelve, őket követték a honvédség tisztjei. A szűk utcákban szempillantás alatt elterjedtek a lángok és a posta épülete is égni kezdett.

Dr. Óvári Ferenc, a tűzoltók parancsnokaként több részre osztotta az önkéntesekből álló csapatot, remélve, hogy minden oldalról sarokba tudják szorítani a tüzet. Mire minden csoport elfoglalta a neki kijelölt helyet már egyszerre égett több utca és a vásártér. Óvári minden csapatot próbált irányítani, hogy felül kerekedjen a lángokon. Közben megérkeztek a kádártai tűzoltók, hogy segítsenek a mentésben.

További nehézséget okozott, hogy nem tudtak odajutni a házakhoz a lángok miatt, így nem tudták, hogy tartózkodnak-e még emberek az épületekben. Órákon keresztül folyt az oltás. Végül 300 000 forintnyi kárt mértek fel. A helyreállítási munkálatok már másnap megkezdődtek. Sokan orvosi ellátásra szorultak és emberi áldozatokat is követelt a katasztrófa. A károsultak részére országos adománygyűjtés indult el.

A tűzvész részletei a korabeli lapbanA tűzvész részletei a korabeli lapban

Vár

1909. április 2-án délután 2 órától nagy erejű szél fújt Veszprém utcáin és több napig nem csillapodott. Másodikán éjszaka a Tűztorony harangja ébresztette fel álmából a lakosságot. A restaurálás alatt álló püspöki főtemplom mellett lévő papnevelő intézet ismeretlen okok miatt kigyulladt. A hatalmas épülettömb pillanatok alatt lángokban állt az erős széllökéseknek köszönhetően. Fél óra alatt a Vár nyugati oldalán lévő palotasorra, a veszprémi kanonokok lakásaira tért át a tűz és onnan a Vár alatt fekvő Hosszú-utcára.

Az 1909-es tűzvész (fotó: huszadikszazad.hu)Az 1909-es tűzvész (fotó: huszadikszazad.hu)

A szél tovább sodorta a lángokat és két külön utcában csaptak fel a Jeruzsálemhegyen. A vihar miatt olyan gyorsan terjedt a tűz, hogy szinte nappali világosság támadt az egész városban. A mentést először a Várban kezdték meg, de nem tudták megelőzni a Püspöki Palota és a főtemplom is kigyulladását. Ezután a vihar elcsitult és a szél is alábbhagyott hajnali négykor, ekkor sikerült lokalizálni a tüzet.

A mentést a helyi tűzoltóság kezdte meg, később érkezett meg a honvédség. A tűz hatalmas anyagi kárt okozott és újjá kellett építeni a Várban található épületeket.

 

Óvári Ferenc ügyvéd, a Balatoni Szövetség megalapítója. Veszprémben 1884-ben megnyitott saját ügyvédi irodáját és ő lett a város tiszteletbeli tiszti ügyésze is. 1899-ben a Szabadelvű Párt helyi szervezetének elnöke lett. A tűzrendészet, fürdőügy és gyermekvédelem tanulmányozása miatt sok időt töltött külföldön. Nagyvázsonyban és Veszprémben is huzamosabb ideig volt képviselő. Szorgalmazta a parlamentben a Balaton északi partján a vasúti pálya kiépítését. Az első világháború után eltávolodott az országos szintű politikától, de helyi szinten aktív maradt. A Magyar Országos Tűzoltószövetség alelnöke volt és számos tűzoltó-egyesületet szervezett. Veszprém kultúrintézményeinek megszervezésében nagy szerepet vállalt. Emellett elnöke volt a Veszprémi Takarékpénztárnak és tagja a Pénzintézeti Központnak, részt vett a közhasznú egyesületek munkájában is.

vehir.hu
további cikkek
Harminc éve ilyenkor már hómarók dolgoztak Veszprémben Harminc éve ilyenkor már hómarók dolgoztak Veszprémben Amíg idén jóformán elő sem kerültek még a téli kabátok, addig pont harminc évvel ezelőtt a egyik legnagyobb havazással kellett megküzdenie a veszprémieknek, ami november közepén csapott le a városra. Kovács Győző meteorológus, helytörténeti kutató ezt idázi fel írásában, több akkori tudósítást idézve. 2023. november 17. 11:00 Már István király előtt is állhatott templom a várban régészet Már István király előtt is állhatott templom a várban Római kori téglákból épült falmaradványokat is találtak a régészek a várban, holott itt soha nem állt római kori épület. Más érdekes feltételezéseket is szült a 2021 óta zajló munka.   2023. október 27. 22:39 Azonosították a legelső pálos kolostorok egyikét Taliándörögd mellett régészet Azonosították a legelső pálos kolostorok egyikét Taliándörögd mellett Sikeresen azonosították a sokat keresett Insula Pilup Sanctae Helenae templomát és magát a remeteséget múzeumbarát önkéntesek segítségével az MNM Nemzeti Régészeti Intézet szakemberei, Taliándörögd határában. A legkorábbi, még tatárjárás előtti Árpád-kori remeteséget sikerült megtalálni, érintetlen, zárt egységként vizsgálható lelőhelyként és kolostortájként, közelebb jutva a rend korai történetének alaposabb megismeréséhez. 2023. október 29. 22:13 Második világháborús magyar vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból Második világháborús magyar vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból A Messerschmitt Me 109 típusú vadászrepülőgépet Beregszászi Sándor szakaszvezető vezette. 2023. október 26. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.