Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Térkép segít a miniszobrok felfedezésében

2021. július 8. 16:16
A turisztikailag frekventált helyeket is részletesen bemutató térkép papír alapon többek között a Tourinformban és vendéglátóhelyeken érhető el, de készült belőle digitális változat is.

Kolodko Mihály miniszobrai az elmúlt években óriási népszerűségre tettek szert. A legtöbbjük a Budapesten található, amelyek felkeresése már egy komplett turisztikai programmá nőtte ki magát a fővárosban megfordulók számára, de a tavaly kihelyezett három veszprémi alkotás is hamar belopta magát a veszprémiek és az ide érkezők szívébe. Most, főleg utóbbiakra gondolva, térkép is készült a miniszobrokhoz.

Török Balázs, az A1-Sped Kft. ügyvezetője, valamint a veszprémi miniszobrok ötletgazdája és tulajdonosa a csütörtökön ismertetett térkép kapcsán elmondta, a fővárosi sétákat továbbgondolva jött az elképzelés, hogy egy valamilyen kézzelfogható támpontot adjanak a turistáknak a köztéri szobrok megtalálásához.

Balra Török BalázsBalra Török Balázs

– Pontos helyet nem jelöltünk meg a térképen a miniszobrokhoz, mert azt szerettük volna, hogy megmaradjon a felfedezés öröme, hogy az adott helyszínen azért egy kicsit még keresgélni kelljen. Magát a helyszínt ugyanakkor a szöveg mégis csak egyértelműsíti, így segítséget nyújt azoknak, akik nem ismerősök a városban.

A térkép végül Mesterházy Ákos grafikus tervei alapján készült el, a végeredmény pedig egy a Légy ott(hon) Veszprémben kiadványhoz hasonló letisztult, mégis játékos útmutató lett. Előbbi egyébként szintén Mesterházy munkája, amely igen sokakat megfogott, így elmondása szerint öröm volt annak formavilágát továbbvinni. Ami ezúttal kihívást jelentett, hogy a szobrokat nehéz lett volna teljesen valósághűen visszaadni ilyen keretek között, ezért egyszerűbb, vonalas rajzokban tükrözte őket és ruhát is adott rájuk.

Mesterházy ÁkosMesterházy Ákos

Bérczi Beáta, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a miniszobrok önmagukban is látványosságok, emellett elhelyezkedésük révén a turisztikailag frekventált helyszínekre is odavonzzák a turistákat. Éppen ezért is jó, hogy az elkészült térkép nemcsak a miniszobrok lelőhelyét ábrázolja, de részletes képet ad Veszprém ikonikus helyszíneiről is: a Kossuth utcáról, a Várról és a Kolostorok & Kertekhez vezető sétaútvonalakról. Erre építve egyébként a turisztikai szolgáltató hamarosan egy tematikus miniszobor sétát is indít, ahol a lelőhelyek egyéb érdekességeiről is többet lehet majd megtudni.

Az ingyenes kiadvány három nyelven – magyarul, angolul és németül – tartalmazza az információkat, és péntektől a hét minden napján elérhető az Óváros téri Tourinform irodában, a három és négy csillagos veszprémi szállodák recepcióján, valamint az összes panzióban. Emellett azokra is gondolva, akik csak egy napra érkeznek a városba, a Hősök kapujánál található Várkapu Ajándékboltban, az Elefánt Étteremben, a Marica Kávéházban és a Fricska Étteremlakásban is megtalálhatják az érdeklődők.

Jobbra Bérczi BeátaJobbra Bérczi Beáta

A térkép összesen 20 ezer példányban készült el, melyhez a Veszprém-Balaton 2023 program 900 ezer forintos pályázati forrást biztosított, de digitális formában is letölthető. Török Balázs hozzátette, 5+1 limitált, számozott kiadvány is elkészült, melyeket Kolodko Mihály és ő maga az aláírásával ellátott – ezekből ötöt a későbbiekben karitatív célokra szeretnék majd felajánlani.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.